Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев и Корнелия Нинова заедно обявиха какво са се разбрали по време на консултациите.
Асен Василев и Корнелия Нинова заедно обявиха какво са се разбрали по време на консултациите.

Пишат програма на правителството и законодателна такава за 6 месеца

За по-добра комуникация коалиционният съвет ще има свой секретариат - той ще решава

Секретариат ще има коалиционният съвет на формациите, които ще подкрепят следващото правителство, излъчено с мандата на "Продължаваме промяната" в рамките на този парламент. Той ще взема решенията в коалицията.

Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова след първата консултация, която "Продължаваме промяната" проведе за съставянето на ново правителство в рамките на този парламент.

Това ще е една от стъпките за подобряване на комуникацията между партньорите в коалицията, след като са отчетени и грешки и слабости в нея.

Това беше първата среща. Отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко, особено в ситуацията на множество кризи, които връхлетяха България. Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, и една от тях беше, че още в самото начало не подготвихме ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост, обясни Нинова.

Екипи от по трима представители на партиите ще изготви такава програма и конкретна законодателна рамка за 6 месеца.

Убедени сме, че общото, което ни събира, доброто, което свършихме за България, може да продължи с една конкретна, ясна и амбициозна програма както по средствата за плана за възстановяване и съпътстващите ги 22 закона, по подготовка на бюджет 2023, така и за работа по приоритетите ни за сериозни реформи в различните сектори и за промяна в стария модел на управление.

Постигнато е съгласие по приоритетите на правителството за изготвянето на програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво, в която да бъдат ясно разписани срокове и ангажименти за това какво ще се случи до края на годината като реформи и необходими дейности. Силно се надявам, че ще успеем да направим правителство, което да работи за интересите на България, както беше първия път, коментира Асен Василев, който е номинацията на ПП за премиер.

На срещата е бил обсъден и сандалът с изгонването на руските дипломати и последвалият разрив в отношенията между двете страни.

Темите министерства, ресори и кандидати за министри ще останат за втори етап на разговорите между партньорите. По-важно е в момента да подготвим програмата и законодателната рамка, обясни Нинова.

На въпрос на кого ще изпратят покана за разговори и дали е говорил и очаква подкрепа специално от Цвета Галунова от "Възраждане", Асен Василев обясни: Днес са разговорите с БСП и ДБ, утре с независимите депутати, след което, ако всички колеги са съгласни, ще пристъпим към този план.

Запитан дали ще спази заричането си да не разговаря със Слави Трифонов и ИТН, Василев отговори: Що се отнася до Слави Трифонов и Тошко Йорданов - да.

А за другите депутати от ИТН обясни, че въпросът е дали депутатите ще вземат решенията самостоятелно, на база на това, което те вярват, или "някой ще им нарежда от диванче". Ако депутатите в ИТН могат да вземат самостоятелно такова решение, без да им бъде диктувано отвън, са добре дошли на разговори, допълни той. Запитан дали  има индикация още някой от ИТН да напусне, той отговори - питайте тях.

Призоваваме на дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и за нормализиране на отношенията и диалога, за да не страдат гражданите, каза Нинова.

Дипломатите трябва да си влязат в ролята и да работят за интереса на страната си. Нормализирането на отношенията минава през нормализирането на диалога от двете страни, каза и Василев.

Запитан за твърденията на Лена Бориславова, че Русия е плащала заплати от по 4000 лева на обществени фигури и политици, Василев каза: Това не е по темата на коалиционните преговори и ще си позволя да не отговоря. Що се отнася за нотата - това е работа ва дипломатите, в дипломатическата история едва ли има отказ от нота.

По-късно днес "Продължаваме промяната" ще разговарят и с "Демократична България".

Очаквайте подробности.