Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Навални по време на антиправителствен протест. СНИМКА: РОЙТЕРС
Алексей Навални по време на антиправителствен протест. СНИМКА: РОЙТЕРС

Лидер на опозицията. Борец с корупцията. Оцелял при опит за убийство. Затворник. Кръстоносният поход на Алексей Навални срещу Кремъл му донесе много прозвища.

“Единственото нещо, което е необходимо за триумфа на злото, е добрите хора да не правят нищо. Така че не бездействайте”, казваше Навални.

Критикът на Кремъл за пръв път стана известен през 2008 г., когато започна да пише в блогове за предполагаема корупция в руските държавни компании. До 2011 г. той се очертаваше като един от лидерите на масовите протести, които избухнаха след обвинения в измама на парламентарните избори.

“Тези, които са се събрали тук, могат да изритат тези крадени задници от Кремъл утре”, казва Навални на протестите през 2011 г. Той публикува през юли 2013 г. първото си видео в YouTube - ръководство стъпка по стъпка с инструкции как да се изгради “агитационен куб”. Клипът беше старт на кампанията му за кмет на Москва и скромно начало на неговата YouTube революция.

Спряха го веднага - беше осъден за присвояване. Навални отрече обвиненията и ги определи като политически мотивирани. Повторен процес през 2017 г. му забрани да се кандидатира за обществена длъжност – този път за президент срещу Путин.

Въпреки че Навални е най-известен като активист, неговите разследвания са най-големият трън в очите на някои от могъщите хора в Русия. Видеоклиповете му за очевидното необяснимо богатство на висши държавни служители предизвикаха гнева на Кремъл. Опозиционерът обвини президента, че

“изсмуква кръвта от Русия” чрез “феодална държава”,

концентрираща властта в Кремъл. Тази патронажна система, твърдеше той, е като царска Русия.

Един клип за бившия руски премиер и президент Дмитрий Медведев събра 35 милиона гледания в YouTube. Но с големите резултати дойдоха и повишените рискове. През март 2017 г. видеото за Медведев запали искра за най-големите антиправителствени протести, които Русия бе виждала от години. Хиляди се включиха в митинги в почти 100 града в страната. Самият Навални беше арестуван и хвърлен в затвора за 15 дни. А на следващия месец беше напръскан с антисептична зелена боя, което увреди зрението на едното му око.

“Слушай, имам да ти кажа нещо много очевидно. Не ти е позволено да се отказваш. Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни - казва Навални пред свои поддръжници. И допълва - Ние не осъзнаваме колко силни сме всъщност.”

През 2020 г. Кремъл зае по-публично конфронтационна позиция спрямо главния си критик, чиято кулминация бе опит за отравяне през август същата година, пишат западни издания.

Навални започна да се чувства зле при полет до Москва от сибирския град Томск. Мъките му можеха да се чуят във видеозапис по време на полета. По-късно имаше и кадри от прозореца на самолета, показващи неподвижен мъж, откаран с носилка на колела до чакаща линейка. Навални беше лекуван в болница в Берлин, а германското правителство по-късно стигна до заключението, че той е бил отровен с нервнопаралитичен агент от групата “Новичок”.

Съвместно разследване на Си Ен Ен и групата Bellingcat замеси Руската служба за сигурност (ФСБ) в отравянето на критика на Кремъл, разказвайки как елитен отдел в агенцията е следвал екипа на Навални при пътуването до Сибир малко преди да се разболее.

Разследването установи също, че това звено, включващо експерти по химически оръжия, е следвало Навални при повече от 30 пътувания до и от Москва от 2017 г. Русия отрича да е замесена в отравянето. Самият Путин каза, че ако службите му за сигурност са искали да убият Навални, те “щяха да свършат” работата.

Новината, че опозиционерът се е разболял тежко, предизвика нова протестна вълна в руското общество, повдигайки тревожни паралели с някои от най-шокиращите политически убийства в близкото минало.

След петмесечен престой в Германия, възстановявайки се от отравянето, Навални беше незабавно арестуван при завръщането си в Москва през 2021 г. Официалната причина - нарушаване на изпитателни срокове, наложени по случай от 2014 г. Беше изпратен в наказателна колония, където обяви гладна стачка, протестирайки срещу отказа на служителите в затвора да му осигурят достъп до медицински грижи, като същевременно продължи да бъде против управлението на Путин.

“Бих искал да кажа, че вашият крал е гол и повече от едно малко момче вика за това – сега милиони хора вече крещят за това. Съвсем очевидно е. Двадесет години некомпетентно управление доведоха до това:

Короната се плъзга от ушите му”,

каза Навални за Путин, имайки предвид и масовите антиправителствени протести в Русия след затварянето му.

Опозиционерът ще се запомни и с видеоклипа “Дворецът на Путин”, който се фокусира върху огромен луксозен черноморски дворец, за който се твърди, че е подарен на президента от богати сътрудници. Кремъл го отхвърли като “псевдоразследване”, а Путин го нарече “скучно”. По-късно бизнесменът милиардер Аркадий Ротенберг, един от най-близките приятели на руския лидер, каза, че това е неговият собствен дворец.

Пред Би Би Си Навални каза, че най-доброто нещо, което западните държави могат да направят за справедливостта в Русия, е да се справят с “мръсните пари”.

“Той беше единственият човек, способен да изведе десетки хиляди по улиците, призовавайки за Русия без Путин - и единственият, когото руският президент отказа да спомене по име”, пишат западни медии след новината за смъртта на Навални.

“Аз съм като лорд Волдемор. Путин не може да произнася името ми на глас”, шегуваше се опозиционерът през 2018 г., имайки предвид главния злодей в романите и филмите за Хари Потър.