Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Науката вече е достатъчно напреднала, за да може част от научната фантастика да стане научна реалност

Възможно ли е чрез прекратяване на жизнената дейност всъщност да се спаси човек? Американски учени разработват система за екстремно изстудяване на тялото, чрез което тежко ранени пациенти да се поставят в състояние на „контролирана смърт“ - без дишане и без сърдечна дейност. Целта е да се спечели време те да бъдат оперирани и след това върнати към живот.

В медицината са познати няколко случая на хора, попаднали в леденостудени води, които обаче оживяват, въпреки че прекарват под повърхността повече от час. Мнозина обявяват това за „чудо“, но не и изследователите от Мерилендския университет в Балтимор. Те се опитват да открият причината за невъзможния на пръв поглед медицински феномен. Целта им е да разгадаят механизма на оцеляването и да го прилагат при пациенти, които имат нужда от допълнително време, за да бъдат спасени. Какво е обяснението всъщност? Професорът по хирургия Самюел Тишерман разяснява в лекция за TED: „Организмът на тези хора, попаднали в леденостудени води, се охлажда толкова бързо, че на практика защитава сърцето и мозъка.

 Решихме да изпробваме дали е възможно да се постигне същият ефект в лабораторни условия. Нарекохме програмата Спешна консервация и реанимация (EPR), като основната цел е да се спечели време за операция.“

New Scientist съобщава, че екипът изпробва новаторска технология, която включва бързо охлаждане на мозъка до температура по-ниска от 10 градуса по Целзий, чрез вкарване в кръвоносната система на ледено студен физиологичен разтвор. Целта е постигане на анабиоза - почти пълно, но обратимо прекратяване на жизнената дейност.

„Хипотермията има множество положителни ефекти – категоричен е професор Тишерман. - Тя намалява нуждата на организма от кислород, намалява свободните радикали, възпалението и налягането в мозъка. Затова искахме да проверим дали може да се окаже ключовото решение и при травми.“

Целта на екстремното изстудяване на тялото при пациенти с тежки травми е забавяне на мозъчната дейност и на всички процеси в тялото. По този начин се дава възможност на хирурзи да спасят хора, които са на прага на смъртта и без новаторската намеса биха умрели за минути. Учените обясняват, че това се постига именно благодарение на факта, че понижаването на температурата на тялото и на мозъка забавя или спира всички химически реакции в клетките и по този начин е възможно пациентът да оцелее по-дълго без нужда от кислород.