Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд. Това съобщиха от президентството.

Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите.

Днес новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва. Според някой юристи отсъствието на президента се тълкува като провал на клетвата. Причината е, че в Закона за Конституционния съд е записано, че "Съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд". Според други обаче според закона президентът само "присъства" на церемонията, което има само технически характер, клетвата не се полага "пред" него.

През 2012 г.  Росен Плевнелиев, блокира избора на Венета Марковска за конституционен съдия. Той излезе от залата точно преди тя да изрече клетвата си. Председателят на КС тогава прекрати процедурата. Неделчо Беронов тогава тълкуваше, че изборът е сложен фактически състав, поради което неприсъствието на президента на клетвата е пречка за встъпването на конституционния съдия в длъжност.

На 19 януари Народното събрание избра Белазелков и Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха и мандатът на новите конституционни съдии да бъде 9 години.

Президентът Румен Радев от своя страна сезира Конституционния съд срещу избора на новите съдии и призова да не полагат клетва, докато не се произнесе по казуса.