Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Но моля ви се! Това не е мое и нямам представа откъде се е взело", плаче със сълзи младото момиче, докато полицаите вежливо, но неумолимо затягат белезниците около нежните й китки. Случайните зяпачи с интерес наблюдават спецакцията, всичко изглежда малко като на филм. Униформени вадят от куфарите на девойката пакети, увити във фолио. Всеки любител на екшъните моментално се сеща, че вътре има дрога.

Усетът на киноманите се оказва безпогрешен. Опаковката е внимателно премахната и отвътре започват да извират хапченца с различни цветове. Всички до едно реагират положително на тестовете в лабораторията. Надеждата на холандската лека атлетика Мадия Гафур е скочила и с двата крака

в капан, от който няма измъкване

Също като нашата звезда във вдигането на тежести Гълъбин Боевски, талантливата спринтьорка решава да изкара допълнителни пари покрай спортните си ангажименти. На пръв поглед схемата изглежда безупречна и трудно може да бъде пробита. Тя е сравнително популярен спортист, който не буди подозрения с постоянните си совалки в Европа и по света. Младата Мадия решава, че може

да съчетае полезното с опасното и да влезе в ролята на муле, което пренася наркотици в особено големи количества.

Някой някъде разказва нещо или твърде старателните спецслужби се сдобиват с информация за "извънкласната" дейност на холандката. Обръчът около нея постепенно започва да се стеснява, но самата тя живее с мисълта, че е надхитрила целия свят. И един слънчев ден Мадия Гафур е спряна на германска земя малко преди да е преминала на холандска територия. Според официалната информация на полицията холандската гражданка е спряна за рутинна проверка, но това съобщение е по-скоро за заблуда на противника. Почти сигурно е, че арестът й е финалът на добре обмислена и проведена операция.

Ченгетата въобще не се трогват от лъчезарната усмивка на Мадия и започват методично да разпарчетосват багажа й. Фаталните за бъдещето й пакети не са особено старателно скрити. Популярната спринтьорка явно въобще не е подозирала какви може да са последствията от нейните действия. В колата си тя е прибрала близо 50 килограма таблетки екстази и метамфетамин

на общо стойност

2 млн. евро

Случаят изглежда нарисуван за правораздавателните органи въпреки усилията на холандката да спаси кожата си.

Тя наема качествен адвокат, който пледира в съда, че клиентката му е станала жертва на бандити, които са заредили автомобила й с десетки килограми дрога, докато тя е пиела сутрешното си кафе. По много сходен начин Боевски се опитваше да обясни, че дрогата е поставена предварително в куфарите, които си е купил от местен мол. И в двата случая версиите не издържат в съда. А докато трае делото, в родината на Мадия се чудят как така е сглупила да се захване с нещо толкова опасно като трафика на дрога.

"Не й ли стигаха парите?", пита от първа страница местно издание. Спринтьорката рано рано показва изключителни качества и по тази причина се сдобива със стипендия от Холандския олимпийски комитет. Всеки месец й превеждат в банковата сметка 2000 евро, което би трябвало да стигне като се прибавят и наградните фондове от призови места в различни състезания.

Мадия Гафур явно не смята така и с няколко безумни постъпки слага кръст на спортната си кариера, а и на някои от най-хубавите си години. През 2016 г. тя се състезава на олимпиадата в Рио като част от щафетата 4x400, спечели и националното първенство по лека атлетика, животът й изглеждаше светъл и подреден. Три години по-късно в съдебната зала Мадия за една бройка да рухне на земята, след като чу присъдата си. Съдията не се трогна от чистото й съдебно минало, нито от успехите й в спорта и й даде осем и половина години затвор. Количеството на намерената дрога е твърде голямо, за да бъде проявена снизходителност.

Още повече че холандката категорично

отказва да съдейства на властите

В стаята за разпити влизат благи полицаи, които обещават малка присъда, ако разкрие организаторите на канала. Арестантката категорично отказва да напише на лист имената на своите шефове. Твърди, че това може да коства живота на близките й хора. Щом не може да предложи добра сделка, ще трябва да лежи зад решетките.

В родината й набързо забравиха добрите стари дни и изтриха снимката й от спортните календари за следващата година. Мадия сложи огромно черно петно върху имиджа на местната лека атлетика и това няма да й бъде простено. С изявите й в спорта е свършено, а от нея зависи дали ще успее да рестартира живота си, след като след доста години отново я пуснат на свобода.