Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страните, които не разполагат с него, ще са в ролята на ацтекския вожд Монтесума срещу въоръжения до зъби Кортес

Новата колонизация на света настъпва, но този път колонизаторите ще са държавите, разполагащи с мощен изкуствен интелект. Именно затова е и надпреварата между ЕС, Русия, САЩ, Китай и Япония, които всяка година инвестират милиарди.

Доскоро по-слаборазвитите страни имаха известни шансове да развиват икономиките си, като привличаха с евтина работна ръка. Но на големите страни и глобални компании, владеещи AI, тя вече не им е нужна. С машините те могат да автоматизират всяка нискоквалифицирана дейност. Единственото, от което инвеститорите се нуждаят, са

ресурсите на

Третия свят

и ще ги получат, защото големите капитали ще са в тях.

Благодарение на сегашния модел доходите в страни като Китай, Индия, Виетнам и други постепено нарастват и това ще принуди бизнеса все по-интензивно да търси високотехнологични решения.

Това е причината ЕС да е в оспорвана надпревара със САЩ и Азия, които инвестират милиарди в системи с изкуствен интелект.

Причината е, че изкуственият интелект ще е тази непреодолима конкурентна сила, която

ще промени глобалния бизнес,

сигурността, медицината, отбраната, инженерните науки и забавленията.

В стратегията си от 2018 г. ЕК твърди, че изостава, тъй като САЩ още от 2016 г. са инвестирали 970 млн. долара в научни изследвания, а Китай се стреми към глобално лидерство в тази област до 2030 г. и влага в нея милиарди.

Според Брюксел частното финансиране в рамките на ЕС засега е в порядъка на 2,4-3,2 млрд. евро, докато в Азия е между 6,5 и 9,7 млрд. евро, а в Северна Америка стига до 18,6 млрд. евро.

"Следователно от решаващо значение e ЕС да продължава своята работа за създаване на стимулираща инвестициите среда и да използва обществено финансиране за насърчаване на частните инвестиции", се посочва в стратегията на ЕС. Още повече

Съюзът разполага със силна промишленост

и създава една четвърт от световното автоматизирано производство.

Един от приоритетните проекти на Европа е създаването на робот, който да извършва механично отстраняване на плевелите, което ще намали необходимостта от пестициди. Предимството на тази иновация е, че гражданите на съюза ще се радват на много по-чиста и екологична земеделска продукция.

Другият проект също вече е в ход, тъй като много ферми в Европа вече използват изкуствен интелект, за да наблюдават движението и отоплението при животните, както и консумирания от тях фураж. Системата автоматично адаптира оборудването, отговарящо за отоплението и храненето, с което дава възможност на фермерите да се занимават и с други задачи.

Как изкуственият интелект помага в ЕС, четете в хартиеното издание.