Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Операцията "Катуница" трябва да влезе в учебниците по приложен макиавелизъм. Местното население се вдига на протест срещу престъпен олигарх, който е под крилото на полицията. Това че е циганин, е една подробност. Веднага към събитието се насочва боен отряд пловдовски футболни ултраси, които пренасочват гнева към циганския етнос като цяло. Макар и предупредена, полицията не ги спира още на пътя. Палят се къщи, коли, телевизиите са като на война. Страната настръхва. Лидерите на две фашизоидни партии призовават към кръстоносен поход срещу циганите. И вече всички са забравили, че всъщност ставаше дума за
самозабравилата
 се олигархия и слугуващата  полиция
 В същото време в Манхатън десетки хиляди протестират срещу неравенството, безработицата, алчността на елита. Българите, които са около 100 пъти по-мизерни и ограбени от жителите на Ню Йорк, насочват гнева си срещу едно още по-мизерно малцинство, което стана жертва на прехода около 20 години по-рано. Кой излъга, че сме най-интелигентната нация?
Как точно се случва това пренасочване и оглупяване на иначе справедливото социално недоволство? Разбира се, нужни са фашизоидни партии. Те за това се създават, за да пренасочват гнева на населението. Но когато народът се вдигне на протест, нужна е и група нахъсени футболни ултраси. Те радикално променят характера на тълпата.
Например в далечната 1990 г. Партийният дом бе заобиколен от стотици протестиращи интелигентни хора с мирни намерения. Те на практика живееха тук от седмици и всичко си вървеше мирно и тихо. Тази работа не можеше да продължи така. Затова от известно време някакъв клоун лъжеше, че ще се самозапали като Ян Палех в знак на протест срещу комунистите. Естествено, полицията чакаше с интерес да го види как ще пламне. Друг един клоун с мегафон обяви, че моментът вече е настъпил. Тревожността нарасна. И точно тогава на сцената излязоха елитните футболни фенове, разярени
като нубийски лъвове сред Колизеума
Точно същата трансформация със същите герои видяхме пред парламента през зимата на 1997 година. А спомняте ли си мирния студентски протест след убийство пред "Амнезия"? Младежите се бяха организирали съвсем културно и цивилизовано, предявяваха съвсем нормални искания. Обаче някой докара футболните ултраси и нещата веднага се освиниха.
За да работи този механизъм, нужно е специално да се отглеждат "берсеркери" - хора с понижени разсъдъчни способности, които лесно изпадат в бяс. Това състояние трябва да се тренира постоянно, докато се автоматизира. Ако всяка седмица ходиш на мач, за да крещиш обиди, да чупиш седалки и да налиташ на бой, състоянието става хронично. Нещо повече, след последното изстъпление берсеркерът се чувства прочистен, на душата му е светло, той сякаш е преживял нещо възвишено, родно и незабравимо. Ще добавя от себе си, че състоянието на футболна тълпа е около 10,5 пъти по-вредно от пушенето на марихуана.
Припомнете си как говорят по телевизията шефовете на футболните агитки. Те могат само да ескалират, сякаш са перманентно вбесени. И пръст да им покажеш,
веднага тръгват да изригват като вулкани,
сякаш не им е останала нито една спокойна и разсъдъчна интонация в репертоара. Започват от долно до и завършват с три октави по-високо в рамките на едно изречение. После изведнъж млъкват и се отпускат на стола с тежка въздишка, все едно са скочили да викнат "го-о-ол" и после сядат да люпят семки.
Още Густав льо Бон сочи, че интелигентността на тълпата е равна на най-тъпия индивид в нея. Например може да са се събрали да протестират 1000 атомни физици, всеки с по 160 коефициент на интелигентността, но щом се появи шепа ултраси, общият коефициент пада до 30 пункта. В такава обстановка най-малоумният лозунг има най-много шансове. Хората може да са недоволни от безработицата, но докато се усетят, вече са зомбирани за някакъв погром.
Затова властите по света насърчават професионалния футбол и изгребват последните левчета от хазната, за да строят големи стадиони. Ето защо и футболните босове са все хора на юмрука и лакътя. Вярно, да крепиш родния футбол, е неблагодарна работа, но пък той е най-голямата школа за берсеркери.
Затова колкото повече се задълбочават безработицата и неравенството, толкова повече властите създават условия за младежта да чупи седалки - ето, сега
пак ще се строи национален стадион,
 за да увенчае немотията
Възрастта между 12 и 20 г. е може би най-податливата за футболното превъзпитание. На тази възраст хормоните играят като бесни и замъгляват разсъдъка.
Парадоксът е, че колкото повече младежта се друса с футболен бяс, толкова по-малко рита футбол. Беше време, когато всеки ден ритахме до тъмно. Днес вече няма къде. Училището предлага по два часа физическо на седмица, които минават в безцелно пристъпване от крак на крак с бегли елементи на разкършване. Отидете в която и да било развита страна. Там задължително се спортува по 1 час на ден, а след часовете младежите тренират любимите си спортове в училищните отбори. В САЩ училищата произвеждат олимпийски шампиони. У нас спортистите са секта, която се отглежда в специални школи, за да спортува от името на народа.
Може ли берсеркерът да проумее, че не са му виновни циганите, а
небивалото досега социално неравенство?
Това е абстракция, нужно е да се напрегнат някои атрофирали разсъдъчни способности. Неравенството се удвои само за 10 години. Циганите първи останаха на улицата, първи изпаднаха от нормалното общество и, естествено, първи развиха умението да оцеляват извън закона, още повече че имат и някои наследствени умения. Обаче ние, етническите българи, с пълна сила вървим по техните стъпки. Циганите са нашето бъдеще, да гледаме и да се учим как се крадат жици.
 Тълповидното, ксенофобско състояние на българските протести има една причина - пълната липса на истинска лява партия, която да насочи хората към истинските корени на проблемите. БСП отдавна се страсна с олигархията или обратното. Вляво от БСП са ретрокомунисти, които се борят за премахването на капитализма в пенсионерските клубове. Лявото е една голяма дупка.
Тове е нещо уникално, има го сам««о в България. Демократите в САЩ, социалдемократите в Германия, Франция, Италия, Белгия излъчват много по-смислени леви послания, отколкото българската "левица". Дори във Ваймарска Германия, която предхожда възхода на Хитлер, е имало силна социалдемокрация, способна да води хората. У нас няма и помен от подобно нещо.
Затова фашизоидите без никакви проблеми овладяват недоволството.