Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на ВКС Галина Захарова и председателят на ВАС Георги Чолаков
Председателят на ВКС Галина Захарова и председателят на ВАС Георги Чолаков

Негова лична преценка, на президента, е защо не присъства, но с оглед оспорването на избора на конституционни съдии, това е логично, каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред медиите след края на церемонията по полагане на клетва от Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като нови членове на Конституционния съд от квотата на парламента.

Чолаков припомни, че преди две години, при друга церемония в Конституционния съд, не е присъстват тогавашният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и процедурата се е състояла. Георги Чолаков добави, че присъствието на процедурата е чисто формално и не влияе на избора на конституционни съдии, който е приключен след обнародване на решението на Народното събрание.

Нашето участие тук е изцяло представително и то се дължи на уважението към институцията, коментира председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова. Аз дълбоко вярвам, че институциите в Република България трябва да се уважават. Това, което се случва, според мен, е начин за усъвършенстване и израстване на работата на институцията. То е полезно. Но аз лично не мога да не отдам уважение към Конституционния съд, който е, според мен, органът крепител на върховенството на правото", заяви Захарова пред БТА.

Всеки орган, който си прави избори, си носи отговорността за тези избори, коментира още Георги Чолаков. Галина Захарова посочи, че винаги има какво да се направи по отношение задълбочаване прозрачността на изборите. Двамата отбелязаха, че досега не е имало проблем при избора на конституционни съдии от квотата на съдебната власт и припомниха, че са променили правилата за избор, за да има по-голяма прозрачност.