Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протесът  на медиците от “Пирогов” в подкрепа на проф. Асен Балтов блокира дори главния булевард пред  болницата. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Протесът на медиците от “Пирогов” в подкрепа на проф. Асен Балтов блокира дори главния булевард пред болницата. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Проф. Балтов: И болни с COVID, медиците от болницата лекуваха пациентите - гинеколог мереше тонове на бременна, хирург превързваше декубитални рани

Опитът да изкарат медиците от “Пирогов” мародери запали пожара на бунта. Дълго събираната и тях омраза се концентрира заради формалните нарушения, които НЗОК приписва на лекарите в “Пирогов”. Те изкараха цялата коронакриза, а лекуват и всякакви спешности. И арогантните приказки, че в “Пирогов” били получили пари, без да работят, доведоха до остри реакции от различни хора и места заради уволнението на директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Още в 9 ч в четвъртък на протест пред болницата излязоха десетки пироговци, които дори блокираха движението по един от главните столични булеварди до лечебното заведение.

“Ние сме лекари, които сме си вършили работата. Всичко, което е било направено до момента, е адекватно”, казаха те. Категорични са, че в пандемията “Пирогов” е била болница в полза на обществото, а проф. Балтов е направил много за лечебното заведение и пациентите. Медиците изразиха и огорчението си от обвиненията за лекуване на фиктивни пациенти при почти денонощния им труд.

Подкрепа за проф. Балтов и протеста изразиха от КНСБ. “Притеснени сме, че се посяга към най-голямата болница и водеща в областта на спешната и бедствената медицина, която изнесе голяма част от пандемията. Това е болницата, в която денонощно работеха нашите медицински специалисти, в която медицинските сестри бяха с памперси заради липса на време за почивка и на отдих в домовете си”, пишат от КНСБ.

От столичната колегия на БЛС пък поискаха оставката на шефа на здравната каса проф. Петко Салчев, засегнати от негово интервю за БНР , че с парите на хората “Пирогов” е била почерпена с 1 млн. лв. Това е сумата, която общественият фонд иска от болницата да възстанови, защото била взета неправомерно.

“Столичните лекари искаме да ви кажем, че не желаем да ни черпите, докато спасяваме животи. Вашето изказване звучи подигравателно на фона на усилията, които всички полагаме вече година и половина. Подобно поведение от управител на НЗОК и подхвърлянето на милиони за почерпка е

не само

унизително, но

и неморално”

написаха столичните лекари. Зад тях застана и целият лекарски съюз.

С “непрозрачно управление на “Пирогов”, липса на действия за покриване на над 10 млн. лв. дълг и укриване на информация продължиха обвиненията към проф. Асен Балтов в четвъртък. Те бяха съобщени от зам. здравния министър Димитър Петров като част от мотивите за уволнението му.

Основни обаче оставали нарушенията, констатирани в проверката на НЗОК - наличие на фиктивни пациенти, заплатена, но неизвършена дейност, вписване на лекарства, вкючени в лечението на пациенти, но

липсваща

информация те

да са отпуснати

от болничната

аптека

Изводите за това касата прави на база трима пациенти, в чиято документация липсват приложени снимки от образни изследвания, което попадало в хипотезата заплатена, но неизвършена дейност, става ясно от публикуван доклад от проверката на НЗОК.

В нея са включени 6 анкети сред пациенти, една от тях по телефон, в които болните не потвърждавали датите на престоя си в болницата. Как са правени анкетите, не става ясно.

В проверката влизат и

13 служители на

“Пирогов”, които

са лекувани там,

за това време

нямат вписан

болничен или

отпуск, т.е. били

са на работа

Това също влиза в хипотезата заплатена, но неизвършена дейност.

Реално тези хора са били наистина болни и са продължили да работят в COVID отделението. Т.е. лекували са само заразени пациенти, състоянието им го е позволявало, а и така не се допуска разпространението на вируса сред повече медици от болницата, обясни пред “24 часа” проф. Балтов.

“Когато бяха настанени първите пациенти в “Пирогов” през март 2020 г., по нареждане на РЗИ всички, които бяха в Клиниката по вътрешни болести - 29 човека, бяха карантинирани и не им се даваше да бъдат преместени в друго отделение, целият персонал, който работеше, също остана да ги лекува”, обясни той. Даде и пример с бременна пациентка, която лежала в COVID отделението, а в съседна стая гинеколог, който също бил болен и през цялото време се грижел за нея - следял тоновете на бебето и сатурацията на двамата. Благодарение на неговите усилия и тези на колегите му майката оздравява и ражда здраво бебе.

