Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Покойният патриарх Неофит
Покойният патриарх Неофит

"И патриарх Максим, и патриарх Неофит бяха наистина много ярки обединителни фигури. Българската православна църква съхранява българския дух, обединява българския народ, дава му надежда и упование. Това са личности, които имат невероятни заслуги за развитието на православната вяра в България."
Това каза пред БНР журналистът Велислава Дърева и напомни, че когато не е имало държава, е имало църква.

Много е трудно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит, смята Велислава Дърева. По думите ѝ мъдростта в Църквата може да се съхрани "с мъдри хора", защото "мъдростта не броди някъде в пространството, тя трябва да има своите носители".

"Да не забравяме, че главата на сборната Православна църква е самият Господ Исус Христос. Главата на Православната църква не е Вартоломей. Това го напомням, за да се избегнат някои заблуждения", уточни тя.

"Има една война срещу православието, която се води много отдавна, изрази мнение тя. "Наистина е трън в очите, защото православието – това е Църквата, създадена от Исус Христос. Тя не е човешка направа. Всички останали деноминации са резултат от човешки амбиции."

Според нея БПЦ не бива да се поддава "на никакви външни изкушения".

"За да не се тревожи православният български народ, да не се внася смут в него. Защото стремежът да бъде разбито православието не е просто усещане. То е факт."

Първата православна църква, в която беше организиран разкол, беше БПЦ, отбеляза журналистът и като се върна към годините на разкола, изказа предположение, че "може би някой е мислел, че това е слабо звено, ама не му се получи".

Разколът в БПЦ беше преодолян благодарение на стоицизма на патриарх Максим, "нашите прекрасни митрополити" и "с огромната роля на Дядо Неофит, който по това време беше епископ", добави Дърева.

"БПЦ беше спасена благодарение на всички тези усилия."

Дърева нарече спорната наредба на Светия синод "противоканонична и противоуставна" и "неприложима в нито един момент". Тя посочи още, че в последните месеци, докато се е лекувал и е бил в реанимация, е имало злоупотреби с името и авторитета на патриарх Неофит и са му били приписвани думи, "които той не е писал, нито е казвал – думи, свързани с Украйна".

"Приписаха му позиция, каквато той не е изразявал. Когато човек е в реанимация, не може да пише послания. Това е тежка злоупотреба, спекулация, брутално безобразие към Дядо Неофит. Още по-недопустим е фактът, че сега ходят едни големи специалисти по телевизорите и цитират тези думи, приписани на патриарха, което е още по-грозно. Искам да предупредя тези мушмороци, че рано или късно техните имена ще станат публично известни. Много голям грях са си сложили на душата. Не се прави така. И защо? За да вкарат БПЦ в угоден на тях геополитически контекст. Много тежко прегрешение на тези хора."