Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Холандски фотограф на екзотични птици, прекарал седем години като заложник във Филипините, бе убит по време на престрелка между радикални ислямистки бойци и войници, съобщиха филипинските власти. 59-годишният Евол Хорн е бил държан за заложник от 30 членове на групировката "Абу Саяф" на остров Сулу. Те са били щурмувани от части на филипинската армия.

Сражението е продължило час и половина. Хорн е бил застрелян от един от пазачите си, когато се е опитал да избяга, каза пред медии бригаден генерал Дивино Рей Пабайо-младши, командир на Съвместната оперативна група на остров Сулу. Той допълни, че войниците са открили тялото на Хорн и това на

Мингаян Сахирон, убитата в сражението

втора

съпруга

на заместник-командира на "Абу Саяф" Радулан Сахирон.

САЩ бяха обявили военния командир за издирване като терорист и бяха предложили възнаграждение за главата му от $1 млн. заради участието му в отвличане на американски туристи през 2001 г. Холандският външен министър потвърди смъртта на сънародника си.

"Шокиран съм от този ужасен изход" – каза външният министър Стеф Блок.

Генерал-лейтенант Арнел дела Вега, началник на командването на въоръжените сили в югозападния район, изрази съчувствие към семейството на Хорн. "Осъждаме нечовешките действия, извършени от членовете на "Абу Саяф" срещу пленниците и невинните в Сулу", се казва в негово изявление. "Обещаваме да продължим нашата интензивна (военна, б.ред.) кампания, за да ги победим."

52-годишният Еволд Хорн, фотограф натуралист и любител на дивата природа от Гронинген, бе в плен на ислямските екстремисти от 2012 г. Той е заловен, докато снима изчезващи видове птици на местния остров Холо, част от отдалечената провинция Тави Тави, заедно с колегата си от Швейцария – 49-годишния Лоренцо Винчигера и придружаващ ги гид филипинец. До

мястото, където са били

европейските фотографи в джунглата,

има лагер на "Абу Саяф". "В някои райони там има повишен риск... Не пътувайте до архипелага Сулу, включително южното море Сулу, поради престъпления, тероризъм, граждански вълнения и отвличане", се казва в консултация за туристи на https://travel.state.gov/.

Другите двама пленници, заловени с Хорн, по-късно успяват да избягат. След тригодишен плен през 2014 г. се спасява Лоренцо Винчигера, сътрудник на Интернет бърд колекшън (IBC), чиито фотографии на птица-носорог и кратък видеозапис с изображение на изчезващата птица сулу на архипелага Сулу, заснети ден преди отвличането му, могат да бъдат намерени в интернет. Той се възползва от възможността, когато правителствените сили започват спасителна операция за освобождаването на пленниците и влизат в

сражение

с терористите

При сбиване с охранителя си Винчигера взема неговото мачете и го убива. Бяга на зигзаг, за да не бъде улучен от изстрелите и накрая успява да стигне, макара и ранен, до филипинските военни. Откаран е във военна болница на Филипините. По-късно той разказва, че е решил да се бие с охраната под точните указания на полковник от филипинската армия, който му пратил указания с есемес по мобилния телефон, и с риск да бъде убит от похитителите си.

Крещял на колегата си Евол Хорн да бяга, но по това време той бил болен и нямал сили и не успял да се спаси. След завръщането си швейцарският фотограф призовава туристите да не посещават района на Сулу в южната част на Филипините.

През януари 2019 г. 28-годишният Джелстър Ед Кимбо, който бе освободен от плен, казва пред филипинския сайт "Филистар", че Хорн е в добро състояние. Те били държани като заложници заедно с виетнамец и трима филипинци.

Как терористите укрепват позициите на ИДИЛ в Азия, четете в печатното издание на "168 часа".