“Имаше и хирург, пак с COVID, който превързваше болните. Имаше и колега от гнойно-септичната клиника, който пък превързваше декубитални рани”, разказа още проф. Балтов.

В доклада на НЗОК пише още, че от 17 човека са искани пари за някои изследвания, които се заплащат от касата, констатира докладът. Те варират от 7 до 140 лв.

Пациентите, за които има приложени антибиотици, които не са отпуснати от аптеката на боницата, също са 17. За тези случаи проф. Балтов обясни, че болницата има икономии на медикаментите, които остават по отделенията, и въпросните лекарства са взети именно оттам.

Така излиза, че от проверени 802 хоспитализации касата констатира някакви нарушения при 59 човека, като някои от случаите може и да са за един и същи човек.

Здравният министър Стойчо Кацаров бил уведомил проф. Асен Балтов отдавна, че ако проверката на здравната каса потвърди съмненията за нарушения в лечебното заведение, той ще бъде отстранен. Това, оказва се, е достатъчен мотив да не съобщят лично на Балтов решението за уволняването му, взето само няколко часа след постъпването на резултатите от проверката в здравното министерство. Вместо това от там му изпратили писмо през Съвета на директорите.

Нито устно, нито писмено уведомление Балтов не е получил и до днес.

“С министър

Кацаров не съм

имал честта

да разговарям

Това, което се казва, е поредната манипулация”, отговори той.

“Смятаме, че това, което касае обществените болници и средства, трябва да се оповестява. Има достатъчно данни за смяната на проф. Балтов като изпълнителен директор”, заключи Петров. Самият Балтов обаче ще обжалва всяко заключение.

Отстраняването на Балтов не бивало да се асоциира с атака срещу лекарите, категоричен е Петров. Уволнението нямало и политически бекграунд.

Здравната каса вероятно ще прекрати договорите на болницата по клиничните пътеки, по които са установени нарушения, каза още зам.-министърът.

Тъй като реакцията на лекари и пациенти бе предвидима, плъзнаха и конспиративни теории, че целта на атаката срещу “Пирогов” е да се настрои общественото мнение срещу здравната каса и това да доведе до демонополизацията ѝ, нещо, за което Стойчо Кацаров от години лобира.

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров
 Стойчо Кацаров: Аз съм един от фалшивите пациенти

Лично прегледах министъра при пост-COVID контролата му, не съм направил на себе си изследванията му, казва лекувалият го доц. Петър Атанасов

ЙОАНА РУСЕВА

“Аз съм един от тези случаи (на фалшиви пациенти - б.а.) на “Пирогов”. Имам епикриза “чернодробна цироза”, макар да не съм лежал в болницата с такава диагноза и във времето, което е посочено. Имам копие на цялата история на заболяването си. На мен не са ми правени тези изследвания, които са описани. Аз съм един от тези случаи.” 

Тази изненадваща информация сподели здравният министър Стойчо Кацаров в четвъртък след разгорещилите се събития около уволнението на директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов. Новината съобщи пред Би Ти Ви.

“Лично аз направих пост-COVID контролата на д-р Кацаров. Прегледал съм го и съм му обяснил какво ще направя - всичко това в кабинета си, на отворена врата и отвън имаше още пациенти, които могат да го разпознаят”, коментира казуса пред “24 часа” шефът на Клиниката по вътрешни болести доц. Петър Атанасов.

Това се случило около 50 дни след изписването на Кацаров от “Пирогов”, където е лекуван от COVID. Тогава му е взета кръв, направени са му скенер и ЕКГ.

“Първите антитела сме му изследвали ние. Чекиран е при нас със собствената си лична карта. Не съм правил на себе си изследванията му”, каза още доц. Атанасов и обясни, че във въпросната епикриза на доц. Атанасов като крайна диагноза не фигурира цироза.

“Думата фигурира само в заглавието на клиничната пътека в скоби като най-тежко усложнение на цялата група заболявания. Кацаров няма цироза - нито му е поставяна, нито му е написана”, каза още доц. Атанасов.

Въпреки нарушенията, които вече разследва и прокуратурата, като лекуван от COVID в “Пирогов” Кацаров изрази благодарността и възхищението си към екипа на болницата и обясни, че ситуацията не е обвързана с него.