Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андерс Холх Полвсен заедно със съпругата си Ан
Андерс Холх Полвсен заедно със съпругата си Ан

Има 12 имота в Шотландия, с които иска да спаси дивата природа и изчезващите животни

Пазителят на Земята, както сам се нарича, има лично богатство от 7,9 млрд. долара

Най-богатият човек в Дания Андерс Холх Полвсен загуби 3 от четирите си деца при експлозиите в 3 църкви и 3 хотела в Шри Ланка, при които загинаха над 290 души.

Говорителят му Йеспер Стубиер потвърди пред медиите за семейната трагедия, без да споменава кой от наследниците му е оцелял.

Според сведенията датският милиардер и неговото семейство са били на почивка в петзвездния хотел Shangri La в Коломбо, който беше сред целите на атентаторите.

Само няколко дни преди опустошителните атаки едно от децата на Полвсен - Алма, споделя снимка от семейната почивка, на която са сестрите й Астрид, Агнес и брат й Алфред край басейн.

На този етап

семейството му не желае да дава никаква информация

около смъртта на децата.

Всъщност Андерс Полвсен никога не е бил от хората, които обичат да са под прожекторите.

Въпреки че е най-богатият човек в Дания, той успява да остане относително неизвестен.

Част от тази анонимност идва от факта, че 46-годишният се радва на това, което според стандартите на милиардерите е нискокачествен начин на живот.

Андерс Полвсен дължи финансовия си успех на бизнеса на родителите си.

Те основават семейната си международна верига за продажба на дрехи Bestseller през 1975 г. Започват само с един магазин в малкия датски град Бринго, а след това постепенно бизнесът се разразства.

На 28-годишна възраст Полвсен става главен изпълнителен директор на фирмата, а по-късно и едноличен собственик, като я превръща в истински моден гигант, където работят 15 хил. души. Към нея се включват марките Vero Moda и Jack & Jones.

Така Bestseller докарва на година над 4 млрд. долара на Полвсен.

Той става и мажоритарен акционер в британския търговец на дребно в интернет Asos, има дял в онлайн магазина за хранителни стоки Nemlig и компанията за разплащания Klarna, като същевременно притежава и голям дял в германската верига за дрехи Zalando.

Според сп. "Форбс"

състоянието на Полсвен се оценява на 7,9 млрд. долара

Въпреки това по нищо не личи, че този човек има толкова много пари.

Той наистина живее в замък в източната част на Дания, но също така и досега кара стария си очукан голф, с който не смята да се разделя скоро.

Въпреки че може да запише децата си в най-елитните частни училища, предпочита те да не се различават от останалите малчугани и затова ходят в държавни.

Интересното е, че всъщност 46-годишният милиардер влага парите си в купуването на имоти в Шотландия.

Андерс Полвсен притежава 11 на брой и един замък на удивителните 221 хил. акра.

Оказва се, че на територията на страната той има повече земя и от принца на Уелс, а според сп. "Форбс" притежава 1% от територята на Шотландия. Така Андерс Полвсен е вторият по големина земевладелец във Великобритания и най-големият частен собственик на шотландска земя, което означава, че има повече имоти там дори от кралица Елизабет II. Интересното е, че любовта му към графството от Обединеното кралство се заражда още в детска възраст.

През 80-те години на миналия век родителите му го отвеждат на семейна почивка в шотландския град Highlands, която той описва като "летен риболов с по-малкия си брат Нилс".

Дните, прекарани там обаче, оставят трайна следа в живота му. Малкото момче е пленено от неповторимата гледка на пейзажа и си обещава, че някой ден там ще живее.

Така през 2006 г. купува първия си имот Glenfeshie, който е 42 хил. акра и се намира в националния парк Cairngorms.

Две години по-късно

дава 15,5 млн. паунда за друг парцел

- Браеро, от 23 хил. акра близо до Форт Уилям, имението Тулоч и Линаберак в Кайърнгормс, както и всички в графство Инвърнес. През 2011 и 2015 г. добави още четири имота, а през 2016 г. още три.

