Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков публикува клип от зелена градина в Обединените арабски емирства.
Васил Божков публикува клип от зелена градина в Обединените арабски емирства.

Обвиняемият бизнесмен вади избирателно документи за 6 месеца,

Бившият му съдружник твърди, че парите били за пороците му - жени, иманяри и убийства

Банкови извлечения за теглене на милиони кеш публикува обвиняемият Васил Божков в обичайния си сутрешен час за творчество. В 8 ч във вторник във фейсбук намекна, че това са пари за такса “помагане”, които е изплащал на конкретни лица. Без обаче да посочва кои са те и доказателства.

Това се случва ден след комикса за Али Баба, разбойниците и жълтиците от пещерата, в които нямаше имена. Затова Божков “надгражда” във вторник с инфографика, комбинирана с факсимилета на банковите извлечения. В нея вече поименно са споменати бившият депутат от БСП Георги Кадиев, финансовият министър Владислав Горанов, шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и премиерът Бойко Борисов.

В края на графиката Божков посочва, че фирмите му са платили 500 млн. лв. такса за хазартния бизнес, но и 20% такса “помагане”, с което

бизнесменът

сам се уличава

в участие в

корупционна

схема

Какво внушава на публиката Божков - когато започнал бизнеса с талончетата, е бил облаган с 10% върху печалбата. На 29 октомври Георги Кадиев, тогава депутат от опозицията, внася поправка в Закона за облагане на лотарийните игри и предлага това да е 15% от оборота.

Кадиев внася поправката за гласуване, ГЕРБ внасят своя, с която предлагат всички хазартни игри да се облагат с 20% от оборота и тя е приета.

Божков отново омесва всички действащи лица, за да остане вкусът за нещо, направено само за него в хазартния бизнес, срещу нещо за някого. 

Едно от показаните от Божков банкови извлечения
Едно от показаните от Божков банкови извлечения

Всъщност това, което е гласувано в парламента в края на 2014 г. по предложение на ГЕРБ, е лотариите да се облагат с 20% такса върху разликата от събраните залози и изплатените печалби. Това е далеч повече от 10-те процента корпоративен данък. Въпреки промените в закона обаче комисията по хазарта не е събирала по този ред таксите за периода от 2014-а до 2019 г., заради което в момента тече разследване. (Виж карето на 7-а стр.)

В написаното от Божков остава загадка

защо, ако

той е бил

“рекетиран” в

продължение

на 5 г., не е

сигнализирал

прокуратурата

Това, което прави впечатление от банковите извлечения, публикувани от Божков, са избирателно подбраните месеци, в които парите са теглени. Общата сума е 11,7 млн. лв.

През януари 2018 г. лично - 2,67 млн. лв. на 4 дати.

През май 2018 г. - 1 млн. на три пъти.

През септември 2019 г. - само 600 хил. лв.

Октомври - 3,8 млн. лв.

Ноември - 3,6 млн. лв.

Банкови документи за други месеци липсват.

Малко след поредната изява на Али Баба с черепа върху блузата бившият съдружник на Божков и основен свидетел по разследването срещу него Цветомир Найденов отново повтори, че това са лъжи.

“Велинградският Чери Баба показа, че е теглил големи пари кеш през годините и пита къде са парите?

Ми кажи ти бе,

Чери? По банков

път ли плащаше

на жените с

фриволно

поведение,

мокрите поръчки,

на иманярите, за

оргиите в офиса, за хакерските атаки, за десетките служители на Държавната комисия по хазарта, НАП, ДАНС, МВР, Софийския градски съд, Върховния административен съд, които са били на хранилка при теб, на десетките любовници, на футболните съдии, на някои футболисти да играят “неправилно”, в Куршавел, Халкидики, Миконос... В Сардиния как плащеше сметките по 10 хил., 100 хил., 400 хил. евро?”, написа Найденов.

Въпреки че му е съдружник, Найденов се чуди как човек като Божков има разходи по банков път освен за ток и вода.

“Черепа плащал

сам 100%? Да

плаща вместо

другите си

съдружници?

Това е виц”, категоричен е Найденов в един от коментарите под постовете си, като има предвид, че Божков прехвърлял задълженията на съдружниците си, а тук твърди, че всичко е плащал сам.

В понеделник Димитър Ганев, който заедно с брат си Милен имат 44% в “Национална лотария”, заяви, че няма информация да са плащани рушвети.

До редакционното приключване на броя нямаше коментари от визираните от Божков в инфографиката Владислав Горанов и Менда Стоянова.