Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Локомотивен помощник-машинист осъди прокуратурата и трябва да получи 35 хил. лв. обезщетение заради неправилно повдигнато му обвинение.

П. К. от Дупница бил привлечен като обвиняем като съучастник в кражба на 156 литра нафта на стойност 411 лв. от дизелов локомотив.
На 20 март 2013 г. била разкрита кражба на горивото от товарен влак в движение, в района на Харманли

Обвинени били трима души, сред които и дупничанинът П. К. Досъдебното производство и делото след това продължили 7 г. и три месеца. Два пъти машинистът бил признат за виновен и получавал наказание "пробация", но след това бил оправдаван и така до 17 юни 2020 г., когато ВКС окончателно го оправдава.

П. К. е завел дело против Прокуратурата за обезщетение за претърпените от неимуществени вреди - душевни болки и страдания, изразяващи се в неприятни изживявания, притеснения, дискомфорт, унижение, уплаха, нервно напрежение и стрес, създадени пречки и дискомфорт в семейния живот, както и пречки в кариерното развитие и пропуснати възможности за реализация на заеманата от него длъжност в БДЖ, страхувал се и от дисциплинарно уволнение.

Машинистът твърди, че има три деца, които по време на израстването си са приели възможността баща им и да е престъпник, след като в такъв продължителен период от време всеки месец са го викали да се явява на дела в Харманли и Хасково. Той е изпитвал срам, а и е пропуснал да съпреживее много моменти с тях, заради напрежението и стреса, в които се е намирал. Влошили се отношенията със съпругата му и се развели.

Съдът прецени, че справедливо и разумно е обезщетение за сума в размер на 35 000 лева, което би компенсирали понесените страдания от психическо, физическо и морално естество и е адекватно обезщетение за претърпените вреди.

Решението на Окръжния съд в Кюстендил може да се обжалва или протестира протест пред Апелативен съд-София.