Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, познат като Кристо, е починал днес от естествена смърт в дома си в Ню Йорк на 84-годишна възраст. Новината бе съобщена от сътрудниците му на официалната му страница във фейсбук, където допълват: "Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше. Художествените произведения на Кристо и съпригата му Жан-Клод обединиха хората по целия свят и работата им ще продължава да живее в нашите сърца и спомени".

Кристо и Жан-Клод винаги са пояснявали, че изкуството им ще бъде продължено и след смъртта им. Според желанието на Кристо проектът за опаковането на Триумфалната арка в Париж ще може да бъде видян от 18 септември до 3 октомври 2021 г.

Христо Явашев е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Напуска България през 1957 г.,  като отива първо в Прага, а след това бяга във Виена, след което се мести в Женева. През 1958 г. Кристо заминава за Париж, където се запознава с Жан-Клод Денат дьо Гилебон, която не става не само жената на живота му, но и партньорът в създаването на монументални произведения на изкуството. Тя почина на 18 ноември 2009 г.