Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев уважи клетвата на предишното попълнение в Конституционния съд - на Янаки Стоилов и Соня Янкулова.
Президентът Румен Радев уважи клетвата на предишното попълнение в Конституционния съд - на Янаки Стоилов и Соня Янкулова.
  • Пеевски призова "проруския" държавен глава да напусне поста и да обяви своята партия, вместо да се криел зад имунитета
  • ГЕРБ видя натиск върху най-висшия съд, а Атанас Атанасов го нарече "саботаж"
  • Клетвата на Белазелков и Атанасова е насрочена за 11 ч в петък.
  • Според юристи може и без присъствието на президента

От “брутален”, “недопустим натиск” през “опит за саботаж на Конституционния съд” до “незабавна оставка на президента Румен Радев” - това са коментарите и призивите на партиите от (не)коалицията и ДПС, след като днес държавният глава оспори пред КС избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за съдии.

Двамата трябва да се закълнат в петък. Президентът обаче поиска да не го правят. 

Борислав Белазелков
Борислав Белазелков
Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

Политиците в парламента обаче са категорични, че клетва ще има

В искането си до Конституционния съд Румен Радев вини депутатите, че не спазили приет текст в конституцията, който предвижда при избор да спазват “принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост”. В мотивите си да даде решението за Атанасова и Белазелков на КС той обяснява още, че депутатите нарушили основния закон, посочвайки нов срок за мандатите на двамата съдии.

Един след друг своя коментар направиха председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и бъдещият председател на парламента Атанас Атанасов, а от ГЕРБ реагираха с тематичен брифинг.

Темата за Конституционния съд е приключена, бяха избрани двама достойни кандидати, които ще положат клетва в петък. Тема няма.

Ако президентът Радев е достоен - да излезе да подаде оставка,

да си направи партията, а да не отклонява вниманието с теми, които са приключили, отсече Пеевски.

Президентът има право да сезира КС, но е доста брутално от негова страна, че се опитва да саботира дейността на съда, призовавайки да не се проведе клетвата в петък, това е недопустимо от негова страна, заяви и Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Той не бил изненадан от поведението на президента, защото “от началото на това Народно събрание явно е изразявал негативно отношение към работата на парламента, мнозинството и правителството”.

Радев да не оказва натиск върху независимия Конституционен съд,

призоваха и от ГЕРБ.

Президентът за пореден път демонстрира несъгласие с това, че законодателният орган работи, приема важни закони и решения за държавата. Това явно противоречи на неговото разбиране за еднолично управление на държавата, което наблюдавахме по време на управлението на служебните кабинети, заяви депутатката Рая Назарян. Според ГЕРБ Радев търсел конфликт с НС, за да отслаби стабилното парламентарно мнозинство.

Назарян припомни, че

съдиите от квотата на президента се назначават еднолично, а процедурата на парламента била публична, прозрачна и открита.

Делян Пеевски разчете в поведението на президента опит за старт на партията му. “Президентството е една тъмна институция, пълна с много кеш”, обяви лидерът на ДПС в парламента и допълни, че “корупционният кръг с неговите съветници е чудовищен”.

Румен Радев просто си анонсира проектчето “3 март” и затова този

проруски президент се опитва да влезе във война с атлантическото мнозинство

Съветвам го да не се занимава с това, да подаде оставка днес, да си основе проекта, да се занимава с избори, а не да се крие зад имунитета си, бе съветът на Пеевски.

Според него президентът се “страхува да излезе като лидер на партия”, защото го е страх за имунитета си.

Пак ще сложи някое “бау-бау” отпред, както го е правил досега, и ще се скрие, подозира Пеевски и разказа, че наблюдавал как Корнелия Нинова посъветвала Радев да скача и той скочил, затова посъветва още

държавният глава да реши дали е “цирково куче на Нинова”, или ще става лидер на партия.

Пеевски отиде и по-далеч и поиска информация какво се случва с разследванията, свързани с президента. Да сте чули нещо за тях? Може би трябва да видим в какви отношения е той с главния прокурор. Да не би да има дела “на трупчета”? Какво се случи със записания разговор, където той спасяваше дамата на сърцето си? Има ли край това дело? Къде е скрито? От Гешев, от сегашния главен прокурор или някой друг, попита шефът на депутатите от ДПС.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва в петък. По закон тържествената церемония трябва да е в присъствието на президента, шефа на парламента и председателите на ВКС и ВАС.

Какво ще стане, ако Радев не отиде или я напусне демонстративно. През 2011-а президентът Росен Плевнелиев си тръгна заради съдия Венета Марковска, която така и не встъпи като конституционен съдия. Ситуацията сега е коренно различна, смятат юристи.

В закона е казано, че новоизбраните или новоназначените съдии полагат клетва в присъствието на, а не пред, което е по-разширително и пожелателно, тоест може да присъства, може и да не присъства”, обясни конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Според нейни колеги това, че президентът е сезирал КС за избора на двамата съдии, не е причина да спре процедурата.

Съдът може да се произнесе до петък, но може и след това, тъй като няма срок, в който да го направи.

Конституционалисти са на мнение, че Белазелков и Атанасова не би следвало да участват в делото, което засяга техния избор.

В същото време 14 адвокатски колегии призоваха да се отмени избора.