Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТЕМЕНУЖКА ЛЮБЕНОВА
ТЕМЕНУЖКА ЛЮБЕНОВА

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград. Новият за страната ни наркотик има много имена - “Синьо кадифе”, “Ванилово небе”, “Ураганът Чарли” и др. Веществото е под формата на кристали и заради това се продава и като “соли за вана” или “тор за растения”. То кара тези, които го шмъркат или гълтат, да стават много агресивни, силата им се удвоява.

“При приемане наркозависимите стават неконтролируеми. Действието трае до 30 мин и причинява халюцинации. Може да предизвика и желание за консумация на човешка плът. Мозъчните клетки функционират по неспецифичен начин. Подават фалшиви сигнали на рецепторите очи, уши, нос. Надрусаните с този вид дрога виждат около себе си различни неща, изпитват глад за човешка плът”, обясни д-р Любенова.

Другото наименование на солите е MDPV. Първоначално се произвеждали от катинон - активна съставка в растение, което вирее в Африка и Азия. След това започва синтетичното производство на катинона, а от 6 г. то е забранено в САЩ, Великобритания, Канада др.

“Друга много опасна дрога, разновидност на “солите за вана” и евтин заместител на хероина, е т. нар. “Крокодил”. Тя разяжда плътта и води до почти 100% смъртност. При инжектиране кожата позеленява, става на люспи и прилича на крокодилска. Месото загнива и пада”, допълни д-р Любенова. “Крокодил” вече е засечена в съседни държави.

“Има забрани за определени химични вещества, но производителите на дрога са изобретателни и променят химичните формули, правят разновидности. Настояваме за пълна забрана за внос на имитации, производни и аналози на наркотичните вещества”, допълни д-р Любенова. Тя смята, че трябва и по-строг контрол на куриерските фирми, които доставят такива съмнителни пратки от чужбина.

Веществата със съставка MDPV са в списъка на забранените за продажба наркотични вещества на митниците. Т.нар. соли за вана са дизайнерска дрога, от която са заловени няколко килограма при акции на полицията в последните 7 г. Появява се за първи път в България през 2011-а. Но напоследък се използва по-масово. Списъкът с дизайнерските дроги постоянно се актуализира, защото на пазара излизат все по-нови субстанции.