Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Габровски
Проф. Николай Габровски

Здравната каса направи за "Пирогов" оспорими от всяка гледна точка заключения и те бяха обявени публично, без да се изчака болницата да даде своя отговор, коментира в студиото на NOVA зам.-директорът на университетската спешна болница проф. Николай Габровски. Според него причините за обвиненията са формални. Като например  отчитането като нарушение на бързите тестове, които по-късно влязоха в регламентите за приемане на COVID пациенти. Друг пример за оспорвано от болницата нарушение: напраен скенер на корем вместо на гръден кош на хоспитализиран пациент.

Според проф. Габровски смяната на директора на болницата вчера е по-скоро лично отношение към проф. Балтов, което в крайна сметка се е пренасло върху "Пирогов".

Обвинението за неправомерно взети над 1 млн. лв. от спешната болница зам.-директорът коментира, че тези пари рано или късно ще влязат в лечебното заведение. Този 1 милион за времето на пандемията се полага на "Пирогов", винаги се е полагал, дори само на базата на гарантираното получаване на 85% от очакваните приходи, независимо дали болнизата е лекувала или не. Но може ненужно да се изхарчат едни пари това да се случи по съдебен път, смята Габровски. 

На въпрос готова ли е болницата за евентуална следваща вълна на коронавиресни инфекции наесен, зам.-директорът каза: Ако ме бяхте попитали вчера, щях твърдо да отговоря, че сме подготвени с опита и организацията, която сме създали.  Днес с разбъркания и разтревожен "Пирогов" отговорът ми е "не, не сме готови". Проф. Габровски очаква пациентите, леуквани и спасявани с усилията на целия екип, да покажат публично отношението си към обвиненията на здравната каса, както вече се случи в защита на доц. Атанасов. 

Проверката води неправилни и оспорими изводи, които не са правилни и не са морални, е която не може да води до освоождаването на директора на "Пиригов"