Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокатът преди едно от делата, малко преди да бъде нападнат от роднини на заразените деца
Адвокатът преди едно от делата, малко преди да бъде нападнат от роднини на заразените деца

Достолепният адвокат вярваше в невинността на хвърлените в затвора българи дори когато в родината някои допускаха, че "може и да има нещо” в историята със заразените със СПИН 400 деца

Осман Бизанти - защитникът на българските медици в Либия по време на т.нар. СПИН дело, е починал. За кончината на адвоката съобщи синът му Хусам, който в последния етап от съдебната битка в Либия също участваше в екипа на защитата.

Осман Бизанти бе основният и главен адвокат на медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Валентина Сиропуло и докторите Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж, когато през 2000 г. срещу тях в Либия започна съдебен процес по обвинение, че са участвали в заговор срещу устоите на държавата, като за целта по поръчка на чужди шпионски централи са заразили с вируса на СПИН повече от 400 деца от болницата в Бенгази.

Бизанти пое защитата от самото начало и до края на сагата през 2007 г. бе човекът, на когото и медиците, и българската държава най-много разчитаха в правно отношение.

Вярвам безусловно в невинността на тези хора, иначе нямаше да поема случая и не бих могъл да изградя добра защитна стратегия, казваше неведнъж пред журналисти и външни наблюдатели Осман Бизанти.

Либийският адвокат остана непоколебимо убеден в невинността на българите дори когато мнозина в България се изкушаваха да допуснат, че “може и да има нещо” и българските медици да не са съвсем невинни. В това отношение той бе п българин от българите. И точно това не му бе простено никога. Нито в Либия, а още по-малко в България.

През седемте години, в които процесът мина през всевъзможни инстанции и обрати, Бизанти се сблъскваше с огромни трудности и атаки, които идваха откъде ли не. От своите сънародници той често получаваше язвителни забележки и обвинения, че защитава престъпници и детеубийци. На няколко пъти срещу него имаше заплахи за саморазправа както по телефона, така и съвсем открито на публични места. Преди едно от делата през декември 2006 г. Бизанти бе нападнат от развилнели се роднини и близки на децата от Бенгази. Тогава се наложи полицията да отцепи целия периметър около съдебната зала, а заседанието на съда започна със закъснение.

Осман Бизанти имаше проблеми и с разследващите, които бяха изтезавали българските медицински сестри през 1999 г. С пледоарията си в защита на българките и с детайлите за мъченията, които изнесе в съдебната зала, той истински вбеси офицерите от либийските следствени органи. Тъй като се явяваше като защитник на нашите и по делото, което се водеше срещу офицерите в друг либийски съд, Бизанти успя да си навлече и гнева на някои среди в либийските служби за сигурност.

През април 2007 г. адвокатският му офис в центъра на Триполи бе разбит и претършуван от неизвестни лица. Цялата му документация бе преровена и разхвърляна по пода, а креслото на бюрото в кабинета му демонстративно бе катурнато с краката нагоре.

Тогава се коментираше, че акцията може и да е с цел сплашване, но Бизанти запази завидно самообладание и продължи работата си. На предложената от българска страна защита той любезно отвърна: “Аз съм в родината си, това е моята страна и никой не би могъл да ми окаже помощ отвън. Вярвам в Бог и тази вяра ми дава кураж.”

В критични ситуации той обичаше да цитира някоя сура от Корана, която обикновено оставяше безмълвни и най-големите му душмани в Либия.

Бизанти познаваше свещената книга на исляма толкова добре, колкото и либийския и египетския наказателен кодекс, и винаги имаше подръка най-подходящия цитат, за да подсили тезата си. Без значение дали водеше спор с прости бербери или с професори по право.

Когато кантората му бе разбита, той изрецитира една сура от Корана, в която се казва, че дори всички създания на ада и зли джинове да се съюзят срещу теб, ако Бог те пази, никой не ще успее да ти стори зло, но ако Бог е решил да те накаже, дори всички зли сили да ти дойдат на помощ, няма да намериш спасение.

Бизанти успяваше да запази завидно спокойствие и при най-отвратителните провокации, които не спираха да се сипят по него през всичките седем години, в които защитаваше българските медици.

Вероятно един от най-пошлите опити да го атакуват бе, когато бяха втълпили на някои от роднините на медицинските сестри, че Бизанти е участвал в разпитите срещу тях и дори ги е бил с юмруци, за да си признаят вината.

Човек трудно би могъл да си представи по-безумно нещо предвид благия характер, възпитанието и достопочтеността на Бизанти, който освен всичко друго бе и човек на години. Когато ужасната манипулация бе съобщена по българското радио и публикувана във вестниците и достигна до ушите на самите медици в затвора, те отрекоха потресени тази “новина”.

Самият Бизанти каза, че е учуден от слуховете, които се пускат за него, но дори в този момент, когато би трябвало да е бесен, той остана невъзмутимо спокоен. Другата най-честа злъч по негов адрес бе хонорарът му. Непрекъснато и у нас, и в Либия се подхвърляше, че получавал милиони долари, но той никога не влезе в спорове и обяснения по този въпрос. Накрая, когато се разбра колко точно пари е получил от българската държава за всичките седем години, всички засрамено млъкнаха.

За голямо щастие, Осман Бизанти през цялото време се държа достойно и определено вдъхваше респект. Но което е най-важно - той бе като своеобразен остров на мъдрост и утеха в невъобразимата истерия, която този случай стелеше от началото до края.

Бизанти, както свидетелства и фамилното му име, е от много стар и уважаван триполитански род. Той е завършил право в Египет и на младини дори е участвал по едно дело в екипа от защитници на президента Ануар Садат. През 60-те години е специализирал във Франция, Великобритания и САЩ. След идването на полк. Кадафи на власт той е един от малкото истински прависти със завидно образование и опит, които остават в джамахирията.

Бизанти реши да остане в Либия и след свалянето на Кадафи. Обичаше спокойствието на фермата си в покрайнините на Триполи, където гледаше коне и овошки. След превземането на либийската столица от милициите обстановката стана непоносима. В тези мътни времена един от главните мъчители на българските медицински сестри се бе превърнал в пръв “революционер” срещу режима на Кадафи, парадирайки с ореола на репресиран, защото бил съден заради българите по поръчка на фондация “Кадафи”.

В тази болна среда достойни, умни и възпитани хора като Осман Бизанти веднага се превърнаха в мишени за атака. В откъслечните новини, които идваха от Либия по време на стълкновенията, се говореше, че фамилната къща на адвоката била нападната, а член на семейството му - отвлечен за откуп.

В крайна сметка се разбра, че възрастният адвокат се е принудил самоволно да избере изгнанието и заедно с най-близките си в името на тяхната сигурност заминал за Кайро. Разбирайки, че краят на живота му наближава, Осман Бизанти настоял да се завърне в Триполи, където да изкара последните си дни. Но дори на смъртния си одър този човек не забрави да бъде добър и възпитан и помоли сина си да предаде последните му поздрави на хората в България, с които дружеше и които го обичаха.

Бизанти заедно с българските си колеги Хари Харалампиев и Пламен Ялнъзов на посещение при българските медицински сестри в затвора “Джудейда” в Триполи
Бизанти заедно с българските си колеги Хари Харалампиев и Пламен Ялнъзов на посещение при българските медицински сестри в затвора “Джудейда” в Триполи