Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войниците тренират в лагер "Лемониер" в Джибути.
Войниците тренират в лагер "Лемониер" в Джибути.

Били в тъмница и в изолирани килии, но по документи там нямало нищо

Първият затвор на ЦРУ бил в Кабул и се нарича "Солена яма", пишат в книгата си "Негативна публичност: артефакти от извънредното предаване на престъпници" журналистите Едмънд Кларк и Крофтън Блек.

Според доклад на американския Сенат затворниците стояли в пълна тъмнина в изолирани килии. Чували силен шум и музика, а за да им изтръгнат показания, използвали само "ведро" - тактика за задушаване чрез вода.

Журналистите разказват за цяла мрежа от такива обекти на ЦРУ - "Антавилай и Кабул, Северна Каролина и Скопие, окръг Колумбия, Милано, Триполи и Букурещ". А също така те са документирали и "места, където не е ставало нищо, и хора, които никога не са съществували".

Например екипаж на самолет е летял до Палма де Майорка с хора с фалшиви имена, а адресите на товара - анонимни пощенски кутии. Самолетът е подал план за полет до Хелзинки, но не е ходил там въобще, а се е отправил към Литва. По-късно е съобщил, че лети към Португалия, но излетял за Кайро, се казва в статия на "Фейненшъл таймс". Пилотите му са имали право да получават подкрепа от всички посолства на САЩ в света, което е документирано с писма, всички от които са подписани от Тери Е. Хотан, но подписите са с различни почерци.

"В тези места са изчезвали хора" – смятат Едмънд Кларк и Крофтън Блек, като визират затворниците, заподозрени в тероризъм. Смята се, че подобни тайни места е имало в Полша и в Румъния.