Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почитатели посрещат бившия Първи.
Почитатели посрещат бившия Първи.

Кремиковските социалисти го канят в структурата. Той e категоричен: Това не е моята партия

Предрекъл, че комсомолците ще приключат с политиката, щом свършат постовете

Няколко месеца преди да почине Тодор Живков, социалисти се опитват да организират връщането му в редиците на БСП, но то се проваля. Стъпки в тази насока предприема в началото на 1998 г.

група начело с бившия член на ръководството,

а по-късно шеф на Агенцията за пътна инфраструктура Дончо Атанасов.

Той самият е работил в комбинат "Кремиковци" и събира съмишленици от партийната организация.

Цяла делегация отишла във вилата

в столичния квартал "Бояна", за да предлага на Тато да възобнови членството си в столетницата.

Бившият Първи решил да отиде на събранието, но предварително знаел, че няма да приеме. "Исках да откажа, но не и да ги огорча. Затова по-добре да ги видя на място и да им говоря очи в очи", казал пред свои приятели.

Действието се развива през зимата, но въпреки студа още на площада в кв. “Кремиковци” го посрещат бивши работници в комбината, за да го заведат в залата, в която ще е партийното събрание.

Поканили го да седне на нещо като импровизирана трибуна, но той предпочел да си намери място между самите социалисти

Благодарил за предложението и за уважението, но добавил, че не може да приеме, защото тази партия с това ръководство (тогава начело е Георги Първанов) не е неговата и няма как да членува в нея. Вече не се борела за интересите на трудовия народ.

Няколко месеца преди това на свой конгрес червената партия е възприела макар и след скандал тезата, че бъдещето на България е в НАТО.

Това е едно от основанията на Тодор Живков да заяви пред кремиковските си поддръжници, че възгледите и идеите на БСП не го привличали, защото тя

изменила на идеалите на БКП,

разказват очевидци на събранието.

Партията била унищожена, а също и държавата. Комсомолците в столетницата щели да приключат с политиката, когато свършат постовете им. Не показвала алтернатива на капиталистическото общество, което се изграждало тогава в България.

По тази причина въпреки настояването на работниците от комбината, чиито първи мощности открива лично той през 1963 г., бившият Първи отказва да стане социалист. Допълнил, че не таи обида към БСП заради това, че са го изключили още на втория пленум след 10 ноември 1989 г.

Пет месеца по-късно приключва живота си като безпартиен.