Две години по-късно, през 2018 г., е обявено, че е купил имота Кинрара на 1100 акра близо до Авимор. Така неговите 12 имота правят общо 221 хил. акра и с това се превръща в най-големия частен земевладелец в Шотландия.

Каква може да е целта на това колекциониране на шотландски имоти?

Мечтите му са да "възстанови планините в естественото великолепно природно състояние, в което ги помни, както и да поправи вредата, която човекът им е нанесъл".

По тази причина основава проекта Wildland, който описва като "средство за напредък в опазването, защитата и устойчивото развитие на някои от най-ценните и красиви пейзажи".

Това е 200-годишен проект за възстановяване на "естествения баланс" на ландшафта, който струва около 10 милиона британски лири годишно.

Чрез него обещава да защити "последната истинска дива природа на Великобритания", защото любовта му към Шотландия се засилвала с всяка изминала година.

Описвайки себе си като "пазител на Земята",

неговият генерален план включва въвеждането на каледонски борови гори, които всъщност са част от естествената дива природа на Шотландия.

"Сблъсквам се с грозните и неестествени гори, засадени в цялата страна, и искам да променя това - категоричен е 46-годишният милиардер. - По този начин ще върна обратно дивите животни и птици, отдавна изчезнали от Обединеното кралство, като кранове (дива канадска птица), щъркели, бобри, мечки, рисове и дори вълци."

Андерс Полвсен е убеден, че сегашните елени не са естествени за тези гори, и се застъпва за развъждане на дивите, които някога обитавали шотландските планини. По негово нареждане

вече са избити 200 от тези благородни животни

и затова той критикуван яростно от Комисията по горите в Шотландия, според която методите на датчанина са твърде агресивни.

Въпреки това собственикът на Bestseller е убеден, че ще успее да разпространи отново някои видове застрашени животни в своите нови гори, като червената катерица, златката (дребен хищник), шотландската дива котка, западният глухар (най-големият и изчезващ член от семейство яребици) и тетрева(от семейство фазанови).

Непрекъснатата работа по проекта обаче превръщала 46-годишния милиардер в самотник, който най-често може да бъде намерен в някой от шотландските си имоти сред дивата природа. Напоследък започнал да въвлича и децата си в своята кауза. Мечтата му била да ги научи колко важно е опазването на дивата природа, а те чрез иновативни технологии да продължат делото му.

Желанието му е неговият проект да достигне до повече хора и затова превръща някои от имотите си в къщи за гости.

Съпругата му Ан е обзавела всичко по последна мода, тъй като имала страст към интериора.

За 300 паунда на нощ посетителите могат да се насладят на лукса в къщичките и на скачащите навсякъде различни диви животни.

Въпреки концентрацията си върху имотите в Шотландия 46-годишният милиардер не спира да инвестира и в своя основен финансов източник - Bestseller.

В началото на април стана ясно, че той започва строежа на

най-високата сграда в Западна Европа,

която ще бъде позиционирана в малкия провинциален град Бранде, където баща му отворил първия магазин. Небостъргачът ще бъде седалище на семейната компания.

Със своята височина от 320 метра, небостъргачът ще бъде с десет метра по-висок от лондонския Shard. Сградата ще доминира над равнината около нея и ще се вижда на разстояние от около 60 км.

Дали ще реализира амбициозните си планове след трагедията в Шри Ланка, никой не се наема да прогнозира.

Четете още:

Братя-богаташи са организирали атентатите в Шри Ланка

Атентатите в Шри Ланка са отмъщение за убийствата на мюсюлмани в Нова Зеландия

Няколко дни преди атентата една от дъщерите на милиардера публикува тази снимка.
Няколко дни преди атентата една от дъщерите на милиардера публикува тази снимка.