Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Навални
Алексей Навални

Борецът с корупцията Алексей Навални дълго е най-видното лице на руската опозиция срещу президента Владимир Путин. 47-годишният блогър, който оцеля след отравяне, почина днес след повече от три години зад решетките.

От затвора казват, че той се е почувствал зле след разходка и почти веднага е загубил съзнание. Причината за смъртта все още не е известна, съобщават местните медии.

Въпреки че не успя да предизвика президента на урната, гласът му запази силата си за много руснаци и той остава заплаха за Кремъл. Кампаниите на групата му - често насочени срещу самия президент Путин, разкриха корупция на почти всяко ниво в руската държава. А лишаването му от свобода направи лицето му по-разпознаваемо за милиони по света.

Антикорупционната му кампания

Възходът му като сила в руската политика започва през 2008 г., когато започва да пише в блогове за предполагаеми злоупотреби и корупция в някои от контролираните от държавата корпорации в Русия. Една от тактиките му е да стане акционер в големи петролни компании, банки и министерства и да задава неудобни въпроси за липси в държавните финанси.

През юли 2013 г. Навални е осъден на 5 години затвор заради незаконно присвояване. Тогава той неочаквано е освободен, за да води кампания за изборите за кмет на Москва през 2013 г. На тях той е втори с 27% от гласовете, зад съюзника на Путин Сергей Собянин. Това се смята за грамаден успех, тъй като той няма достъп до държавната телевизия и разчита само на интернет и разгласяването на идеите му от уста на уста.

В продължение на години Навални ръководи национални протести, но през 2018 г. му е забранено да се кандидатира за президент. Въпреки това, той все пак успява да ядоса Кремъл. Навални разработва приложение за „интелигентно гласуване", което насърчава гласоподавателите да подкрепят кандидати, имащи шанс да победят Путин.

Докато Навални е в затвора, екипът му публикува видеоклипа „Дворецът на Путин" в Ютуб. В него се вижда огромен луксозен черноморски дворец, за който се твърди, че е подарен на Путин от богати сътрудници. Видеото е гледано над 100 милиона пъти. Кремъл го нарече псевдоразследване, а Путин го определи като скучно и отрече твърдението. По-късно бизнесменът милиардер Аркадий Ротенберг - един от най-близките приятели на Путин, заяви, че дворецът е негов.

Въпреки задържането си, Навални се превръща в един от водещите гласове срещу войната в Украйна. По време на явяване в съда през май 2022 г., той заявява, че Путин е започнал безсмислена и глупава война. Неговата фондация също продължава да се противопоставя на правителството по време на ареста му. Тя е против мобилизирането на 300 000 цивилни за войната в Украйна.

Навални заявява пред Би Би Си, че най-доброто нещо, което западните държави могат да направят за справедливостта в Русия, е да се справят с мръсните пари. „Искам на хора, замесени в корупция и преследване на активисти, да бъде забранено влизането в тези страни, да им се отказват визите", обясни той.

Опозиционерът често казва, че партията на Путин е пълна с мошеници и крадци. Той обвинява президента, че изсмуква кръвта от Русия чрез феодалното си управление, концентриращо властта в Кремъл. "Тази патронажна система е като царска Русия", заявява той.

Навални два пъти е заливан с антисептична зелена боя, известна като зельонка, и получава химически изгаряния на окото.
През 2019 г. е диагностициран с контактен дерматит, докато е в затвора, като лекарят му предполага, че може да е бил изложен на токсично вещество.

Отровен и арестуван

Навални, чиито организации са забранени и определени като екстремистки в Русия, едва не умира през август 2020 г. Той обвини Путин, че е наредил на държавни агенти да го отровят. „Основното му притеснение е, че ще остане в историята като отровител", каза презрително Навални пред съда. „Имахме Александър Освободител, Ярослав Мъдри и ще имаме Владимир Отровителя на гащи".

