Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близо 20% от българите се колебаят каква е формата на Земята, а от тях 8% са напълно убедени, че тя е плоска. Това сочат категорично данните от изследване на "Галъп интернешънъл".

8-те процента от интервюираните се съгласяват с твърдението “Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо”, докато останалите пък се затрудняват да отговорят на този на пръв поглед лесен въпрос.

Оказва се, че статистиката е безпощадна - общо

19% от пълнолетните българи се колебаят за формата на Земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма. Социолозите информират, че става дума предимно за хора от маргинализираните социални групи в обществото, а това почти изключва възможността някой да се шегува в отговора.

Сънародниците ни, подкрепящи странната концепция, не са сами. За някои може да звучи абсурдно, но хора, които подкрепят теорията за плоската Земя, има навсякъде по света. За разлика от българите някои от тях са толкова ентусиазирани от идеята, че се опитват на практика да докажат, че

планетата ни има форма на диск

(повече за последния опит четете на стр. 23).

При това между тях има интелектуалци, които никой не може да обвини в липса на сериозна научна подготовка. Мнозина приписват на Библията идеята за плоска Земя, но съвременни изследвания показват, че подобни оправдания са неверни. Напротив - в Свещеното писание преди хиляди години е казано, че "земята е кълбо и е окачена на нищо". (повече за религиозните концепции за формата на Земята четете на стр. 22-23).

Самюъл Шентън, член на Кралското астрономическо общество и Кралското географско дружество, основава Обществото на плоската земя през 1956 г. Организацията е наследник на Всемирното общество за зететика.

Терминът “зететичен” произлиза от гръцкия глагол “зитео”, който означава “търся, изследвам, напредвам единствено посредством проучване, не приемам нищо за даденост, но проследявам явленията до непосредствените им и очевидни причини". Така са се наричали и последователите на древногръцкия философ Пирон от Елида, смятан за първия

представител на скептицизма

Доколкото е известно нещо за школата му, учениците му се опитвали да постигнат "атараксия" - свобода от психично смущение. За тази цел те се стремели да избягват всякакви догми за възприятията си.

Подобно на тях, в съвременността и от Дружеството за плоската Земя до ден днешен отричат сферичната форма на планетата и

уверяват, че това е фалшификация.

В аргументацията си, че земята не е кълбо, по-голямата част от тях боравят с иначе "сериозни" научни факти като не се притесняват често да се позовават на откритията и законите на гении като Айнщайн и Нютон.

Шентън ръководи “плоскоземното общество” и успява да набере значителни средства от привържениците си. При смъртта му през 1971 г. членовете вече са над 100 души.

След като е оглавена от Чарлз Джонсън, организацията премества седалището си в родния му град Ланкастър, Калифорния. Дружеството прекратява дейността си след кончината на лидера му през 2001 г., но я възобновява отново през 2004-та с избирането на новия председател Даниъл Шентън.

Най-ранното емпирично доказателство, че Земята има сферична форма, датира от 1522 г., когато експедицията на Магелан завършва своето околосветско пътешествие.

Повечето хора ще си кажат, че при него всичко е ясно. Макар Магелан да загива на Филипините, неговите хора са обиколили Земята, значи тя е сфера, защото иначе

щяха да паднат

от ръба

Но не е точно така. Официалният модел на плоската земя сочи, че пътешествието на Магелан не доказва нищо.

Според него Земята прилича на диск, като полярният кръг е неговият център. Тази голяма ледена стена, която обгражда океана, всъщност е Антарктида.

А когато първите снимки на Земята са публикувани в началото на космическите полети, Шентън ги отхвърля като оптична илюзия, причинена от широкоспектърна ъглова леща, която е направила Земята да изглежда кръгла. По-късно той ще отхвърли всички снимки като фалшификати

заедно с цялата космическа програма.

Представителите на ексцентричното дружество смятат, че нашата планета е плоска, защото видимо е такава. Според феновете на теорията за плоската планета Земята има формата на палачинка, като Северният полюс е разположен в средата й. Всички останали и добре познати ни от учебниците доказателства са лъжа, казват още плоскоземците.

