Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Гърция не се женят и не започват нищо ново през високосна година.
СНИМКА: АРХИВ
В Гърция не се женят и не започват нищо ново през високосна година. СНИМКА: АРХИВ

Те и украинците вярват, че не трябва да се сключва брак, защото ще завърши с развод

В някои държави наричат родените на 29 февруари "скачащите" бебета и са убедени, че една от годините им ще бъде нещастна

Въпреки липсата на научно обосновани доказателства, много култури са изключително предпазливи по отношение на любовта във високосна година. Украинският и особено гръцкият народ вярват, че през този период не трябва да се сключва брак, защото влюбените ще са нещастни и всичко ще приключи с развод.

Някои историци, които са изследвали въпроса в Гърция, смятат, че суеверието произтича от страх от започване на нещо ново през тази година. Освен това местните предпочитат да не започва нови начинания, бизнес или нещо друго, защото те ще са пагубни и неперспективни.

Според поверието не е желателно да се сменя работата, жилище или дори цветът на косата

Те развиват и теорията, че Константинопол е паднал под властта на турците през 1452 г., която е била високосна, и затова нещастието през тези години е гарантирано.

Една ирландска традиция обаче противоречи на гръцката теория за браковете. Според историческите хроники света Бриджит е убедила свети Патрик, че жените трябва да имат възможността да предлагат брак на партньора си, което е довело до постановяването на Деня на ергена - точно на 29 февруари. Оттогава на всеки 4 г. жените били насърчавани да застанат на едно коляно и да помолят своя любим да се ожени за тях. Освен това, когато традицията била възприета в Шотландия, мъжете получавали глоби, ако не приемели предложението.

Някои от тях трябвало да купят 14 чифта ръкавици,

за да скрият ръцете на половинките си, които нямали пръстени.

Любопитното е, че според шотландската и германската култура всеки, който е роден на 29 февруари, се смята за нещастен. Наричат бебетата "скачащите" и смятат, че 1 г. от живота им ще бъде наситена с неописуеми страдания. Въпреки това в САЩ - в Антъни, Тексас, се провежда четиридневен фестивал в чест на появилите се на бял свят на този ден.

Всъщност вероятността човек да се роди на 29 февруари е 1 към 1461, така че срещата на двама души, родени на този ден, е още по-голяма рядкост. Още по-невероятно е в едно семейство всички деца да духат свещичките на тортата именно на тази дата. Но точно това се случва във фамилията Хенриксен от Норвегия: Хайди зарадвала родителите си на 29.02.1960 г., брат ѝ Олав - на 29.02.1964 г., а най-малкият - Лейф-Мартин - на 29.02.1968 г. Разбира се, поради тази причина

те са част от рекордите на Гинес

Впрочем през високосни години са родени и много преуспели хора като Мел Гибсън, Сандра Бълок, Кристина Агилера, Скарлет Йохансон и много други. В такава година се е появил и руският президент Владимир Путин.

Обективни доказателства за тези суеверия отново не съществуват, но някои зловещи съвпадения са напълно достатъчни да карат хората да вярват силно в тях.