Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едва ли някой някога беше чувал за скромното тимче "Блит Спартанс". Отборът открай време се подвизава при аматьорите и никога не е ламтял за купа или пробив в по-високите нива на английския футбол. И все пак феновете обичаха безрезервно любимия си клуб от покрайнините на Нюкасъл.

Да, липсваха успехи, но поне имаше някаква романтика на "Крофт Парк".

Тези дни романтиката обаче никаква я няма на клубния стадион, а верните привърженици са необичайно тихи. Нещо невиждано сполетя "Блит Спартанс", който за няколко часа се прочу по целия свят. Аматьорският клуб се уреди със сензационен спонсор в лицето на севернокорейския комунистически режим.

Феновете си помислиха, че става дума за

подранила

априлска шега,

когато пристигна съобщение от ръководството на тима за подписано споразумение с комунистическата държава. Шокът стана пълен, когато на стадиона се появиха пана, приканващи англичаните да стягат багажа и да посетят страната, в която пращат в лагер, ако слушаш западна музика.

Съвсем очаквано публиката на "Блит Спартанс" реагира изключително остро на новината за сродяването с режима на вожда Ким Чен Ун, а клубното ръководство е сериозно разколебано дали новият рекламен договор носи повече позитиви или негативи на аматьорския клуб. Парите явно са добри, но

гневът на

феновете

също не е за пренебрегване. Иначе новината за влизането на севернокорейски инвестиции в най-скъпото футболно първенство предизвика страхотен отзвук на Острова. Британците умеят да се шегуват с подобни нестандартни ситуации. Медиите вече попитаха дали вождът Ким ще посети отбора, който издържа с парите на изнемогващите си поданици. Другите с насмешка коментират, че аматьорите от "Блит Спартанс" ще се уредят с летен подготвителен лагер на севернокорейска земя.

Новината за новия рекламен договор е удобен повод за солени шегички, но и поредното доказателство за намеренията на Ким Чен Ун да развива най-популярната игра в своята държава. Севернокорейският лидер вече демонстрира някакво минимално желание да отвори режима към останалия свят и дори протегна малкото си пръстче към враговете от Юга. Сега вождът явно ще използва спорта като поредна

маслинова клонка за сприятеляване

с държави, които довчера дори бяха забранени за споменаване на севернокорейска земя. Англичаните са едни от най-платежоспособните туристи в целия свят и със сигурност биха помогнали на бюджета на бедната комунистическа страна.

Приходите от туризъм са само едната страна на монетата. Вождът и баща на нацията има мечта да разпространява мита за великата севернокорейска нация чрез успехи в спорта. Нещо повече, той дори говори пред лакеите си за пълна доминация в световния футбол. Само преди няколко месеца той раздаде конкретни задачи на съпартийците, които отговарят за развитието на севернокорейския спорт и в частност на футбола.

"Наша непосредствена цел е да наложим тотална доминация в Азия. След това лесно ще постигнем превъзходство и в световен мащаб. Притежаваме поколения с талантливи юноши, които разбират своята отговорност за възхвалата на севернокорейския футбол по целия свят. В най-близко бъдеще ще изненадаме враговете си с един изключително

боеспособен

отбор,

съставен от играчи, които по нищо не отстъпват и дори задминават по качества Лионел Меси", обяви съвсем наскоро Ри Ю-Ил, шеф на най-голямата футболна академия в страната.

Школата в столицата Пхенян отваря врати още през 2013 г. и моментално започва да набира момчета и момичета, които искат да се занимават с футбол. Съвсем естествено - тренировъчният процес върви с изключително бавни темпове. Треньорите в школата нямат възможност за досег със съвременните достижения в професията. Интернетът им е забранен, чуждите телевизии са табу. Няма откъде да видят дори как се нареждат конусите по терена, за да могат момчетата и момичетата по-бързо да свикват с футболните движения.

Шефът на школата Ю-Ил не се притеснява от липсата на каквато и да е по-специална теоретична подготвеност на треньорите му. Явно спецовете в академията ще имат уникалния шанс да измислят чисто нови модели за подготвяната футболна революция.

Но дали наистина това е шанс или проклятие?

Вождът Ким Чен Ун не търпи провали

и лесно праща в трудови лагери неуспелите да се справят с поставените им мисии. Засега поне не се е чуло за някакъв пробив на севернокорейските отбори, нито за момче, което наистина притежава и частица от таланта на Меси. Инвестициите в английското първенство обаче доказват последователност в опитите на Ким Чен Ун да стъпи там, където хората наистина знаят как се правят тези неща. Сега големият въпрос е как ще реагират англичаните на севернокорейските пари.

Първите отзиви са негативни, но и други азиатски или руски милиардери бяха посрещнати на нож, но това не ги спря да наливат милиарди във и без това свръхбогатата Висша лига. Ако донесе достатъчно голяма торба със злато, нищо чудно и Ким да се превърне в любимец на английските фенове.