Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като 20 години изповядваме идеята за "минимум държава", нека сега не се оплакваме, че България вече не може да мине и най-елементарен стрес тест. Ту язовирите, ту първият сняг, ту дигите по Дунава, коритата на реките, армейските складове, железниците, пощите, съдът, МВР, еврофондовете, та дори бракът и семейството - все по-често и по-често нещо се разваля, чупи, гърми, залива и убива хора. Все едно живеем в разпадаща се сграда и настъпва моментът, в който е по-здравословно да се изнесем в горска землянка.
Според мен това нарастващо състояние на аварии в държавата не е заслуга нито на управлението на Борисов, нито пък на Станишев и така нататък назад по веригата. Политиците също са жертви на взривоопасната идея, която обяви държавата за нещо излишно, дори вредно и следователно трябва да се ампутира до възможния минимум.
Вече няма невъзможни аварии. И всичко, което е възможно, се случва. През 80-те хората казваха на майтап, че градим "разбития социализъм". Сега обаче няма майтап - ние изградихме разбития капитализъм.
Последният хит е, че

г-н Борисов обеща да
събаря язовирни стени

Няма да ги укрепва, ще ги събаря, но първо ще изпразни язовирите за всеки случай. И е прав, положението е наистина пожарникарско. Абсурдно, но напълно логично. Падащите керемиди на държавната сграда вече убиват населението, по-добре е да я бутнем.
Ако нещо отлага тоталния колапс, това е смаляването на България. Днес тя се управлява 3 пъти по-лесно, отколкото преди 22 години. Изчезнаха три четвърти от огромните промишлени комбинати, с които едно време мачкахме самочувствието на съседите си. Изчезнаха амбициозните проекти и строежи, технологиите, модерното земеделие.
Представете си какво щеше да се случи, ако заводите бяха още тук и някой можеше да им включи шалтера. Веднага щеше да се чуе експлозия, да се вдигне пушек, сега България вече е скромна туземна общност, която ликува като дете на всеки 2 километра магистрала, платени с европейски пари и построени от турски компании.което държавата ще рухне в Черно море. Защото да включиш онези мощности към днешния управленски капацитет, е все едно да закърпиш магистрален електропровод с шнур за ютия.
Погледнете огромния билдинг на ИПК "Родина" на Цариградско шосе. Днешната държава търси

приватизатор, който да обещае, че ще го събори

Преди 22 години сградата бе завършена и отвън, и отвътре, оставаше само да се вкарат мебелите. Но щом дойде на власт, правителството на Ф. Д. започна първата чистка на комунистите от стопанското управление. А в стопанското управление нямаше други освен комунисти. То и в СДС нямаше, но това е друг въпрос. Сред първите уволнени бе и директорът на ИПК "Родина", човек, завършил полиграфия в чужбина, с над 20 години кариера в печатарството. На негово място дойде един химик от БАН, който нито беше стъпвал в печатница, нито ръководил хора. Обаче верен другар от два месеца. Тогава пътниците в автобусите започнаха всяка сутрин да забелязват, че по фасадата на билдинга се отварят нови и нови дупки - изчезва алуминиевата дограма. Вътре пък изчезнаха мокетите, жиците, крановете, колекторите и така нататък, и така нататък, докато днес събарянето вече е неизбежно. Вижте тази сграда и мислете за България.
Преди 22 години 90 на сто от хората, които имаха капацитет да ръководят, членуваха в БКП. Щом идеологията ги обяви за враг, те пък взеха, че се обидиха и си тръгнаха, като взеха със себе си и част от държавата.
Не е никак случайно, че

