Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Горан Горанов през 2014 г., когато започват първите му криминални прояви.   СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Горан Горанов през 2014 г., когато започват първите му криминални прояви. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Гореща пара с температура 140 градуса убила бившия спортист, двама надзиратели отиват на съд

За 9 минути килия №228 в най-строго охраняваната зона на бургаския затвор се е изпълнила с гореща пара с температура 140 градуса и буквално е "сварила" едно от знаковите лица на бургаския ъндърграунд.

Горан Горанов умира в адски мъки, докато горещата пара от радиатора в килията го задушава и смъква кожата от лицето и тялото му.

По-късно столичен патоанатом ще установи, че

липсва епител по хода на дихателните пътища

От вдишването на гореща пара настъпва кислороден глад във всички органи, следват дихателна недостатъчност и термичен шок. Той, а не инфаркт е причинил смъртта на бившия национал и млада олимпийска надежда по борба, категорична е петорна съдебно-медицинска експертиза. Тя е извършена от столични експерти по настояване на близките на Горан.

Според тази експертиза по лицето, гърба, дясната ръка и двата крака на затворника са установени 53% процента изгаряния (I-II степен).

Когато на 25 март 2017 г. 33-годишният затворник е открит мъртъв в килията си, новината се разнася мълнееносно. Отишъл си е един от най-колоритните кримигерои на Бургас, който непрекъснато напомняше за себе си с невероятни изцепки - от побой над католически свещеници до разпръскване на черни кръстове с птичи пера по улиците на бургаски квартал.

Разследването набързо съобщава, че бившият състезател по борба е получил инфаркт, позовавайки се на аутопсията, извършена в Бургас. Родителите и сестрата на Горан обаче категорично се противопоставят на тази версия, организират протест пред затвора, готвят се за съд в Страсбург. Година след смъртта на Горан делото е прехвърлено в Софийската градска прокуратура по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров.

Петорната експертиза е категорична: няма данни нито за стар, нито за нов инфаркт на миокарда. По хистологията, взета при аутопсията, лекарите констатират, че смъртта на Горан Горанов е в пряка причинно-следствена връзка с термичната травма.

Преди броени дни наблюдаващият прокурор Михаела Райдова повдигна обвинения на двама надзиратели от бургаския затвор, все още върви предявяването на материалите по делото, установи проверка на "168 часа". Стилян Карчев и Ангел Мавров са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост, за което законът предвижда до 5 г. лишаване от свобода.

Карчев и Мавров са двамата надзиратели, които са били на смяна до 8 часа сутринта на 25 март 2017 г. Според вещите лица

около 6,45 ч Горан

е бил още жив

Малко по-късно парното в килията избива и тясното пространство от 36 куб м бързо се пълни с гореща пара и вода.

Патоанатоми пишат в заключението си, че смъртта при такива обстоятелства настъпва за 15-20 минути. Затворници свидетелстват, че Горан е крещял, но никой не е отворил килията му - нито надзирателите от нощната смяна, нито тези, които са застъпили в 8 ч сутринта. Директорът Бранимир Мънгъров е уведомен за смъртта на затворника около 9,30 ч. Веднага се докладва в полицията и прокуратурата, образувана е и вътрешна проверка. След като отворят строго охраняваната килия тип "запечатка" (подсилена с решетка към металната врата), намират мъртвия Горан легнал по гръб на земята. Върху парното имало дюшек и парцали, с които най-вероятно той е опитвал да спре теча на горещата пара.

Назначената съдебно-техническа експертиза, която трябва да установи как се е стигнало до избиването на парата, не дава еднозначен отговор. Вещите лица, прегледали радиатора в килията на Горан, не могат да кажат категорично дали повредата е умишлена - механична, предизвикана от самия затворник или друго лице, или е в резултат на дългогодишна експлоатация. Установено е, че горният вентил на радиатора е здрав, парчето свързваща тръба не е изтъняло, изходът на радиатора също е без видими наранявания и усуквания. Установява се липсата на холендровата гайка, която се поставя преди навиването на едната част от нипел-холендера и може да се извади само след развиване на тази част от радиатора.

Според една от версиите парната инсталация в затвора, която е много стара, е аварирала.

Според друга обаче самият Горан е започнал да кърти парното при поредния си нервен изблик. През последните месеци от живота си той често изпадал в кризи, психическото му състояние се влошавало ден след ден. Бившият борец

е страдал от органично разстройство на личността,

а година преди смъртта си напада двама надзиратели. Прехвърлен е за лечение в затворническата болница в Ловеч, където му е поставена диагноза "остър психотичен епизод със шизофренни симптоми".

"От средата на февруари до края на март 2017 г. е имало рапорти на няколко главни надзиратели до директора на затвора за влошаващото се състояние на Горанов. Ще настояваме те да бъдат изискани и приложени по делото, както и директорът на затвора да бъде разпитан отново. Чл. 15 от Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража надлежно визира задълженията му.

Нека каже счита ли за спазена законността в конкретния случай и спада ли смъртта на Горанов към особените случаи, при които се действа по определени правила - коментира адвокат Захари Кирилов. И добавя: - За мен лично

се касае за умишлено убийство,

но си давам сметка, че то трудно би се доказало. Не приемам обаче станалото като убийство по непредпазливост. Не е имало никакви форсмажорни обстоятелства, които да не са позволявали отварянето на килията. Към момента на настъпване на смъртта от килията на Горан е излизала пара. Никой от надзирателите не е взел отношение, не е направен опит килията да бъде отворена."

Според бургаския юрист обвиненията трябва да бъдат преквалифицирани в причиняване на смърт поради немарливост, за което се предвижда по-тежко наказание от 1 до 6 г. затвор. Както и че не бива досъдебното производство да приключи само с привличането на двамата надзиратели.

"Синът ми е крещял, викал е за помощ, но никой не му е обърнал внимание. Умрял е в адски мъки", сподели пред 168 часа съсипаната майка на Горан. Саша Горанова страда от мисълта, че не е могла да опази сина си, който през последните месеци е бил оставен на произвола на съдбата.

За серия хулигански изцепки

бившият шампион по борба се сдоби с 6 присъди

Три от тях - за унищожаване на имущество при част от задържанията му в ареста, а останалите за нарушаване на обществения ред и засягане на телесната неприкосновеност на гражданите. Сред най-колоритните прояви на бившия борец бе грабеж в компютърен клуб, при който Горанов първо нахлул и насочил газов пистолет към посетителите и едва след това си сложи маска на лицето. Последно

излежаваше

присъда от

2 г. и 6 месеца

за нападение над надзирател. Инцидентът става, когато двама служители на затвора влезли в килията на Горанов, за да оставят вещи от майка му.

Животът на някогашния медалист на тепиха се преобръща след убийството на бургаския бизнесмен Георги Танев, на когото Горан е лична охрана. Танев бе намушкан смъртоносно след спречкване в нощен бар през 2012 г. и издъхна в ръцете на своя бодигард, който също бе ранен. Спортистът преодоля физическата травма, но не и психическата, а системната употреба на наркотици го довърши. Кръвна проба, взета след смъртта на бореца, обаче показва, че към онзи момент той е бил чист. Не са открити нито наркотични вещества, нито алкохол.

Адвокат Захари Кирилов
Адвокат Захари Кирилов