Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Най-доброто нещо, което съм направил в живота, е това, че те срещнах. Най-добрият подарък, който съм получил, е твоята любов. Най-хубавото нещо, което някога ми се е случвало, е, че те обичам."

Това пише на 1 ноември 2018 г. във фейсбук профила си приятелят на Андреа - Мирослав Илиев. След бруталното й убийство момчето е съкрушено. Преди да срещне смъртта, момичето е имало само един-единствен приятел. Това бил именно Мирослав, с когото имали връзка от години. Двамата били изключително привързани един към друг и това личи от публикациите им в интернет. Профилите в социалните им мрежи са изпълнени с обяснения в любов, както и много снимки, на които позират прегърнати. Момчето няколко пъти е писало статуси за Андреа, чрез които показвало колко много я обича.

"Не искам да те губя никога", гласи един от тях.

Той редовно се обръщал към нея с думите:

"Моята кралица"

и "моят свят"

На една от снимките, на които са двамата, Мирослав е написал: "Има такива хора, които, като ги видиш, и вече си щастлив!"

На един от качените от Андреа фотоси се вижда и красива гривна. Тя е добавила и текст към своята публикация.

"Поредният ми прекрaсен подaрък. Блaгодaря ти, слънце мое!", гласи той.

Момчето и момичето били забелязвани редовно заедно. Прекарвали по-голямата част от времето си в обща компания. Техни близки разказват, че си приличали по това, че били добри и състрадателни. Двамата дори планирали съвсем скоро да направят по-сериозна стъпка в отношенията си и да заживеят заедно.

Роднините им нямали никакъв проблем с това, тъй като децата им се разбирали чудесно.

Бащата на Андреа се познавал с Мирослав

и бил спокоен, когато знаел, че дъщеря му е заедно с него.

Мъжът общувал с момчето редовно и имал добро мнение за него.

Още първия път, в който се запознали, той бил възхитен от възпитанието му.

Близките им били сигурни, че след години Андреа и Мирослав ще направят сватба и ще имат деца.

Отстрани изглеждало, че са родени един за друг.

Никога

не се карали

Свързвали ги общи интереси и хобита.

Малко след убийството на момичето Мирослав написа подробен статус, в който подчерта, че в случилото се не трябва да се търси сензация.

"Колко струва един човешки живот? Колко струва животът на сестра ни, на жена ни, на майка ни и баща ни? Какво бихте дали да ги върнем? Всичко, нали? А можем ли наистина да ги върнем? За съжаление отговорите са толкова тежки, колкото и самите въпроси!"

Момчето е добавило, че живеем в общество, в което убийствата са се превърнали в нещо ежедневно.

"Сякаш сензация, но ако се замислим, може би вече са "нормални" неща, които слушаме по новините и по радиото - обяснява той. - Първите страници на вестниците са залети от гнусни, пошли и безкомпромисни клюки, които изразяват уж съчувствие, но само привидно.

Криворазбраната "истина" се разнася от уста на уста

и става повод за още по-безкомпромисни клюки. Медиите, превърнали се в корумпирани хрътки, разнищват не престъпленията, а пострадалото семейство. Основната им функция да дават превес за подобни случай се е изгубила някъде по трасето."

Мирослав допълва още, че има убийци, които се разхождат на свобода, търсейки следващата си жертва.

"Чудят се на кого да съсипят живота, кое семейство да почернят и хвърлят в мрака - пише той. - Може би следващата жертва ще е съседското момиче, което се прибира от училище втора смяна. Може да е жената, работеща вечерта, за да гледа децата си през деня. Може и да е бащата, който рано сутрин преди изгрев-слънце е тръгнал с колелото на работа, за да издържа семейството си. Може да е бабата, която спи спокойно в дома си на село. Може следващия да си и ти. Тези убийци чакат зад ъгъла. Чакат без страх и без мисъл. Задаваме си въпроса: "Как да се предпазим?".

Според него всички ние носим оковите на страха, корупцията, беззаконието и

социалната несправедливост

"Убийците, извършили убийство на непълнолетна възраст, си остават убийци, нали? - пита младежът в статуса си. - Унищожили освен жертвата, но и семейството й, те се ползват с "привилегията" да бъдат съдени с по-леки присъди. Съдиите разглеждат тези индивиди не по това, което са извършили, а по възрастта им. Това правилно ли е, мили съграждани? Правилно ли е след 10-12 години убиецът да излезе на свобода и да продължи "мисията си" да убива невинни хора и да създаде ново поколение убийци? Само защото убиецът е на 17 години, заслужава ли по-лека присъда? Не, всички убийци заслужават доживотна присъда без право на замяна!"

Мирослав обяснява още, че е създадена

подписка, с която може да бъде променен законът

за непълнолетните убийци. Чрез нея близките на Андреа искат извършителите на тежки престъпления, които нямат 18 годни, да бъдат съдени като пълнолетните и да получават доживотни присъди без право на замяна.

"Вечен покой, любов моя, оставаш завинаги в сърцето ми", завършва той.