Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

62-годишният генерал Касем Солеймани, който беше убит с ракетен удар, беше не само един от най-влиятелните хора в Иран, но също в Сирия, Ливан и Ирак. Спряган от мнозина като бъдещия президент на Иран, Солеймани е оцелял след повече от дузина заговори за убийство срещу него в миналото.
Солеймани е роден на 11 март 1957 г. в бедно семейство в селцето Канат-е Малек. За да помогне на баща си да изплати дълговете си, през 1975 г. се хваща на работа във водоснабдяването на провинциалния център град Керман. Тогава се свързва с хората на аятолах Хомейни, а след падането на шаха се присъединява към Революционната гвардия.
Впоследствие, когато през септември 1980 г. Саддам Хюсеин нахлува в Иран, вече като командир Солеймани
участва и на южния фронт
в Ирано-иракската война, където получава награди за храброст.
След войната, през 90-те години, той е администратор в провинция Керман, където си извоюва име на
борец срещу
наркотиците,
тъй като точно през тази област, която не е далеч от границата с Афганистан, опиумът преминава за Турция и оттам за Европа.
Според различни източници, през 1997 или 1998 г. той става водач на силите “Кудс”. След атентатите от 11 септември през 2001 г. Райън Крокър, висш служител на Държавния департамент в САЩ, пътува до Женева, за да се срещне с представители на Иран, които са под командването на Солеймани, за да преговарят за унищожаването на талибаните в Афганистан.
На 24 януари 2011 г. Солеймани е издигнат в чин генерал-майор от върховния лидер Али Хаменей. Хаменей се гордее с приятелството си с него и нарича Солеймани “жив светец”.
Солеймани е и главен военен стратег в борбата срещу западното влияние и разширяването на шиитското и иранското въздействие върху всички страни в Близкия изток. В родината си генералът дори е възхваляван като “иранския Ервин Ромел” - човекът за извънредни ситуации на режима.
Неслучайно на него се приписва основна роля в организирането на гражданските войни в Сирия и Ливан.
Министерството на отбраната на САЩ даде обяснение, според което той е организирал и нападения над американски военнослужещи и е
одобрил нападенията над американското посолство
в Багдад заради американските въздушни удари в Ирак и Сирия на 29 декември 2019 г.
Солеймани беше убит на 3 януари 2020 г. с две ракети, изстреляни от американски дрон до международното летище на Багдад. Тялото му е идентифицирано по пръстен, който носел на ръката си. Потвърждение от ДНК експертизата все още предстои.