Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сърцето на нидерландеца бързо се възстанови и той е готов отново
да вдигне отбора

Раково заболяване на съпругата му и смъртта на приятеля му Йохан Кройф го принудиха да обяви война на цигарите


След историческия резил на испанския гранд "Барселона" срещу "Байерн" (Мюнхен) и онази гръмка загуба с 2:8 на четвъртфинала в Шампионската лига през миналото лято от лагера на каталунците взеха спешни мерки. Разбира се, веднага бе заменен наставникът Кике Сетиен, като неговото място бе поверено на една от легендите на клуба - нидерландеца Роналд Куман. Макар че през 20-годишната си треньорска кариета бившият футболист не е записал сериозни успехи като наставник с изключение на няколко триумфа на родна земя с "Аякс" и ПСВ (Айндховен), очакванията бяха, че ще възроди клуба. Той определено всява респект, винаги е сериозен и демонстрира дори лека арогантност, като често напада съдиите и търси други странични фактори при несполука на своя отбор.

Самият Куман

се превърна в легенда,

когато донесе на "Барса" първата купа на европейските шампиони в историята на отбора. Това стана след онзи фамозен гол от пряк свободен удар във вратата на "Сампдория" през 1992 г.

Именно заради това, когато стана треньор, повечето фенове го приеха топло въпреки някои разочароващи резултати като загубите от мадридските врагове "Реал" и "Атлетико" през есента на миналата година. Черни облаци надвиснаха над Куман и след онова 0:3 от "Ювентус" на "Камп ноу" и изгубения след продължения финал за суперкупата на Испания срещу "Атлетик" (Билбао). Все пак настроението в лагера на каталунците се подобри след серия от седем поредни победи в шампионата, която бе на път да върне отбора дори в борбата за титлата. За много кратко време обаче всичко се срути след загуби от "Севиля" с 2:0 в първи полуфинал за купата на краля, последвалото фиаско срещу "Пари Сен Жермен" и катастрофалната загуба с 4:1 насред каталунската столица. За капак и чудесната серия в първенството бе спряна от слабака "Кадис" след равенство в неделя. След тези крайно незадоволителни резултати, които почти със сигурност ще оставят "Барселона" за втора поредна година с празни ръце, както и непрекъснатите слухове за

напускане на мегазвездата Лионел Меси,

задачата на Роналд Куман да възроди тима е повече от сложна.

Въпреки това може би все още не трябва да отписваме "Барса", тъй като Куман като бивш централен защитник е кален с футбола и с жаждата за спортни успехи още от дете. Роден през март 1963 г. в нидерландския Заандам, той започва първите си стъпки с любимата топка още съвсем малък. Неговият баща Мартин е бил професионален футболист и именно той запалва искрата у малкия Куман. Той и брат му често не се прибирали и прекарвали цялото си време с топката на улицата.

Стигало се дотам, че майка им им хвърляла храна от балкона, понеже двете момчета изобщо не се застоявали вкъщи. Двамата братя започват професионалните си кариери в един от отборите в които е играл баща им - "Гронинген. 

Роналд се превръща в един от най-младите дебютанти за тима, като записва среща за мъжкия отбор, когато е едва 17-годишен. Още в първите си 90 мача отбелязва 33 гола. Благодарение на това силно начало той ще остане в историята като един от най-резултатните защитници за всички времена.

Съвсем логично в средата на 80-те младият талант е забелязан и привлечен в местните грандове. Първоначално Куман играе за "Аякс", а впоследствие преминава и в ПСВ (Айндховен).

През тези години славата на терена и щастието в личен план за нидерландеца вървят ръка за ръка. През декември 1985 г. той се жени за своята любима Бартина, а в рамките на пет години печели цели осем трофея с "Аякс" и ПСВ.

Една от най-силните години в кариерата на Роналд

е 1988 г. Тогава с "филипсите" той триумфира с титлата и с купата на Нидерландия, а освен това печели и първата си купа на европейските шампиони след победа над дузпи във финала срещу "Бенфика". Именно защитникът дава тон за победата, като бележи първия наказателен удар за своя отбор. С този знаменит требъл обаче славните мигове за него не приключват. Куман и Нидерландия печелят и европейското първенство през същата година. Едва 25-годишен той притежава почти всички трофеи във футбола.