Гащите се превръщат в шега в социалните медии в Русия, след като през декември Навални извършва телефонна акция срещу агент на руската държавна сигурност от ФСБ. То разкри, че „Новичок" - силно токсично руско химическо оръжие, е било размазано върху бельото на Навални.

През август опозиционерът колабира по време на полет над Сибир и е откаран по спешност в болница в Омск. Това аварийно кацане спасява живота му. Базирана в Германия благотворителна организация убеждава руските служители да позволят той да бъде транспортиран с хеликоптер до Берлин за лечение.

През септември германското правителство разкрива, че тестовете, извършени от военните, са намерили доказателство за химическо нервно-паралитично отровно вещество от групата "Новичок". Кремъл отрече каквото и да е участие.

След това ЕС наложи санкции на шестима висши руски служители и руски изследователски център за химически оръжия, като ги обвини в пряко участие в отравянето.

При завръщането си в Москва, Навални веднага е арестуван. Поддръжниците му организират масови протести в цяла Русия, а полицията задържа хиляди за участие в неразрешените митинги.

Защо Навални е в затвора?

На 2 февруари 2021 г. московски съд остави Навални в затвора за нарушаване на условна присъда от 2014 г. за измама. Делото срещу него се основава на това, че не докладва редовно на полицията през 2020 г. Той напомня на съда, че е в кома през част от това време заради отравянето с новичок. Навални заявява, че делото за измама е само опит да го накара да млъкне. Самата присъда от 2014 г. е отсъдена през 2016 г. от Европейския съд по правата на човека. Той установява, че правата на Навални са нарушени. Съдът нарежда на Русия да плати обезщетение на активиста. Но по-късно руският Върховен съд все пак извършва присъдата. След нея Навални е затворен във Владимирската наказателна колония.

След като осъждат Навални през 2021 г., Европейският съд по правата на човека постановява, че той трябва да бъде освободен незабавно поради риск за живота му. Но Русия отхвърля решението.

Навални обявява гладна стачка, протестирайки, че властите в наказателната колония във Владимир отказват да му предоставят подходящо лечение за проблеми с краката и гърба.
Руското правителство продължава да наказва Навални.

През март 2022 г. присъдата му е увеличена с 9 години, след като е признат за виновен по нови обвинения в злоупотреба и неуважение към съда. Той е преместен в нова наказателна колония в Мелехово. През юни 2022 г. съюзниците му алармират, че той вече не е там. Федералните затворнически власти по-късно признават, че е преместен в наказателна колония с лоша репутация - затвора IK-6. Там многократно е поставян в изолация.

Последната му присъда е от август 2023 г. Тогава той получава допълнителна присъда от 19 години, след като е обвинен в създаване и финансиране на екстремистки организации и дейности. Преди процеса той казва, че ще бъде подложен на присъда в сталинистки стил, предназначена да изплаши другите опоненти на Путин, но призова руснаците да се противопоставят на злодеите и крадците в Кремъл. Тогава той е преместен в затвор с максимална сигурност, обикновено запазен за най-опасните престъпници в Русия.

Филмът "Навални"

През 2023 г. филмът "Навални" печели наградата "Оскар" в категорията за най-добър документален филм. В неговото създаване участва и българският разследващ журналист Христо Грозев, който е ръководител на известната платформа за анализ на публични данни Bellingcat. Благодарение на този сайт, се осъществяват разследвания относно отравянето на врагове на Кремъл и се разбира повече за ситуацията на Алексей Навални.

Филмът проследява пътя на руския опозиционер и опита за неговото убийство с бойно отровно вещество през лятото на 2020 г. Освен „Оскар", той получава и награда от БАФТА.

"Навални" разказва и за задържането на руският опозиционер през 2021 г. в Москва, след като се завръща от лечението си в Германия.

"Разбира се, че съм ужасно щастлив и докато се радвам, се опитвам да не забравям, че не аз получих "Оскар", каза Навални Той отправи похвали към режисьора Даниел Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и българския журналист Христо Грозев, наричайки го истинската звезда на този филм.