Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отбелязваме Деня на данъчната свобода. Датата е символична, като от 1 януари до днес всичко заработено от нас отива в държавата, която на свой ред го преразпределя. Съответно, от утре до 31 декември изкараното е "чисто".

Чух за първи път за инициативата през 2012, когато Денят беше 20 април. 7 години по-късно, държавата преразпределя доста повече и датата се е изместила почти месец по-късно.

Естествен е стремежът да искаме повече и, по възможност, това повече да ни идва по лесния начин. Наготово. Някой да се грижи за всичко. Естествен е стремежът този някой, ако не е семейството, то да е следващият по-значим конструкт е живота ни - държавата.

Да си го кажем право - повече приходи за държавата не значи по-високо качество на живота ни. Повече пари в който и да е сектор не значи по-добър краен продукт. Повечето примери са емблематични - НЗОК, БДЖ, Български пощи и да не продължаваме.

Парите трябва да остават в хората и бизнеса, към които са насочени всички услуги на властта. Много от тях - със спорно качество.

Добре е да работим всекидневно в посока ние да разполагаме с парите си. Да го изискваме. Да сме недоволни. Когато държиш бъдещето в собствените си ръце, шансът да направиш грешен според собствените си разбирания избор, е сведен до минимум.

*От фейсбук!