Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ЛИ 24 МАЙ В ПАРАД НА ЕВРАЗИЙСТВОТО У НАС

ДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми г-н Президент,

Обръщам се към Вас като държавник към държавник. Когато вие сте защитавали небето на България, аз съм се опитвал да сложа ред на земята. За мен и моето поколение, това означаваше да скъсаме окончателно с комунистическия престъпен тоталитарен режим и със зависимостта на нашата страна от родината на този нечовешки строй. След много усилия и премеждия успяхме да ориентираме отечеството ни в правилната от историческа и от съвременна гледна точка посока – членство в Европейския съюз и НАТО. Междувременно държавата, на чиито самолети вие сте летели в българското небе се разпадна и изчезна от политическата карта на света. Става дума за държавата СССР, която катастрофира поради тоталната некадърност на своите комунистически ръководители. Денят в който това се случи, г-н Радев, бе наистина хубав, бих казал прекрасен ден за българската демокрация и за стотици милиони хора по света.

Оттогава изтече много време. Повечето от бившите републики на СССР, включително и азиатските, избраха свой самостоятелен път на развитие като държави. Някои станаха като нас членове на ЕС и НАТО – Литва, Латвия и Естония, а други аспирират за такова членство – Украйна и Грузия. А държави като Казахстан, Азербайджан и Узбекистан се опитват да водят конструктивен диалог със световните политически сили – ЕС и САЩ. Единствено Руската федерация днес се опитва да възкреси идеологеми и практики от имперското руско и съветско минало. Такъв характер има т.нар. Евразийски проект, чертаещ пътя към неосъществим на практика Евразийски съюз. Парадоксалното е, че в рамките на този проект, наследниците на тези, на чиито надгробни могили има инкрустирани не християнски кръстове, а безбожни петолъчки, лансират обединение и на „православните народи”.

Г-н Президент,

Вие бяхте издигнат за кандидат за президент от партия наследник на престъпна организация, според българското законодателство. Сега научавам, че в дните, когато нашият народ ще чества великото дело на българските първоучители, когато с гордост ще отбележим нашия цивилизационен принос към Европа – българската писменост и християнска култура, Вие сте приели да станете патрон на т.нар. Асамблея на народите на Евразия, която се представя за международен съюз от неправителствени организации, създаден с цел да формира интеграционен модел на партньорство в цялото евразийско пространство.

Това е провокация срещу България, г-н Президент. Нашата държава няма нищо общо с руската евразийска доктрина, още повече, че добре знаем, че Руската империя е гледала на отечеството ни като на своя „задунайска губерния”, като на окупационна зона и затова отношенията с нас са били в правомощията на т.нар. Азиатски департамент в руското външно министерство. Ние обаче не сме азиатска държава и на тази руска „дипломация” са се противопоставяли велики български държавници и политици. Не предавайте тяхното дело, г-н Радев. Не предавайте европейска България! Всички мероприятия в рамките на предстоящата „асамблея” демонстрират разнообразните оръжия на руската хибридна война срещу нашата страна. А това е и война срещу нашия европейски свят, срещу нашия Европейски съюз, г-н президент.

Преди три години един генерал от руското разузнаване си позволи открито пред българска телевизия да твърди, че Вие „сте в състояние да изиграете забележителна роля като инструмент за излизането на България от НАТО и ЕС”. Разбира се, един държавен глава не е необходимо да опровергава всяко хибридно изказване на противници на България. Но редица ваши действия по-късно ни накараха да мислим, че думите не ген. Леонид Решетников не са казани случайно. А и БСП никога не издига „случайно” своите кандидати за президент. Тази партия има традиция в политиката си на съобразяване със съветските, а днес и с руските интереси. Очевидно е, че в нея Ви възприемат като част от тези интереси. Но мисълта ми е за конкретната провокативна „евразийска асамблея” у нас, за кремълския хибриден опит да бъдем вкарани в геополитическо руско мероприятие, опит да се създава антиевропейско, антинатовско настроение сред определена част от българските граждани.

Г-н Радев, Вие сте президент на европейска, а не на евразийска държава. Вие сте президент на евроатлантическа България и вашият дълг е да работите за успеха на България в ЕС и НАТО, а не да подкрепяте антиевропейски инициативи в нашата страна. Ние, българите, искаме повече Европа в България, по-силна да е нашата натовска България. Няма нищо рускоазиатско в нашата духовност и култура. Няма го в историята, няма го и в днешния ни ден. Ние искаме да сме равни с европейските народи, а не с азиатските такива. Това е мечтата на нашия Апостол на свободата Васил Левски.

И отново Ви питам, г-н Президент, защо? Защо именно в дните на нашия голям духовен християнски и будителен празник 24 май – Ден на българската просвета и култура, на българската писменост, Вие ни обръщате в посока, от която никога добро не сме видели. Каква Евразия ви „гони” г-н Президент? Защо ви е това? Малко ли ни беше окупацията през септември 1944 г.? А предателствата спрямо каузата на Съединението организирани от „Азиатския департамент” малко ли ни бяха? А ще забравим ли терористичния атентат в Божия храм „Св.Неделя?” Или хилядите избити невинни българи от българските слуги на съветските окупатори в тъмните дни и нощи след престъплението на 9.09.1944 г.? Альошата, който стърчи на Бунарджика в Пловдив е паметник на окупатор, а не на освободител. След появата на Альошките България загуби независимостта си, наложена ни бе чужда политическа и икономическа система, бяхме изолирани от света. Затова и българският закон е обявил комунистическият режим у нас за престъпен, г-н президент? Или не мислите така? Инициирайте тогава отмяна на закона, ако смеете. Забравихте ли престъпното мълчание на съветската и българската комунистическа номенклатура след аварията в Чернобил? Хрупахте ли марули тогава, г-н Радев?

Г-н Президент, -н Президент,

не пиша тези редове „предизборно”. Писал съм за същото много пъти. Не ни е нужно Вашето русофилство, г-н Радев. Защото по конституция българският президент трябва да бъде българофил.

И накрая, позволете и един непоискан съвет: не превръщайте приема, който традиционно давате за 24 май, в парад на евразийството. Останете си със здраве, г-н Президент!

С уважение:

Александър Йорданов, председател на 36-то Народно събрание