Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена заедно със сина си Кристиян и дъщеря си Сияна.
Елена заедно със сина си Кристиян и дъщеря си Сияна.
  •  Местонахождението им все още се пази в тайна, но те вече могат да пътуват, без да бъде информиран българския съпруг
  • Служител на хотела в Истанбул повикал таксито, в което тя се качва със Сияна и Кристиян
  • За 2023 г. у нас изчезват 796 души, следите на 157 не са открити

Жълтата бюлетина на изчезналата в Истанбул с децата си Елена Акула Станева е свалена тихомълком от сайта на Интерпол, показа проверка на "24 часа".

Следите на жената се губят от 27 август миналата година, когато тя загадъчно напуска турския хотел, където е отседнала заедно със съпруга си и двете си деца. Малко след 22,30 ч. майката, която е родом от Беларус, хваща дъщеря си Сияна и сина си Кристиян за ръце и казва на мъжа си Станислав Станев, че ще излязат на чист въздух за малко. Това е последният път, в който той ги вижда, тъй като жена му не се връща в стаята.

Без излишен шум международната организация на криминалната полиция, известна като Интерпол, е спряла издирването на 35-годишната Елена. Това означава, че те са получили сигнал за местонахождението . Бюлетината, която издава агенцията, издирваща безследно изчезнали хора по света, се сваля в случай че лицето е намерено. Не е ясно обаче кога, как и кой се е свързал с тях, за да им съобщи, че разследването по случая приключва.

Предположенията са няколко. Възможно е със службата да са говорили лично беларуските власти, ако тя, Сияна и Кристиян са се прибрали в родната си страна. Не е изключено и нейни близки да са информирали, че вече имат връзка с нея и знаят къде е. Реалистичен сценарий е дори самата Елена да е разговаряла със специализираните власти, за да ги увери, че е на сигурно място и няма смисъл да бъде търсена повече.

Пред "24 часа" българското МВР съобщи, че Станева е установена на територията на друга страна, не в Турция. От ведомството допълниха, че е добре, но и до днес остава загадката в коя държава точно се намира. Следите й потънаха вдън земя, сякаш всички й помогнаха да се изпари мистериозно, без да може никой да я проследи.

Дори служител на хотела е участвал в схемата, научи "24 часа - 168 истории". В момента, в който тя е слязла със Сияна и Кристиян в лобито, човек от "Comfort Suites Istanbul" е повикал таксито . Доскоро се предполагаше, че Елена сама е звъннала или е излязла на улицата, за да спре автомобил. Медията ни изпрати запитване до хотела, но оттам отговориха, че нямат общо със случая и се надяват жената да бъде открита скоро. Справки на властите обаче показват друго - майката е помолила някой да се обади вместо нея, за да дойде колата на място и да я вземе.

Таксито, в което тя и децата й се качват, я е откарало директно до най-близкото полицейско управление. Там е дала писмени обяснения, в които е посочила причината за загадъчното си бягство. "24 часа" изпрати запитване до турските власти с въпрос какво е разказала Елена пред тях. Единственото обяснение бе, че записката е предоставена на мъжа и той е запознат с детайлите в нея.

Мистерия остава маршрутът на Елена след полицейското управление. Предполага се, че е била качена на автомобил и откарана до беларуското посолство. Там също може да е дала подробности относно това защо иска да се прибере в родината си.

Дали Станева днес е в Беларус и конкретно в Минск, където има имоти, не се знае със сигурност. Свалянето на жълтата бюлетина, както и тези на Сияна и Кристиян, в момента би ги улеснило да пътуват из различни страни. В случай че те още се издирваха, когато покажат документи за проверка на границата, щяха да бъдат задържани и разпитвани дълго време.

Фактор е и това, че майката е с двете си деца без декларация от бащата. Документът е задължителен, когато единият родител липсва. Ако Елена е искала да се скрие, липсата на жълта бюлетина я улеснява, защото с нея щеше да бъде наложително да съобщят на мъжа й къде са близките му, в случай че ги установят по време на граничен контрол.

Станева все още няма профили в социалните мрежи. Медията ни не я откри в обичайните фейсбук, инстаграм или туитър. Няма я и в по-новите приложения като "Тик Ток" или "Страва". Не е изключено да използва беларуски апликации, до които определени страни, сред които и България, нямат достъп.

Колко са безследно изчезналите хора у нас за 2023 г.?

Следите на общо 796 души се губят в страната ни за изминалата година, научи медията ни. От тях са открити 639, но останалите 157 все още не са установени. Търсенето им ще продължи и през новата 2024 година. 

След запитване на "24 часа - 168 истории" Главна дирекция "Национална полиция" изпрати данни за последните 5 г. Според статистиката за 2019 г. за общодържавно издирване като безследно изчезнали са регистрирани 242 български граждани. Намерени от тях са 179. За 2020 г. се "изпаряват" 183 души, от които властите откриват 137. За 2021 г. в неизвестност са 265 българи, като са установени 200 лица. За периода от 1 януари до 31 декември 2022 г. са регистрирани рекордните 769 случая, като за същото време снетите от издирване са 680 души. Цифрите за изминалата 2023 г. отново са рекордно високи - 796 изчезнали, от които 639 намерени.

На какво се дължи рязкото увеличение?

Според вътрешното ведомство основната причина за скока са наложените промени в подзаконови нормативни актове, уреждащи издирвателната дейност в МВР. Те се изразяват в заличаване на съществуващата категория "Напуснал дома си", като от 2022 г. всеки в тази графа се обявява за "Безследно изчезнало лице".