Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Късно в понеделник президентът Румен Радев беше в Бяла черква за 145 г. от Априлското въстание и 45-ата годишнината от обявяването и? град.
Късно в понеделник президентът Румен Радев беше в Бяла черква за 145 г. от Априлското въстание и 45-ата годишнината от обявяването и? град.

Документ на 9 президенти и американския им колега Джо Байдън не се появи на сайта на българския държавен глава

В сряда правителството се сменя без церемонии и медии

“Ние заклеймяваме саботажите на Русия на територията на Алианса, каквито наблюдавахме при взривовете в складовете с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушаване на международното право. В допълнение, изразяваме загриженост за информацията за подобно поведение на територията на България, за каквото твърди разследването в София. Ние изразяваме пълна солидарност с нашите съюзници Чехия и България.

Под този текст се подписаха президентите от групата Б9 на НАТО - България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, към които се присъедини и президентът на САЩ Джо Байдън.

Документът е одобрен от държавните глави в понеделник на среща, в която е участвал и българският Румен Радев. Но съдържанието на декларацията бе спестено от пресслужбата на “Дондуков” 2, разкри “Свободна Европа”.

Вместо това според Радев на форума се е говирело за общия ангажимент за модернизация и политиката на отворени врати на НАТО.

“24 часа” попита президентския пресцентър защо в официалното прессъобщение за участието на Радев във видеоконферентната връзка, разпратено до медиите и качено на президентския сайт, не присъства информация, че в приетата от президентите декларация е записан по-горният текст, с който се заклеймяват “саботажите” на Русия.

В 18,25 ч получихме следния отговор от секретаря за връзки с медиите на президента Кирил Атанасов:

Държавният глава Румен Радев отдавна изрази позицията, съдържаща се и в декларацията на страните от формата Б9, че националната сигурност е абсолютен приоритет и намеса във вътрешните работи на страната е недопустима.

Президентът

вече призова

българските

служби за

сигурност

и доскоро ръководилото ги правителство за конкретни отговори по поредицата шпионски скандали. Информация от службите за сигурност все още не е постъпила в президентската институция.

Новината на “Свободна Европа” за спотаения от екипа на Румен Радев документ бе използвана за атака от ГЕРБ.

“Искам да стане ясно, че българският президент не само е скрил декларацията, а

се опитва

да играе

мошеническа

игра на “Тука

има, тука няма”с

геополитическите

позиции,

обяви бившият външен министър Даниел Митов пред националното събрание на ГЕРБ минути след като бе предложен от лидера Бойко Борисов за зам.-председател на партията.

“Ще направя превод на български - нищо странно, двуличието е в основата на тези хора. Те се опитват нещо, което не могат - едновременно флирт с Русия, същевременно, когато президентът Байдън говори на тази среща на Б9, нямаш мъжеството да вдигнеш юмрука и да кажеш: “Аз не съм съгласен с тази декларация”, атакува и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Това не е първи подобен скандал около Радев. През 2019 г. на срещата на В9 в Кошице президентът обяви, че е успял да промени декларацията за енергетиката на групата В9 в защита на енергийни проекти като АЕЦ “Белене”, от които интерес има Русия. През 2017 г. пък подписа глобалното търговско споразумение на ЕС с Канада, въпреки че през цялата си предизборна кампания твърдеше, че е против СЕТА.

Руска връзка се

промъкна и при

назначението на

новото служебно

правителство,

за което Радев издаде указ във вторник. Очаквано министър-председател ще е бившият генерал Стефан Янев, който бе вицепремиер и министър на отбраната в първия служебен кабинет на Радев през 2017 г. Според сайта “Фактор” тогава той е издигнал от експерт до зам.-шеф на дирекция “Планиране, програмиране и бюджет” полк. Петър Петров, който тази година бе арестуван при разбиването на руска шпионска мрежа в Министерството на отбраната и парламента. Петров обаче остава на поста и в кабинета на ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Според обвинението на Военна прокуратура той е участвал в шпионската група от началото на 2019 г. до разбиването ѝ през март т.г., като дори е награждаван от военния министър Красимир Каракачанов.

Румен Радев дълго време беше обвиняван, че мълчи за шпионския скандал. Коментира го две седмици по-късно в деня на изборите: “Ако българският съд потвърди масовия пробив в сигурността, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само нашата национална сигурност, но и тази на съюзниците. Защо високопоставени служители в Народното събрание и Министерството на отбраната, чиито проверки и допуск се издават от служби, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната сигурност, защо се пренебрегва фактът, че организацията и контролът на политиката по защита на класифицираната информация се осъществява от Министерския съвет?”

На 24 април повтори тезата си и заяви, че правителството е отговорно за теча на класифицирана инфомация към руското посолство.

Точно на обяд във вторник Радев издаде указите си за назначаване на служебното правителство, за разпускане на парламента и нови избори на 11 юли, както и за назначаване на новата Централна избирателна комисия.

По това време в НДК течеше Националното събрание на ГЕРБ, а Борисов отчиташе своите 10 г. на власт.

“Нека дойдат да ни изчегъртат”, закани се в словото си той.

Днес Борисов ще предаде властта официално на служебния кабинет начело със Стефан Янев. Това обаче ще стане без присъствието на медии.