Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОЛАЖ: Калоян Сомлев
КОЛАЖ: Калоян Сомлев

Може ли да се печелят съвсем легално милиони, да те возят навсякъде безплатно, да почиваш в луксозни хотели, пушейки пура с чаша уиски, да си купуваш офис сгради, коли и да трупаш лихви към тези пари? И всичко това да го има само заради обещанията, че ще дойдат по-добри времена за всички, ако изберат твоята партия? Може, ако си ръководство на партия в България, спечелила над 1% от действителните гласове на парламентарни избори.

Днес, гласувайки за дадена формация, всеки от нас "налива" в касичката й по 11 лева всяка година. Но както се оказа, привилегированите, успели да прескочат бариерата, получават приходи дори от вота на хората, пуснали бюлетина за некласиралите се организации. Така им се събират допълнително по 2 лв. на глас, без това да е официално прието в закона.

Кой и как

точно е решил

получените гласове за изпадналите извън бариерата партии да се разпределят към тези, които са вътре в парламента, не се знае. Но едно е сигурно - че ако субсидията се намали на 1 лв. за глас, това ще промени рязко стандарта на живот на партийните върхушки.

Преди години получаваха по 1 лв. Пред БНТ Йордан Цонев от ДПС, съобщи, че тогава партиите

вземали пари от икономически субекти, на които

после “вършиш

някаква работа”.

Депутатът обеща, че ДПС ще извади на показ зависимости от онези години, включително и за собствената си формация. Намаляването на бюджетната дотация щяло да доведе до лобизъм.

Може би на много от партиите ще им се наложи да се разделят с милионите, постъпващи по сметките им, ако субсидиите паднат драстично. И вместо върхушките им да отсядат в петзвездни хотели при почивките си в чужбина, да ползват тризвездни хотели, апартаменти и дори хостели.

През 2012 г. телевизия СКАТ, която е собственост на бившия кум на Волен Сидеров Валери Симеонов, в разгара на битката помежду им разпространи снимки на лидера на "Атака" от Париж в петзвездния хотел "Льо Мьорис". Също партийният в. "Десант" допълни, че там отсядат арабски шейхове и петролни магнати. Хотелът бил

любим и на бохеми като Салвадор Дали и Емил Зола.

СКАТ показа дори разписки от хотела, според които българският политик е прекарал 6 дни във френската столица в апартамент с изглед към Айфеловата кула.

В репортажа на СКАТ не се дават доказателства, че почивката на Сидеров е финансирана от партийната субсидия. Когато репортерът на телевизията му задава въпрос откъде са дошли парите за почивката в хотел "Льо Мьорис", Волен Сидеров заявява: "Това е част от клеветническата кампания на СКАТ срещу мен". А във вестник "Атака" се появи материал, в който се казва: "Всичко това представлява измамна схема, целяща да възбуди и създаде заблуждение и с това да причини вреди и да накърни доброто име на г-н Сидеров". Пред "24 часа" по-късно той бе категоричен, че парите не са били от партийната субсидия.

Неговата партия "Атака" е в парламента от 2005 г., когато субсидията бе 1,50 лв. Но бюджетното финансиране се увеличава в следващите години според вдигането на минималната работна заплата.

Така дотациите за партиите се покачили рязко през 2009 г., когато

тройната коалиция вдига бюджетните инжекции за попадналите във властта организации на 12 лв. на глас.

През 2010 г. ГЕРБ я намали на 11 лв. на глас.

Според отчета на "Атака" до Сметната палата субсидията й за 2012 г. е била 2,4 млн. лв., от които най-голямото перо е за "външни услуги". Там са отишли половината държавни пари, или 1,2 млн. лв. За заплати на работещите в партията са дадени 656 000 лв., а за материали - 322 000 лв.

Според отчета на партията до Сметната палата бюджетната й субсидия за 2013 г. е била в размер на 2 986 000 лв. Увеличили са се разходите на националистите за външна дейност и са станали 2 млн. лв. Възнагражденията на щатните служители са намалели драстично - от 656 000 на 254 000 лв. За сметка на това разходите за материали са се вдигнали повече от два пъти - от 322 000 на 697 000 лв. Това обаче е нормално в година на избори, каквато е била 2013-а.

И ако "Атака" е парламентарна политическа сила, има такива, които дори не са влезли в Народното събрание и също са получили законно около 1 милион лева от субсидия. В продължение на няколко години "Глас народен" например вземаше по над 400 000 лв. годишно.

Формацията на хиподила Светльо Витков стана известна с рекламния си клип в кампанията за кметове през 2015 г., в който той агитира по халат и демонстрира стегнато тяло в банята, а всички предизборни материали бяха

с изображение на канабис и

ЦИК ги забрани.

