Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Независимо че науката разбулва мистериите една по една, това остава една от най-вълнуващите истории

Учените установиха - в района няма НЛО, циклопи и морски чудовища, а обширни полета природен газ, който заедно с Гълфстрийм при бури образува торнада, огромни вълни и вулканични изригвания

Пръв Христофор Колумб забелязва странни огнени кълба и светлини в Дяволския триъгълник и аномалии в компасите

Всеки, който чете "Космос" от 70-те години, знае, че една от любимите загадки е Бермудският триъгълник. Тя присъстваше в почти всеки брой и новите нюанси и информации се поглъщаха жадно от читателите. Е, на тази феноменална история изглежда й идва краят. Няколко авиационни топспециалисти от години проучват радиосъобщенията и маршрута на мистериозния “Полет 19” и неотдавна стигнаха до изненадващи изводи. Според тях в Дяволския триъгълник няма циклопи, няма морски чудовища или НЛО.

Въпреки това въпросното триъгълниче край Флорида е родило толкова легенди и истории за изчезване на кораби и самолети, че на него с право са посветени хиляди статии, книги и документални филми. Всъщност в района нищо особено не се е случвало с изключение на информацията на Христофор Колумб, че там е видял

странна светлина

Независимо от това, от този момент до 1945 г. там не са регистрирани повече инциденти, отколкото на който и да е друг маршрут в океана.

Бермудският триъгълник бе любима загадка на поколения българи, обичащи "Космос".
Бермудският триъгълник бе любима загадка на поколения българи, обичащи "Космос".

През 1945 г. обаче се ражда една от най-великите мистерии на всички времена. Два месеца след края на Втората световна война пет торпедни бомбардировача Аvenger на американските военноморски сили излитат от военната база в Лодърдейл. Тренировъчният Полет 19 е планиран да бъде 120 мили на изток и 73 мили на север, на определено място трябва да се изстрелят торпедата, след което ескадрилата трябва да се върне обратно в базата.

13-те курсанти

разчитат на шефа на ескадрилата Чарлз Тейлър, който прави тренировки над района вече шест месеца. Самият той има 2500 часа като летец, а останалите общо по 300 и едва по 60 летателни часа на бомбардировача Avenger.

Едва наскоро бе разкрито, че Тейлър отива на инструктажа за Полет 19 със закъснение, нещо немислимо за човек от неговия ранг. Бил видимо разконцентриран и помолил да бъде освободен от този тренировъчен полет. За съжаление получил отказ.

Два часа след началото на полета започва буря със силен вятър и дъжд. Нещо обичайно за района, където Гълфстрийм често предизвиква тропически вихрушки и урагани. Лейтенант Тейлър съобщава в базата, че компасът му, както и резервният му компас не работят. Екипажите на останалите 4 самолета също твърдят, че имат неизправности в оборудването. 

Ако искате да научите повече по темата, търсете новия брой на сп. "Космос".