Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Башар Асад на специална молитва в столицата Дамаск
Президентът Башар Асад на специална молитва в столицата Дамаск

Възстановяването на Сирия вече тече, като за тази цел се отделят средства от бюджета на страната. В началото на юни САЩ наложиха санкции на сирийския индустриалец Самер Фоз, председател и генерален мениджър на “Аман Холдинг”, заради предполагаемо обогатяване на президента Башар Асад. Компанията извършва луксозна реконструкция в близкоизточната страна.

В списъка за запориране освен сметките на всички от семейство Фоз са и компаниите им. Санкциите целят прекратяване на доставките, както и финансирането на скъпи работи по реконструкция и инвестиционните усилия на режима.

"Този сирийски олигарх пряко подкрепя убийствения режим на Асад, изгражда луксозни проекти върху земя, открадната от онези, които бягат от неговата бруталност, и се опитва да привлече чуждестранни инвеститори в сирийски проекти за възстановяване - заяви заместник-секретарят на САЩ по тероризма и финансовото разузнаване Сигал Манделкер. - Министерството на финансите ще търси отговорност от спекулантите, които обогатяват хазната на режима на Асад, докато сирийските граждани страдат от тази хуманитарна криза."

На 21 януари 2019 г. ЕС също санкционира Самер Фоз, "Аман Дамаск" и 14 други физически и юридически лица за използване на връзките със сирийския режим за собствена финансова изгода и за подпомагане на финансирането му, включително чрез съвместни предприятия с други приближени на Асад дружества.

През 2012 г. президентът подписа указ за експулсиране на граждани от по-бедните райони на Дамаск от домовете им, за да проправи пътя за луксозни проекти за реконструкция. Един от тях е "Марота сити" в района на Мазех. За да финансира и изпълни тези договори, властта сформира съвместни предприятия с частни бизнесмени, включително със Самер Фоз. Тази тактика - превземане на собственост на сирийски граждани и предаване на земята на богати приближени на режима в замяна на разпределение на приходите - се очертава като стратегия на Асад за реконструкцията в разкъсаната от войната Сирия, е позицията на САЩ.

През октомври 2017 г. дружеството Аман Холдинг на Самер Фос е сключило такова партньорство с държавната компания "Дамаск Чам" за създаването на компанията "Аман Дамаск", в която "Аман Холдинг" има мажоритарен дял. "Аман Дамаск" получава правото да построи три небостъргача и пет луксозни жилищни имота по договор за 312 млн. долара.

"Аман Холдинг" притежава и контролира над десет компании, които позволяват на Фоз да инвестира в луксозните проекти на Асад. Базираната в Ливан негова Lana TV, срещу която също има санкции, е използвана за привличане на инвестиции в Сирия чрез излъчване на реклами за "Марота сити". Според финансовото министерство на САЩ "Аман холдинг" и Самер Фоз са чадър за редица начинания. Едно такова начинание е базираната в ОАЕ ASM International General Trading, (ASM International Trading), на която Амер Фоз е генерален директор, Хюсен Фоз - главен оперативен директор, а Самер Фоз - главен изпълнителен директор.

По този начин се заобикалят санкциите и се използва международната финансова система извън Сирия. Въпреки че голяма част от откритата търговия на ASM International Trading е с пшеница и захар, тя също така оперира в областта на нефтените услуги, сондажните продукти и доставките за петролната и газовата промишленост. Чрез обекти в Ливан се улесняват превозите на ирански петрол в Сирия. През последната година Synergy SAL (Offshore) е превозила десетки хиляди тонове ирански петрол в Сирия по море.