Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Точно преди шест години е разбита престъпната група за внос на кокаин от Южна Америка към Испания, в която е участвал един от десетте най-търсени мафиоти в света - Хорхе Симаро Арбиза. Той беше задържан на 17 февруари в центъра на Варна, след като нашите власти получиха сигнал, че беглецът от правосъдието се укрива в страната ни.

Оказва се, че Хорхе прекарва цели десет месеца в България и все още не е ясно с какво точно се е занимавал у нас. Благодарение на това, че напълнява с 50 килограма, той успява да затрудни полицаите при разпознаването му. Това обаче не е задълго, тъй като, когато бил спрян за проверка и показал личните си документи, е установено, че те са фалшиви.

За испанските власти Хорхе е в неизвестност от шест години. През февруари 2013 г. Гражданската гвардия на Аликанте провежда мащабна акция под кодовото име GOBE за трафика на наркотици в страната. Докато тече секретната операция, са задържани 150 души. В ареста попадат дребните риби, но шефовете

успяват

да се измъкнат

Единият от тях е Хорхе, а другият - Габриел Алехандро Рейес, който оглавява групата. Двамата веднага са обявени от Интерпол за издирване с червена бюлетина.

Така въпреки крехката си 25-годишна възраст Габриел попада в листата на десетте най-търсени престъпници в света и един от най-опасните наркотрафиканти. Той успява да избяга от Испания, но прави грешката година по-късно да се върне отново там, за да продължи с престъпната си дейност. На 3 април 2014 г. властите в Испания празнуват един от големите си удари срещу трафика на кокаин. В този ден те залавят Габриел Рейес и успяват да го осъдят.

От Хорхе обаче няма никаква следа. В групата той отговарял за контрола на пратките с кокаин и тяхното безпроблемно влизане в страната. Събирането на големите суми от наркотика също било негово задължение. След изчезването му испанските власти са сигурни, че той вече е извън страната и живее под чужда самоличност в друга държава. Тогава те изобщо не предполагат, че за тази цел е избрал България.

Откъде влиза 43-годишният мафиот в страната ни, четете в печатното издание на "168 часа".