"Имаме листо марихуана в плакатите си още от парламентарните избори през 2014 г., обясни тази година водачът на евролистата Венета Маджистрели. - В програмата на партията винаги е било настояването да започне дебат за легализиране на използването на канабиса за медицински цели." Забранените от ЦИК брошури също са платени с отпуснатите от държавата пари на "Глас народен". Партията не пропуска във всеки свой отчет до Сметната палата да декларира, че подробно описва на сайта си как се изразходва получената субсидия.

На последните избори през 2017 г. формацията изгуби правото си на субсидия, защото влезе в коалиция със СДС и не се класира за Народното събрание. Законът не позволява бюджетно финансиране за коалиции, така че в момента приходите на "Глас народен" се сриват. Няколко месеца след отпадането на дотацията за партията му Витков предложи субсидия по 50 ст. на глас

За сметка на неговата друга извънпарламентарна партия получи правото да бъде субсидирана от държавата. Това е "Възраждане" с лидер Костадин Костадинов. През 2017 г. той публично обяви, че не иска парите, но се оказа, че такава процедура няма и средствата започнаха да влизат по сметките на организацията.

Тогава лидерът на патриотичната формация

се закле, че

ще дарява субсидията.

И наистина след получаването на първия транш публикува сключен договор за дарение на 133 718 лв. на Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването. Целта е да се използват за процедури инвитро.

“Възраждане” не е посочила други дарения след първото

В отчета си до Сметната палата общата сума на дарените средства е 169 000 лв., което не е цялата субсидия.

Партията е дала 83 000 лв. за издаване на учебника по родинознание на своя председател, който иначе се е разпространявал безплатно сред децата. Той разбуни духовете с трактовката си за турското робство.

През 2018 г. "Възраждане" е посочила, че е

дарила едва

56 850 лв., а бюджетната дотация е била 501 444 лв.

Освен за патриотични прояви държавната субсидия често е използвана и за пропагандиране на партийната линия, като много формации имат собствени медии. БСП издава вестник "Дума", а от тази година финансира и своя телевизия.

НФСБ на Валери Симеонов набра популярност покрай тв СКАТ,

която вече може да се издържа и от бюджетната субсидия след влизането им в парламента. "Атака" стартира своя тв "Алфа" преди няколко години. ВМРО не остана назад и също откри свой канал - "България 24".

ГЕРБ няма медия, но пък редовно отчита, че получава лихви от депозитите на субсидията си и че подпомага парично най-различни дейности. Като например последния случай, в който дадоха

70 000 долара на роднините на загиналия

в Хималаите алпинист Иван Томов, за да докарат тялото му в България. Преди това са дарили 80 000 лв. за изграждане на къщи за сираци в Хитрино след трагедията. Редовно покрай Коледа даряват на деца.

ГЕРБ може да

се осланят и на своите 94 000 членове.

Вносът им е по 12 лв. годишно и би трябвало да събират над 1 млн. лв., но отчетът им сочи, че това са едва 161 000 лв.

Субсидиите често отиват и за доста по-приятни дейности. С пари от бюджетната издръжка на партията ли беше платено

изнесено заседание на сини депутати

през 2008 г. в курорта Катарино? Тогава народните представители бяха заснети в сауната, докато събранието беше обявено за обсъждане на развитието на общините, които посещават, както и политическата линия на партията.

Подобно на сините и червените често се разведряват от тежката политическа обстановка в София, като правят семинари в страната.

Дали партийната субсидия

не отива

и за тези мероприятия? През април 2010 г. депутати от БСП бяха заснети в басейн на хотел в Сандански, когато бе обявено национално съвещание с представители на местната власт. Всички разходи за 300-те участници са платени от централата на "Позитано" 20, но дали парите са дошли от членски внос, или от субсидията, никой не уточни.

Само преди дни Румен Овчаров съобщи по повод субсидията, че

в партийната каса на БСП са останали 300-400 хил. лева.

"Как се правят местни избори без пари, при това от партия, която е в тотална опозиция в местната власт", попита бившият министър. Защо в касата на социалистите има само толкова, след като в отчета им за 2018 г. пише, че към края на декември са разполагали с 2,5 млн., дали са отишли за евроизборите, не става ясно. От началото на 2019 г. са продължили да се трупат субсидии и членски внос. На въпрос на "168 часа" защо са им намалели приходите, Овчаров отговори: "Аз не знам нито как се изразходват, нито как се контролират тези средства. Питайте тези, които отговарят за това."

Знае се, че на "Позитано" 20 постъпват 938 000 лв. годишно от членски внос. Според последното преброяване членовете са 100 000 души, но опозицията смята, че са намалели до 60-65 000.

На практика всички партии ще трябва да се откажат от различни странични дейности, ако субсидията се намали на 1 лв. Може би затова подкрепят под условие.