Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Не може един народ да върви към светло бъдеще, като стъпва в тресавище. Трябва му здрава почва под краката, която идва от миналото, а ние сме достатъчно немарливи към него", казва проф. Дамян Попхристов, създател на Фондация "Български център Просветление". Това е организация, която работи за популяризиране на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес. Ето защо целта на фондацията е да издирва, запазва и пропагандира непознати факти около българската история. Дейността й се осъществява чрез срещи и разговори, лекции, публикации, пътуващи семинари в България и чужбина, посещения на български училища и центрове из цяла Европа, както и чрез контакти с научни и културни институции, университети и фондации по цял свят.

Над 20 години проф. Дамян Попхристов преподава актьорско майсторство, режисура и редица теоретични специалности в Нюйоркския университет. Той е първият български режисьор, който поставя пиеса на Бродуей – "Приказка за калпаците" на Панчо Панчев.

В Ню Йорк той завършва магистратура по сравнително религиознание, а по време на курса научава интересни факти за уникалното учение на богомилите.

Според познавачи точно то е вдъхновило Ренесанса, Реформацията и дори Великата френска революция, които поставят основите на хуманизма в Новия свят.

Причината богомилството да се зароди в България е, че ние, българите, имаме специална мисия, твърди проф. Попхристов. Той е един от най-сериозните изследователи на богомилското учение. Автор е на книгата "За богомилите, от уста на ухо".