Заради тези изключителни изяви през 1989 г.

Куман е поканен в испанския гранд "Барселона".

Там нидерландецът играе рамо до рамо с Христо Стоичков и още куп футболни звезди. Под ръководството на Йохан Кройф този отбор на "Барселона" все по-често ще бъде наричан Dream team.

Освен известния на футболните запалянковци гол на Куман, с който "блаурганас" покоряват европейския връх за първи път, звездите на Кройф печелят четири последователни титли в Ла Лига. За шестте години в каталунската столица Роналд печели цели десет трофея, а след това завършва кариерата си, като облича екипа и на третия гранд в Нидерландия - "Фейенорд".

Оттегляйки се като

един от най-резултатните защитници в историята,

Роналд вече е и щастлив татко на син и дъщеря. Неговият наследник Роналд Куман-младши днес е на 25 години и пази вратата на нидерландския "Топ Осс". След края на бляскавата си кариера неговият баща Роналд Куман-старши решава да продължи с футбола и да стане наставник. За негово съжаление обаче, както често се случва при великите футболисти, работата в треньорския бранш далеч не е толкова успешна.

Все пак Куман записа и някои успехи като треньор в началото на своята кариера. Титлите с "Аякс" (на два пъти), както и тази с ПСВ (Айндховен) дадоха един нелош старт, а най-големият му успех до момента е

спечелената купа на краля с "Валенсия" през 2008 г. Само няколко дни след този триумф обаче дойде загубата от "Атлетик" (Билбао) и мениджърът е уволнен, тъй като именитият отбор е застрашен дори от изпадане. За няколко месеца на "Местая" тимът на Куман победи едва в 32% от мачовете и развръзката сякаш бе логична. Последва завръщането в родината и там Куман пое кормилото на АЗ (Алкмаар) и "Фейенорд", но без особен успех. Холандецът ръководи и английските "Саутхемптън" и "Евертън", но без особен успех.

След всички тези провали през 2016 г. Роналд Куман 

стана посланик на

кампания в битката срещу тютюнопушенето

. Легендата разкрива, че основната причина е съпругата му Бартина, която успява да пребори рак на гърдата. Защитникът е мотивиран и от смъртта на своя бивш наставник и добър приятел Йохан Кройф, който си отиде от този свят като закоравял пушач. Междувременно треньорската кариера на Роналд намира своя верен път, когато легендарният футболист пое националния отбор на Нидерландия през 2018 г. Под негово ръководство "лалетата" възвърнаха позагубения си облик на европейска сила и след серия от добри игри и стабилни резултати Куман изведе отбора до финал в дебютното издание на турнира "Лига на нациите" през 2019 г. Въпреки загубата в решаващата среща от европейския шампион Португалия "оранжевите" определено

оставиха много добри впечатления.

Доброто настроение от отличните игри обаче бързо бе помрачено от новината, че през май миналата година Роналд Куман е откаран по спешност в болница. 57-годишният специалист се оплакал от болки в гръдния кош и му е направена сърдечна катетеризация, с която да се установи евентуално сърдечносъдово заболяване. За щастие,

коравият мениджър се възстановява бързо

и през август бе обявено, че той ще е новият старши треньор на "Барселона".

Съпругата му Бартина не крие, че е доста изненадана от оттеглянето му от националния отбор и поемането на каталунците.

"Роналд не искаше да напуска Нидерландия, понеже се справяше отлично. От друга страна, той просто не можеше да откаже на любимия си клуб за трети път - споделя тя. - Вярно е, че по-рано през годината купихме къща в Барселона, но тази инвестиция нямаше връзка с евентуалното негово преминаване в клуба." Приветстван със статута на легенда на клуба, критиките не подминаха Куман, който с лека ръка се отказа от услугите на двама от ключовите играчи на отбора - Иван Ракитич и Луис Суарес. Впоследствие хърватинът продължи със силните си игри за "Севиля", а уругваецът прави истински фурор с устремения към титлата в Ла Лига "Атлетико" (Мадрид). Дали нидерландецът ще успее да вкара "Барса" в правия път, или слуховете за негово скорошно уволнение ще се окажат истина, много скоро ще стане ясно.