днес ни управлява един от обидените и напусналите

Но той не е само това. Г-н Борисов е и един от лидерите на най-могъщия нов частен бизнес в България. Сега у нас има около 180 хиляди частни охранители, повече от Българската армия в най-боеготовните й години. Основната фунция на държавата, узаконеното насилие, отдавна е приватизирана. Много ясно, че ще ни управлява професионален охранител. А това, че е дипломиран пожарникар, е изключително ценно в обстановката на постоянни аварии. Борисов е точният човек на точното място, стига сте мечтали за философ или оперен певец.
Така че деконструкцията на държавата започна с две кадрови чистки. Първата бе при Ф. Д., втората - при Виденов. Той пък обяви война на "хората на Луканов" - на практика цялата висша стопанска бюрокрация, било то частна или държавна. Всички си спомняме как завърши и този експеримент във финансов план. Но да помислим за бедствието при кадрите. След 1997 г. всякакъв административен опит бе обявен за престъпление и управлението напълно се лумпенизира.
След като се разгониха опитните администратори, дойде време за нова идеология, която по принцип отхвърля държавата като съзнателен елемент. Тя е лош стопанин, приватизация до дупка. Да вземем за пример проблемите на БДЖ. В България има хиляди изградени специалисти, висши учебни заведения, доценти, доктори, професори по железопътен транспорт. Но когато трябва да се изработи стратегия за спасяването на БДЖ, тя се възлага на филиално НПО, като например Института по пазарна икономика, в който млади хора без никакъв реален опит и никакво понятие от железници прилагат скрижалите на

официалната утопия, наречена "либертарианство"

За който не е осведомен ще кажа, че либертарианството е класически анархизъм, но десен. Ако Батюшка Махно беше воювал за белогвардейците, щеше да е либертарианец и Айн Ранд щеше да напише роман за него.
Та каква идея може да роди едно анархистко НПО, освен "приватизирай и закривай"? Няма значение за какъв сектор става дума. Може да са железници, може да са болници, може да са язовири, рецептата е същата - приватизирай, закривай, събаряй.
Това е все едно да лекуваш болните само и единствено чрез ампутация. Боли го дроб - режеш. Боли го крак - режеш. Боли го глава - режеш. Това се случва пред очите ни с България.
Днес държавата си е "аутсорснала", кажи-речи, цялата мозъчна дейност. Ако трябва да сметне 2 х 2 = 4, държавата възлага експертизата на някакво НПО, което ще отговори, че резултатът е три. Защото

важното е да се
правят икономии

След 22 години радикални реформи, днес вече заседнахме в хронически "нереформиран сектор". Тутурутките по телевизията, които коментират обществената реалност, са се влюбили в това кухо заклинание. То ги спасява от несвойствени умствени напъни. Болниците не лекуват, щото не са реформирани. Пенсиите също не са реформирани. Семейството също не се е реформирало, а футболът ни става жертва на нереформирани фолкпевици.
Ако утре на Витоша изригне вулкан, то ще е, защото планината не е реформирана и не е приватизирана навреме, а си я кара като при Тодор Живков.
Що е лумпен? Лумпенът е човек, който не е на мястото си. Онова моме, което беше си фалшифицирало дипломата, за да управлява фонд "Земеделие", е класически пример.

Но не в дипломата
е проблемът

Когато един доктор по философия консултира строежа на планински каскади, той също е лумпен. Един химик от БАН, който се събужда управител на печатница за 100 милиона долара, също е лумпен. Всеки младеж, който без никакъв управленски опит изведнъж стане министър, е именно лумпен, маргинал, овчарчето Калитко, назначено за капитан на "Титаник" от чичо си. В момента по държавните върхове са се разположили предимно лумпенбюрократи, докато класическите бюрократи треперят в ужас.
В далечното минало и аз като всеки журналист не обичах бюрокрацията. Днес обаче виждам, че без нея всичко се разпада. Но пък и лесно ли е да създадеш майстор бюрократ? То и майстор дърводелец не се става за по-малко от 5 години. Кой ни излъга, че компетентен държавен администратор може да бъде всеки любим племенник или всяка палава девойка?
Лесно е да събориш държавата, трудно е да я изградиш. Но преди дори да започнем да я градим наново, първо трябва да построим държавата в главите си. Там, в българския обществен мозък, първо започнаха да падат язовирните стени.