Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Групата изминава 400 метра под земята, за да влезе в трезора

Не оставят никаква следа, имената им не са известни и до днес

Диамантената столица на света е истински рай за всеки крадец на скъпоценности и пари. Всяка година Антверпен в Белгия привлича десетки милиардери и стотици милионери, които са готови да приберат в тамошни банки несметните си богатства.

Градът се слави с едни от най-сигурните сейфове, които могат да предпазят непокътнато абсолютно всичко - от бижута на известни кралици и крале до ръчно ковани антични монети с изящна изработка.

В историята вече са записани няколко успешни обира, след които властите трудно отговарят на въпроса как са се случили. Последният е от март 2019 г. и определено наподобява

сюжет на

холивудски филм

В белгийските медии все още може да се прочете историята, която бе определена като един от обирите на века.

Няколко души прокопават тунел между къща, за която властите смятат, че е обитавана от самите тях дълго време, и Париба банк.

Преди това проучват добре района и установяват, че за част от 400-те метра, които ще трябва да изминат под земята, могат да използват канализационна тръба, която преминава под улицата. Тя била висока 1 метър и широка едва 40 сантиметра. След като

месеци наред планират удара,

е време да действат. В уречения ден през тунела те стигат до залата, където са банковите сейфове на стотици клиенти. Обирджиите изпразват неизвестен брой от тях. Според източник на фламандската телевизия VRT - между 20 и 30 сейфа. След като вземат каквото им е нужно, необезпокоявани от никого се връщат по същия път, по който са дошли.

Кражбата е разкрита ден по-късно чак следобед от охранителя. Той пуска алармата и властите мигновено пристигат на мястото, но от наглите апаши нямало никаква следа. Първоначално те мислели, че е фалшив сигнал, тъй като вратата на трезора изобщо не била отваряна. Влизайки в него обаче, се натъкнали на опразнените сейфове. Станало ясно, че това е обир, след като видели и малката дупка в пода.

Започнало разследване. Преди да влязат в тунела, службите проверили дали е безопасно. Според експерти маршрутът, който рецидивистите избрали, бил рискован, тъй като при дъжд канализацията бързо се пълнела с вода от уличните канавки.

Денят, в който обирът е извършен, бил именно такъв. Изглежда обаче, крадците не се плашели особено от удавяне. Не се страхували и от отровните изпарения.

Пожарникарите и полицаите

влезли

със специална екипировка

в тунела. Намерили дюшек и инструменти за копаене. Стигнали и до къщата, но в нея отново не се натъкнали на никаква следа. Обирджиите останали неизвестни, въпреки че ограбената банка се намирала в близост до т.нар. диамантен квартал на Антверпен. Мястото, което е пълно със

скъпоценни камъни и диаманти,

струващи милиони долари.

Обирът от 2019 г. се превръща в един от най-дръзките, извършвани някога в света. Разследващи дори се запитаха дали крадците не са взели идеята за него от грабежа на банка "Сосиете Женерал" в Ница, извършен през 1976 г. Тогава бандити отново влизат в трезор през канализационните тръби и прибират вещи и пари за 40 млн. долара.

Сегашният обир обаче възбуди силно обществените страсти. Бизнесмени побързаха да пропътуват километри до Белгия само за да разберат дали техните сейфове са непокътнати. Още същия ден пред банката се събра цяло множество от клиенти на клона, които пожелаха да вземат парите и вещите, оставени в нея. Това обаче нямаше как да се случи, тъй като течеше усилена проверка.

Дни наред правителството не успяваше да установи каква е стойността на съдържанието на различните сейфове.

И до днес няма нито един задържан за обира. Разследването не успя да докаже и че вътрешен човек е помогнал на бандата. Всички служители и дори техните семейства минаха през щателни разпити, за да се разбере дали имат връзка със станалото.

Съпричастност

от тяхна страна

не беше доказана

Разпитвани за удара бяха и хора от криминалния контингент, които са задържани и съдени за подобно престъпление, но от други банки и клонове. Те също не бяха посочени като съучастници или организатори.

Властите не изключват варианта, че бандата, влязла в Париба банк, отдавна е напуснала не само Антверпен, но и страната. Те не са забелязали прехвърляне на големи потоци пари по банков път, нито пък антики и скъпоценни вещи, които да са пласирани на черния пазар.

Кой е организатор и изпълнител на престъплението,

остава пълна загадка. Жертвите, които са губили милиони долари, се молят някой ден да има задържани за наглия обир. До момента липсват каквито и да било следи от апашите.