Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Достъпът до тези затвори за близките е почти невъзможен.
Достъпът до тези затвори за близките е почти невъзможен.

Украинският режисьор Олег Сенцов: В "Полярна мечка" ме поставиха в железен сейф в поза бебе за много часове. Уринирах върху себе си

Адвокатът на ICA Lawyer Partnership Вера Гончарова алармира, че наказателните колонии в Харп са катастрофално място.

"Затворите в Ямало-Ненецкия окръг работят на един и същи принцип – обяснява Гончарова. - "Полярен вълк" и "Полярна сова" не се различават много една от друга по отношение на условията на задържане.

Там затворниците се разхождат с наведени на 90 градуса тела,

където им слагат торба на главата, за да не разберат как територията на институцията е структурирана. Аз мисля, че почти никой от тях не работи там – те прекарват почти цялото време в килиите си. Това е много тежък живот, много затворени институции, максимални трудности за достъп на адвокат, максимална изолация."

В "Полярен вълк", където е Навални, има повече политически затворници. Там е излежавал присъдата си и съоснователят на банка "Менатеп" Платон Лебедев, осъден по делото ЮКОС. Той е бил бизнес партньор на създателя на петролната компания ЮКОС Михаил Ходорковски, който също е лежал зад решетките. Двамата са осъдени за финансови измами и укриване на данъци.

"Полярна сова" или ИК-18 се смята за по-тежкото от двете места, тъй като в нея лежат само особено опасни престъпници, осъдени на доживотен затвор.

Скулптура на сова стои пред колонията "Полярна сова".
Скулптура на сова стои пред колонията "Полярна сова".

Сред тях са шахматният убиец Александър Пичушкин,

който е известен като руския Джак Изкормвача. В периода от 2001 до 2006 г. той убива 60 души в югозападната част на Битцевския парк в Москва – разигравал всичко все едно е зловеща партия шах, тъй като бил обсебен от играта. Примамвал жертвите си с водка и разкази за света. След това ги хвърлял в канализационните шахти, а по-късно започвал да разбива главите им с чук или кози крак. Той е арестуван на 16 юни 2006 г. – 11 дни след като убива последната си жертва – жена, която оставя в реката, минаваща през парка.

В наказателната колония "Полярна сова" е руският Джак Изкормвача - известният шахматен убиец Александър Пичушкин.
В наказателната колония "Полярна сова" е руският Джак Изкормвача - известният шахматен убиец Александър Пичушкин.

Другият особено опасен престъпник там е лидерът на Ореховската организирана престъпна група Сергей Буторин. На 6 септември 2011 г. бе осъден на доживотен затвор, като бе признат за виновен в организиране на екзекуции, опити за убийство на 38 души и ръководене на престъпна общност.

Един от най-тежките разкази на затворници е посветен на наказателната колония №8 "Полярна мечка". Украинският режисьор Олег Сенцов, който беше осъден в Русия на 20 години лишаване от свобода за тероризъм, прекарва 5 г. там. По-късно той споделя за изтезанията и малтретирането, на които са били подложени престъпниците.

Украинският режисьор Олег Сенцов разказва за ужасяващите мъчения в съвременния ГУЛаг.
Украинският режисьор Олег Сенцов разказва за ужасяващите мъчения в съвременния ГУЛаг.

"Тук още от вратата те карат да разбереш, че си в чистилището, където нямаш права и няма на кого да се оплачеш – споделя той. - Хората, които пристигат с конвоя, биват безмилостно измъчвани само затова, че съществуват -

това се нарича "приемане", задължителна процедура, практически ритуал

Побои, унижения, електрически удари, държането в студена килия гол или с мокра роба не е най-лошото нещо.

Един затворник може да бъде навит в матрак и оставен така за един ден, или дори по-лошо. Намушкан в поза бебе в желязна кутия като сейф, където практически не можете да дишате и трябва да уринирате върху себе си, защото в тези атракции няма почивки за тоалетна и обяд. Заплахите за изнасилване, за да те "съборят", са неизменни от съпътстващия тормоз." В международен план Сенцов беше смятан за политически затворник.

През 2019 г. режисьорът беше освободен в рамките на размяна на задържани, а докато беше зад решетките, беше удостоен с наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта. Тя е най-високото отличие, присъждано от ЕС за дейност в областта на правата на човека.