Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През настоящия сезон 2017/2018 се провежда 63-то издание на турнира, организиран от УЕФА, за водещите футболни клубове на Европа. Първоначално надпреварата се казваше Купа на Европейските Шампиони, но в наши дни е позната като Шампионска лига. Настоящото издание е 26-ти сезон на турнира, откакто той смени името си. Споменаваме тези факти за сезона в най-комерсиалния европейски клубен турнир сякаш той е пред започване, но всъщност вече груповата фаза бе решена. Предстоят елиминациите, а те несъмнено биха могли да бъдат определени като начало. Начало на истинските битки и свирепите сблъсъци между най-заслужилите тимове на Стария континент.

Първите срещи ще се изиграят в последните 2 седмици на Февруари, а реваншите са през първите 2 седмици на Март. Мачовете не са далече, което ни дава право да погледнем към тях по-отрано. С помощта на спортните експерти от Nostrabet анализирахме фаворитите във всеки един мач.

Най-оспорваните срещи

Със сигурност и осемте двойки ще предизвикат сериозен интерес, но няма как да не отличим някои от тях, които се очаква да спечелят значително повече внимание. Специалистите определиха два от сблъсъците като непредвидими и много оспорвани, но ние смятаме, че мачовете, които влизат под това определение, са три и ще изнесем нашите аргументи затова.

Още с изтеглянето си, срещата между Реал Мадрид и ПСЖ бе определена като дербито на осминафиналите. Няма и как да е иначе, след като това са два от фаворитите за спечелването на турнира. Реал Мадрид е текущият носител на трофея и без съмнение ще търси нов успех. Кристиано Роналдо и компания ще дадат всичко от себе си за крайната победа над парижани, но сезонът до момента за “белия балет” обещава проблеми. Тимът изпитва определени трудности и ще трябва да се справи с тях до мачовете с френския гранд, ако не иска да си изпати. ПСЖ е тим, който разполага с изключително висока класа. Неймар със сигурност ще поведе парижкия гранд към успеха срещу носителя на трофея в Шампионска лига. Желанието на клубното ръководство на ПСЖ от край време е тимът да направи пробив и да спечели трофея. Точно затова бяха направени гръмките трансфери. Очакваме да видим дали те ще дадат резултат.

Няма съмнение, че другият голям сблъсък в ?-финалите е между Челси и Барселона. И тук се очертават изключително интересни два мача, в които със сигурност ще има доста надлъгване. Меси и компания се представят силно на домашната сцена, докато Челси вероятно ще изпусне защитата на титлата в Англия, но ще играе за голямата победа в Шампионска лига. Този сблъсък ще изправи един срещу друг не само отборите на Челси и Барселона, но и тактическите идеологии на мениджърите, в които се наблюдават доста разлики. За този мач знаем, че няма фаворит, но със сигурност ще гледаме битки за историята.

Нека преминем и към третия сблъсък, който определихме като непредсказуем. Ювентус срещу Тотнъм - определено това е мач, в който много хора веднага биха посочили фаворит, но няма да се окажат съвсем прави. Различни брандове като родния букмейкър за спортни залози Efbet, фаворизират Юве за победата в първия мач у дома, но крайният резултат се определя след два мача, а Тотнъм е сериозен отбор. “Шпорите” надграждат сериозно представянето си със всеки изминал сезон и ако в предишните си участия в турнира Тотнъм не се блазнеше от силно представяне, сега е различно. Маурисио Почетино разполага с боеспособен тим и със сигурност на опитния Ювентус няма да му бъде леко в двата мача с лондонския отбор.

Поглед към останалите мачове

Няма спор, че трите сблъсъка, които споделихме, са гвоздеите в осминафиналната фаза на Шампионска лига този сезон, но и другите срещи са доста интересни. Нека отличим мачовете, при които фаворитът си личи, а след това ще коментираме и останалите двубои.

При двойката Базел - Манчестър Сити няма как да не счетем “гражданите” за изявен фаворит. Отборът едва ли ще срещне затруднения с отстраняването на швейцарците. Байерн Мюнхен също е с подобна задача срещу турския Бешикташ. Всичко друго освен четвъртфинал за “баварците” би било голяма изненада.

Неспоменати останаха още три двойки. В една от тях Порто и Ливърпул ще се изправят един срещу друг. Съставът на Юрген Клоп е фаворит на пръв поглед, но и португалците не са за отписване. През сезона Порто показа, че може да се съживява в трудни ситуации, а Ливърпул има моменти, в които направо лети по терена, но в други случаи сериозно отстъпва инициативата. Севиля приема Манчестър Юнайтед в друг сблъсък. Букмейкърите, сред които и Bet365, определят “червените дяволи” за фаворит, но със сигурност двойката е доста интересна. Севиля е силен домакин и ще разчита много на първата среща, а тимът на Жозе Моуриньо ще се надява да бъде във форма около мачовете с “андалусийците”. В последната двойка се противопоставят отборите на Шахтьор Донецк и Рома. Тук отново ще очакваме формата на двата отбора преди сблъсъците, понеже италианците са с едни гърди напред, но представянето им зависи доста от моментното им състояние. А Шахтьор със сигурност е отбор, който е способен на големи подвизи. Доказателството за това е победата над Манчестър Сити в груповата фаза.

Фаворитът на букмейкърите

Още след като жребият за осминафиналите беше изтеглен, водещите онлайн букмейкъри определиха своите фаворити за спечелването на турнира. Прегледахме коефициентите на две от водещите компании в страната. Повече за тях може да научите в специализирания сайт Nostrabet. Според водещия букмейкър Efbet фаворит за спечелването на турнира е Манчестър Сити. Друга компания - Winbet, също оценява нещата по този начин. На второ място с шансове за успех е поставен ПСЖ, а след него са Байерн Мюнхен и Барселона. Логично, Базел е оценен с най-малки шансове. Има обаче нещо, което трябва да знаете. При определянето на тези шансове компаниите взимат на предвид предстоящите мачове. Представете си, че два от фаворитите сега се изправят помежду си на ?-финалите. Тогава нещата ще придобият доста по-различен характер. Анализаторите препоръчват засега да наблегнете на прогнозите си за предстоящите срещи, а не за крайния победител в турнира.

Шампионската лига винаги е събирала погледите на най-запалените футболни фенове, а и не само. Този турнир дава поле за изява на топ отборите в Европа и точно заради това е толкова престижен. Със сигурност и тази година ни чакат много оспорвани сблъсъци. Радостната новина за нас, феновете, е, че най-интересното тепърва предстои. А на 26 май, на Олимпийския стадион в Киев, два тима ще излязат в гореща битка за трофея, след която ще остане само един - кралят на Европа.