Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Целодневен бой, пускане на ток чрез адска машина, нахъсване на свирепи кучета, скарабеи по лицето, слагане на фалшиви инжекции със СПИН...

Това са само част от жестоките физически и психически изтезания, на които в продължение на осем години са подлагани Нася, Кристияна, Валя, Снежана, Валентина и Ашраф ал Хаджудж, за да направят самопризнания по обвинението за убийство на децата.

Мъчителите им били безпощадни и макар българският съд да се произнася срещу тях, те няма как да бъдат засегнати от присъдите си и да бъдат наказани за действията си.

Терорът за медиците ни наистина бил кошмарен.

Харб Абер Дербал - генерал в полицията, ръководел разпитите и изтезанията.

Полк. Джума Мишри изпълнявал заповедите му, но активно му давал съвети.

Същият изпитвал удоволствие от насилието - да удря, да наранява физически и да разполага с власт. Затова е описван като “инквизитора”.

Мустафа Талаха играел ролята на “доброто ченге”, като се опитвал да манипулира д-р Георгиев и да го настройва срещу сестрите.

Салим Джума Салим бил началник на школата за полицейски кучета и участвал в изтезанията с ток. Те се извършвали на руска машина – кабели се завързвали на палците на краката и по тях се пускал ток. През повечето време именно Джума Салим управлявал адската машина.

Абделмаджид Шол бил наричан “химика”. Според д-р Георгиев именно той е стоял в основата на инквизициите.

По време на съдебния процес по делото на Нася Ненова съдия Вергиния Мичева-Русева установява по свидетелски разкази, че един от ответниците ги извеждал от килиите и ги биел с тояги. Също така ги карал да стоят с часове на един крак във фоайето на полицейския участък.

В един от случаите след измъчване Ненова била върната в школата за кучета, където били другите арестувани, с посинели крака и ръце. Снежана Димитрова я попитала какво са й направили. Отговорът: “Няма да ти разказвам нищо. Те на теб няма да ти направят същото. Ти си слабичка, няма да издържиш”.

По-късно Димитрова разбрала, че Ненова била вързана като агне за печене и удряна по стъпалата. От думите на Нася става ясно, че побоите продължавали понякога по цял ден. Този тормоз я отчайва и тласка към опит за самоубийство. Според свидетелски показания тя си е прерязала вените от ужас само като чула гласа на Джума Мишри.

Полк. Джума Мишри
Полк. Джума Мишри

Първият разпит на Валя Червеняшка е започнал с бой на бланко. Така се казвал уредът за изтезания - метална пръчка, която се поставя в свивките на коленете и тялото увисва с главата надолу.

“И ме биха по стъпалата, докато ми станаха мастиленосини и колабирах. Заливаха ме с вода, пускаха ми скарабеи по лицето и по пъпа... Два пъти са ме пускали на куче. Един ме държи отзад и ме блъска към кучето, а друг държи кучето и го насъсква... електропалка ми слагаха на пъпа, в слепоочията, на носа.”

Кристияна Вълчева разказва също пред съда, че всички арестувани били завързвани на един прозорец за ръцете, така че да не докосват с пръстите на краката си пода. Мажели в устата им прах от изгорели дървета. Хранели ги с парче хляб и “буламач”. Можели да пият вода само при хранене, и то от обща бутилка.

За д-р Ашраф ал Хаджудж едно от най-ужасните изпитания било, когато му поставили инжекция и му казали, че това е вирусът на СПИН. После се оказало, че е обикновена упойка. Той също така е живял в една килия с три кучета, които били насъсквани от полицаите.

Палестинският лекар е споделял в интервю, че признанията му били изтръгнати не чрез физически издевателства, а чрез психически. Един ден го излъгали, че ще доведат сестрите му и ще ги изнасилят пред очите му. Малко след това той чул женски глас, който викал: “Ашраф, моля те! Те ме изнасилват. Аз съм сестра ти”. Тогава не издържал и казал на полицаите: “Ще кажа каквото искате да чуете, само да оставите на мира сестра ми”.

После разбрал, че жената, която викала за помощ, била проститутка, докарана от полицаите.

“Такова нещо не се забравя - категорична бе пред “168 часа” Валентина Сиропуло. - Няма цена, която да плати преживените ужаси.”