Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдбоносните четири метра под водата. Заради засушаването на Волга от водите на чудовищната Рибинска хидроцентрала изплува градът Молога. С оглозганите от времето луковици на църквите си, с блатясалите кръстове над камбанариите.

Някога това било благословено от бога място, имало всичко за сит и спокоен живот. Заливни лимани пълни с риба, наносни ливади, борови и дъбови гори, благодатна почва. Ароматното и ценно сено от Молога доставяли за конюшните на императорската кавалерия. Благодарение на тази сочна трева навсякъде се славело млякото, сиренето и маслото на Молога.

Но на младата страна на Съветите ѝ трябвала електроенергия и благодатния край бил принесен в жертва на лампочката на Лодигин.

През 1935 година народните комисари Молотов и Каганович подписват постановление за нов строеж на комунизма – ВЕЦ Волгострой. За да излезе по-евтино организират в района собствен Волго- Гулаг и докарват десетки хиляди политически затворници.

Започва изселването на хората от селищата, които ще бъдат залети от ръкотворното море. В горите свистят триони и брадви, падат борове и дъбове, във въздуха летят взривени църкви и тухлени домове. За дървените е разрешено да ги разглобяват. Ужасените хора свалят гредите, правят от тях салове, товарят на тях малко покъщнина и отплават към посочените места за заселване. Есен е. Молят на колене да не ги изселват преди зимата, да изчакат поне до пролетта. До запълването с вода има има още много време, години/ заливането е осъществено чак два месеца преди войната/ Но в неумолимите 37, 38, 39 години заповедите се изпълняват стриктно, алтернативата е разстрел. Преселниците живеят без електричество, кладенци за вода, пътища, никакво снабдяване. В землянките през зимата е под нула градуса. картофите замръзват, повечето измират от глад и студ.

Водата поглъща 740 населени места, три манастира, повече от 50 църкви с гробищата към тях, 80 хиляди хектара уникални наносни ливади, още толкова орна земя, 250 хиляди хектара гори. На малките временни островчета при заливането е пълно с подивели от ужас домашни и диви животни, отчаяни хора се мъчат да направят път за тях към сушата с прътове и клони, по които препускат и се давят зайци и кози....

Един пожълтял документ , подписан от началника на държавната безопасност Скляров, свидетелства за най страшната трагедия в Молога. Докладвам, че 294 човека доброволно избраха да напуснат живота при запълване на водохранилището. Съгласно инструкциите се опитахме да ги изведем насила, но те се оковаха към домовете с вериги, заключени с катинари. Но всички те са хора, отпреди страдащи от самоубийствени нервни разстройства на здравето... Всъщност по време на строителството от 1936 до 1941 година от "Волколага" са загинали 150 хиляди затворници. Понякога са умирали по 2000 на седмица.

Сега от миналото като зловещо обвинение изплува погубената Молога.

От фейсбук