Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дори майката на Валентина Терешкова не знае, че дъщеря й тайно се готви да стане първата жена в открития Космос. Един ден тя просто излиза от дома си и се качва на борда на руския кораб "Восток 6". За постижението на Валентина, семейството й разбира от новините.

Емоциите около полета рускинята не може да забрави и до днес. За секунда не изпитва страх. Преди излитането уверено започва да крещи: "Небе! Сваляй шапка! Идвам!". Терешкова през смях разказва как по време на изстрелването на кораба трябва да изслуша в телефонната слушалка възторжените крясъци на Никита Сергеевич Хрушчов, който й казва: "Това е триумф на ленинизма. Аз се гордея с теб така, както ако бях твой баща".

Мисията е осъществена на 16 юни 1963 г. Полетът, извършен с руския кораб "Восток 6", е с продължителност 2 денонощия, 22 часа и 50 минути. Всички със сълзи от радост в очите гледат излитането по телевизията. По това време мисиите извън Земята все още са сензация. Космическата надпревара между САЩ и Русия е в разгара си. В този момент никой не осъзнава, че мисията на Терешкова е много повече от полет в Космоса. Нейното дело е част от идеята за еманципацията на нежния пол и доказва, че жената не е по-малко достойна от мъжа. Терешкова е шестият космонавт на СССР и десетият в света. Официалната причина да лети дама в Космоса била да се проучи как влияят условията върху женското тяло, сравнено с мъжкото. Неофициалната - Студената война и космическата надпревара между СССР и САЩ.

Освен че е първата жена в Космоса, тя пътува сама, без екипаж. В продължение на три дни гледа залезите и прави 48 кръга около Земята. В деня на полета е повишена от лейтенант в капитан. Едновременно в орбита с нея се намира космическият кораб "Восток 5", пилотиран от космонавта Валери Биковски.

Кои са останалите завоевателки на необятните звездни ширини - четете в списание "Космос".