Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Първанов, Румен Петков (на заден план), Корнелия Нинова и Георги Гергов (от ляво надясно) по времето, когато бяха заедно.
Георги Първанов, Румен Петков (на заден план), Корнелия Нинова и Георги Гергов (от ляво надясно) по времето, когато бяха заедно.

Държател на марката "Коалиция за България", която скара Корнелия Нинова с Георги Първанов и Румен Петков, е лидерът на Национално движение "Русофили" и бивш издател на в. "Дума" Николай Малинов, показа проверка на "168 часа".

Той потвърди информацията и заяви, че е сключил договор за дарение с партия "Възраждане на Отечеството", регистрирана през 2009 г.

с участието на ген. Йордан Мутафчиев (бивш военен министър при Андрей Луканов)

и 20 армейски генерали. Формацията влиза в състава на новата Коалиция за България под егидата на АБВ, начело на която е Румен Петков, и с участието на Георги Първанов.

БСП пък оповести, че на 1 април е регистрирано тяхното заявление да запазят същата марка "Коалиция за България", но в различни класове от тези, които е поискал Малинов. Така и двете леви формации се оказват в пълно право да я ползват.

Идеята да запази марката "Коалиция за България" хрумнала на бившия социалист през 2015 г., когато напусна БСП. Той предупредил ръководството и юристите на столетницата, че патентът стои свободен и ако те не се поинтересуват, ще го вземе на свое име. Никой от "Позитано" 20 не взел под внимание думите му.

"Тъй като реално Коалиция за България е създадена от Георги Първанов и още 4 партии, а три от тях са в съюз с АБВ сега,

прецених, че е по-разумно да я прехвърля на тях

- коментира Николай Малинов пред "168 часа".

Николай Малинов, който държи марката "Коалиция за България", бе издател на червения вестник "Дума", а сега е председател на Национално движение "Русофили".
Николай Малинов, който държи марката "Коалиция за България", бе издател на червения вестник "Дума", а сега е председател на Национално движение "Русофили".

- Аз лично с политическа дейност вече не се занимавам. А "Възраждане на Отечеството" е неопетнена формация, доказала се през годините. Отношението на БСП към марката беше безотговорно. Убеден съм, че тя трябва да се използва за защита на вяра, род и отечество."

Николай Малинов се отказа от партийната си книжка в разгара на кризата в Украйна. Тогава той предлагаше Националният съвет на БСП да излезе с декларация в защита на руската позиция. Червените отказаха да вземат страна.

"Поводът да напусна социалистическата партия беше отказът й да се води диалог по темата "Украйна" и да изрази становище - добави Малинов. - Освен това тогава формацията се отказа от социалната тематика и темите за НАТО и участието на България в политически и военни структури. Казваха ми, че предлагам "екзотични теми". Затова след 27 г. членство прецених, че на този етап

БСП няма как да защитава моите ценности.”

По-късно - на 29 юни 2018 г., червените правят опит да си върнат регистрацията на марката "Коалиция за България", но молбата им не е придвижена, тъй като тя вече е притежание на Николай Малинов. Срокът, за който я е откупил, е до 7 август 2025 г.

Въпреки че почти 4 г. е държал правата за коалицията, лидерът на Национално движение "Русофили" заяви, че то остава надпартийно. Нямало да се включи в нито една листа.

Всъщност всички партньори от Коалиция за България са бивши съюзници на БСП. А Румен Петков и Георги Първанов не могат да понесат факта, че Корнелия Нинова не им отговаряла на обажданията. АБВ изпратила официално писмо с предложение да се подготви среща между двете формации с цел общо явяване на изборите.

Червените дори не си направили труда

да отговорят

на бившите си съпартийци. Това ги накарало да прибягнат до сюжета с търговската марка "Коалиция за България".

Де факто автор на идеята за това име е Георги Първанов от времето, когато беше лидер на БСП, припомниха паметливи наблюдатели. Той искал да противопостави на силния тогава СДС начело с Иван Костов голям съюз от множество леви, левоцентристки и патриотични формации.

На няколко заседания на "Позитано" 20 се обсъждал вариантът в името на коалицията да присъства словосъчетанието "за България". В крайна сметка

за първи път известното наименование се появява на 7 май 2000 г.,

разказаха социалисти.

Тогава в НДК заседава 44-тият конгрес на БСП. На финала му е приета програмна декларация, в която се казва, че партията трябва да работи "за обединяване на левите, центристките и патриотичните сили чрез нова коалиция - Коалиция за България".

После на заседание на Политическия съвет с партньорите било потвърдено името и в продължение на 3 месеца обикаляли из страната, за да представят коалицията пред местните си структури.

Оттам нататък в продължение на 13 г. червените се явяват под това име на всякакви избори - парламентарни, местни и президентски. Докато през 2013 г. тогавашното ръководство начело с Михаил Миков решава да преименува съюза на "БСП - лява България".

А после, когато на четвъртия етаж на "Позитано" 20 се настанява Корнелия Нинова, коалицията става "БСП за България".

Днешните й конкуренти смятат, че имат право да се явят както преди.

"През 2001 г. БСП не е била носител на марката. Всички, които сме били в коалицията, може да претендираме за това. Тя съществуваше първо при Първанов, а после - докато Сергей Станишев беше председател", разказа пред "168 часа" Александър Радославов, председател на Движението за социален хуманизъм и бивш соцдепутат.

Когато след 2013 г. се преименуваха на "БСП - лява България",

малките съюзници се противопоставили.

Техните хора смятали, че това е само столетницата, а те не са представени в името на коалицията и заплашвали, че няма да гласуват.

"Нас не ни признават за нищо. А при Корнелия Нинова социалистите останаха сякаш без партньори - казва се "БСП за България", допълни Радославов.

Предисторията

Георги Първанов започна през 1999 г. т.нар. Солунски процес в българската левица. Искаше да направи български вариант на гръцкото движение ПАСОК. Сближаването на БСП, БСДП на Петър Дертлиев, Обединения блок на труда и Политическо движение "Социалдемократи" тръгна от Солун. Там беше първата среща на формациите.

По-късно към "Нова левица" бяха добавени други организации, за да се преименува на Коалиция за България.

Мечтата на бившия президент още оттогава е

да създаде ветрило

от леви, центристки и патриотични

сили, на които да бъде лидер. Неведнъж е започвал подобни инициативи. Така стартира и днешната партия АБВ. По времето, когато беше държавен глава, Георги Първанов я започна като движение. Но без особен успех.

Новата Коалиция за България има амбицията да отклони част от червения електорат. И точно от това се опасяват на "Позитано" 20.