Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато хиляди пожарникари се борят с бушуващите австралийски пожари, продължаващи вече пет месеца, полицията в Нов Южен Уелс арестува 24-ма обвинени за огнения ад. Властите са събрали конкретни доказателства, че именно тези хора са участвали по един или друг начин в разпалването на гористите местности.

Първоначално в ареста са попаднали 183-ма, които са били разпитвани с часове, но по-късно повечето са освободени. Голяма част са се разминали само с предупреждение за неспазване на забрана за палене на огньове на места, на които не е разрешено. 47 души пък са обвинени в изхвърляне на запалена цигара или кибрит на сушата.

Тези, които сега ще се изправят на подсъдимата скамейка, не са успели да защитят тезата си, че са палили без умисъл и по непредпазливост. Освен за унищожената природа, те ще отговарят и за смъртта на близо 30 души, както и смъртта на над половин милиард животни.

Австралийските власти са започнали

действия срещу уличените

още през ноември. Разследващите са проверявали всеки един сигнал и улика, които са били открити в хода на разследването. На разпити са викани дори и хора, за които се твърди, че са изхвърлили запалена цигара или кибрит в местност, в която градусите са били изключително високи. Съвсем възможно е бройката на уличените да се окаже и много по-голяма, тъй като разследването все още не е приключило.

Не е ясно и каква присъда ще получат задържаните, тъй като в отделните щати на Австралия законодателството е различно. Интересното е, че в някои части палежът на гористи местности не е отбелязан като "престъпление". В други обаче се наказва сурово от закона. В много щати самият "палеж" като престъпление се разделя по

степен на тежестта

в зависимост от няколко фактора

Сред тях са "рискът за здравето и животът на хората", "видът на изгорената собственост", "размерът на щетите" и дали причинителят е опитал да прикрие следите след това, за да избегне сблъсъка с правосъдието.

В някои щати например за умишлено палене на сграда, в която има силна концентрация на хора, съдът може да даде до 35 години затвор и глоба до 25 хил. долара. Ако има жертви, тогава обвиняемият ще бъде съден и за убийство.

Максималната присъда за причиняване на пожар или увреждане на имущество с намерението да бъде застрашен човешки живот почти навсякъде е до 25 години. Ако огънят е станал поради безразсъдно поведение, заподозрения го грози присъда до 21 години затвор. Същата е и ако лицето е участвало в разпространението на пламъците.

Ако е запален

дори и малък пожар

на място, до което има поставена табела с категорична забрана, присъдата е до 12 месеца затвор и глоба от 5500 долара. Такава е и за пожар, който е причинен по непредпазливост, но лицето не е опитало да го потуши след това, а си е тръгнало.

Една година грози и всеки, който не е спазил указанията на властите за намаляване на опасността от пожара. Само с глоба от 5500 долара се разминават тези, които са запалили цигара или друг вид тютюнево изделие на разстояние 15 метра от място, на което има зърнени култури, сено, слама или суха трева.

Последните статистики на Австралийския институт по криминология показват, че броят на горските пожари годишно в Австралия стига до 54 хил. Тази цифра е неизменна още от 2009 година. За съжаление страната няма особен напредък в борбата с огнените стихии.
Особено интересна е констатацията на съоснователя на Австралийския национален център за изследвания в Бушфир и Арсън - д-р Пол Рийд.

Той е сигурен, че действителният брой на пожарите е много по-голям от посочената от държавните институции статистика.

Според властите за

13% от всичките

54 хил. пожара

е категорично доказано, че са били причинени умишлено. Това са над 7 хил. палежа всяка година, за които има и много задържани. За 37% от бройката, сиреч близо 20 хил., пък е посочено, че "са се случили при подозрителни обстоятелства" и има улики, че са предизвикани умишлено.

Оказва се, че причинителите най-често са на възраст под 21 години, като тук са включени и деца, които губят контрол, докато са си играли с огън, както и такива, които са с нарушено умственото развитие. В тази група попадат и пироманите.

Другите, които също причиняват пожари, са над 30-годишните. Те се проявявали най-често лятото, тъй като пламъците тогава бързо се разраствали заради жегите и потушаването им било по-трудно. Вероятността да бъдат задържани била много по-ниска заради масовата истерия, която наставала, особено когато ставало въпрос за гориста местност, в която огънят бързо се разпространява.
Противно на първоначалната информация, че през годините австралийските власти не са успели да осъдят никой за причинен пожар, истината е съвсем различна. Десетки са попадали в затвори за извършване на подобно престъпление, като са получавали доста сурови присъди. Един от известните случаи е този на 39-годишния Брендан Сокалук. На 7 февруари през 2009 г. мъжът причини един от най-големите пожари в историята на Австралия. Денят стана известен като "Черната събота". Според неговите показания той изхвърлил запалена цигара, увита в хартиена кърпа, през прозореца на колата си, докато бил в гориста местност.

"Пушех по време на шофиране - обяснил Сокалук на детективите при разпита. - Когато приключих, свих цигарата в малка хартийка и я хвърлих, надявайки се, че тя вече е напълно изгасена."

Вследствие на това започва пожар, в който загиват десет души, а

заради

силните

горещи ветрове

по това време впоследствие той се разраства и превръща в една от най-тежките катастрофи с горски пожари в историята на Австралия. На по-късен етап са изгорени над 2030 домове и 3500 други постройки. Загиват още 163 души, а 414 са ранени. Огънят успява да обхване цели 78 града, което налага изселването на над 7500 човека.
Оказва се, че по-рано във фаталния ден властите дори официално излезли с предупреждение и забрана за всякакви палежи. Това се наложило заради рекордно високите температури в цялата страна тогава. Брендан изобщо не обърнал внимание на това и дори

закарал колата си

в гориста местност,

казвайки на близките си, че там ще я ремонтира.
"Говорих с татко колко глупаво е Брендан да отиде точно на това място, и то в този ден, защото специалисти от дни обясняваха каква опасност има от пожари", разказва по-късно един от братята на Сокалук пред полицията.

След като е задържан, близки на мъжа започват да разказват, че той е изключително странен. По време на раждането си имал усложнения, които по-късно оказали влияние и върху неговото социално развитие. Сокалук дори страдал и от аутизъм. Още от дете другите го намирали за по-различен от тях. Така се стигнало до подигравките и агресията. Той бил тормозен от връстниците си, които отказвали да общуват с него.

"Едно нещо, за което сега се сещам, е, че Брендан имаше голямо влечение към момичетата, но и към огъня", споделя негов бивш приятел от училище пред полицията.

Какво разказват близки на Бредман за него четете в печатното издание на "168 часа".