Според тях глобалната конспирация е започнала още през 50-те години, за да втълпява на човечеството невярната идея за сферичността на нашата планета, смятат те. Сателитните снимки просто били умишлено подправяни, за да се държи населението в неведение. Същото се отнася и за разказите на хора, които са летели в космическото пространство.

"Като цяло ние във Flat Earth Society много не се доверяваме на фотографските доказателства - пише на сайта им по този повод. - Те са твърде манипулативни и лесни за фалшифициране. Много от видеоклиповете, "доказващи кръглата Земя", не показват в действителност изкривяване или дори части от вдлъбната извивка. Източниците са толкова неточни, че е трудно да се изградят аргументи за тях. Освен това изкривяването

от обектива

и други особености на съвременните камери ще предизвикат изкривяване на картината по начини, които може да не са очевидни. Снимките са предразположени към изкривяване, когато се правят през огънатото стъкло на кабината, и зависят също от атмосферните условия отвън. С тази проблематика е лесно да се разбере защо не трябва да се вярва на фотографските доказателства."

Ексцентриците имат обяснения и за всички други недоразумения, които произтичат от подобна концепция. И ако основните доказателства, изучавани и в училище, за това, че Земята е кълбовидна, са само десетина, тези на плоскоземците са стотици.

Не много отдавна, на 4 август 2015 г., американецът Ерик Дубей, един от най-върлите плоскоземци, публикува в уебсайта си изследването “Двеста доказателства, че Земята не е въртящо се кълбо!”.

Според представите на тези ексцентрици денят и нощта се сменят заради кръженето на Слънцето над Северния полюс. То се движи и странично около нас, като по този начин се сменя лятото със зимата. Така хората, които си мислят, че са прелетели около Земята, всъщност са извървели един огромен кръг около Северния полюс.

Освен това дружеството вярва, че гравитацията не съществува. Когато "палачинката Земя" се движи в Космоса, тя създава обратна тяга като тази в потеглящ автомобил. А планетата ни ускорява хода си, защото е

задвижвана от черната материя

Защо и кой е измислил, че Земята е има кълбовидна форма? Според плоскоземците отговорите на тези въпроси са ясни. Виновни са от НАСА.

Целта на агенцията е да фалшифицира концепцията за пътувания в безвъздушното пространство, за да продължи американското военно господство в Космоса. Именно това е била и целта на НАСА още от основаването й - да се разположат междуконтинентални ракети и други оръжия в космическото пространство.

В тази връзка от организацията цитират изказване на лидера на мнозинството в Сената и по-късно американски президент Линдън Джонсън от 1958 г.:

"Контролът на пространството означава контрол на света. От Космоса господарите на безкрайността ще имат властта да контролират земното време, да предизвикат суша и наводнения, да променят приливите и отливите,

да повишат морското равнище, да отклоняват морските течения и да променят умерения климат към по-студен. Има нещо по-важно от върховното оръжие. И това е крайната позиция. Позицията на тотален контрол над Земята, която се намира някъде в Космоса."

В този ред на мисли за плоскоземците ранните ракетни изследвания на НАСА са добре документирани и са били пълен провал. В някакъв момент, може би след катастрофата на “Аполо 1”, било решено да се измисли космическата програма и да се използват ракети, които само трябва да летят във въздуха, докато изчезнат от погледа.

С това се обяснява как космическата агенция на САЩ след поредица от неуспешни изстрелвания изведнъж отбелязва рекордни постижения, като дори да изпраща хора на Луната няколко пъти без грешка и само с два публични провала за 45 години.

"Земята е изобразена като кръгла в медиите на НАСА, защото НАСА мисли, че е кръгла. Те не изпълняват истинска космическа програма, така че не биха знаели каква е в действителността Земята. По време на създаването на НАСА населението вече вярваше, че Земята е кръгла, въз основа на предадените учения на древните гърци, затова и е била изобразена по този начин.

Както всички останали, и хората в НАСА бяха научени на фантазиите за кълбовидната форма на Земята още от люлката, така че нямаше никакво съмнение в съзнанието им как да я покажат", посочват още плоскоземците на сайта си.