Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Йордан Симеонов
Снимка: Йордан Симеонов

30 души са осъдени за каналджийство за първите три месеца на годината, отчете Борисов

България е взела всички мерки да пази границите си. Това каза премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема “Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България” заедно с министър-председателя на Свободна държава Бавария Маркус Зьодер.

Използвам случая да благодаря на баварските данъкоплатци за това, което правят за България благодарение на фондация “Ханс Зайдел”. България е положила трите мерки, които гарантират сигурността на границите: 1. Волята на правителството да се справи с този проблем. 2. Споразумения с трети страни. Благодаря на ЕС, че срещата с Турция беше направена у нас. Споразумението с Турция работи. 3. Помощта, която оказва ЕС с тези 150 млн. евро за българските граници. Те наистина оказват положителен ефект, отчете Борисов пред баварския си колега.

Едновременно със службата на границата, правоохранителната служба работи изключително добре. На границата с Гърция имаме съществени проблеми. Нямаме заграждения с нея като Шенгенска граница. Планинска, трудно се охранява. В момента там помагаме и с армията, продължи премиерът.

Имаме изключително добър флот. Виждате - над 100 % контрол над територията на Черно море. Врабче да прехвръкне ще се разбере. Бяха задържани над 200 кг кокаин. Миналата седмица над 300 кг хероин. Заловени са тонове канабис. Ние вероятно сме в топ 3 в ЕС по хващане на наркотици. Пращаме нашите служби да помагат и на гръцките служби. Тихичко, без да създаваме много шум. Хиляди нелегални афганистаци сме върнали. Правим го хуманно така, както трябва, увери Борисов.

Виктор Орбан дойде да се увери, че нашите мерки са по-добри от неговите. Разходихме го и с кораб. И той накрая каза - “Ами, то това трябва да се направи”. Доказахме, че сме спазили това, което се е изисква от ЕС. Благодаря и на немските власти, които ни помогнаха за едно гадно убийство в Русе, каза още той.

“Фронтекс” е важен, но като контролен, оказващ помощ орган. И недай си Боже да има мигрантска вълна - тогава да се окаже цялата тази подкрепа. 150 млн. за България бяха отделени на фона на милярдите, мисля че над 20 млрд. Не знам колко е похарчила Бавария. Но ние не сме ги усвоили напълно. И техниката подменихме, каза още Борисов.

Само за 2018 г. са осъдени 133 лица за каналждийство. През първите три месеца на тази година имаме 30 осъдени. От 6904 нарушения на турската граница сме задържали сме 761 лица, а 5492 лица самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Турция след като са установили наличието на български патрули по линията на границата. През 2018 г. са регистрирани 5311 граждани на трети страни, което е намаление с 23%, заяви той.

Борисов: Разтревожени сме заради подготовката на “Похода на надеждата”

“Разтревожени сме от така наречената подготовка на този “Поход на надеждата”, който се организира в лагерите в Турция”. Това обяви премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема “Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България”.

“Засега понеже България не е лесно да бъде премината, но в Турция има над 30 хил. души, които се организирата да тръгнат по Балканския път - Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия, Германия. Има доста силна организация. И ако тръгнат жени и деца, и с тях се атакуват границите напред - ще стане голям проблем. Но такава организация тече”, допълни Борисов.