Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
Надежда Нейнски

Това е много тежък психологически удар по Израел, посочи тя във връзка с последните терористични атентати

В Близкия Изток се прави опит за нов световен ред, не само там, в целия свят. Tова заяви в студиото на БТВ бившият външен министър Надежда Нейнски. Според нея това, което виждаме през последните месеци и години, в Русия е започнала най-голямата пълномащабна война след Втората световна , в Израел пък е дошло най-консервативното правителство, а Китай е все по-агресивен към Тайван.

"В момента се прави опит за създаването на многополюсен свят. Има много неща, за които Тръмп може да бъде атакуван, но по негово време се случиха 4 безпрецедентни дипломатически пробива - със Судан, Мароко, ЮАЕ и Бахрейн. Байдън подготвяше се споразумение  между Саудитска Арабия и Израел. Всичко това целеше нормализиране на ситуацията в Близкия Изток. Големи играчи са против, защото това ще доведе до изолирането на Иран, до обезсмисляне ролята на Хамас и Хизбула", смята Нейнски.

Според нея последните събития в Израел нямало да се случат ако е имало достатъчно предварителна информация и реакция на разузнаването - за подобен удар се изискват седмици и месеци подготовка.

Нейнски иронизира твърденията на различни политолози за "американската хегемония" и настояванията им за многополюсен свят. "Сега виждаме какво означава това. По същество Русия, която също води война в Украйна има интерес да се случи друг паралелен страхотен конфликт", анализира тя. Според нея не е ясно нахлуването на израелската армия в ивицата Газа какво би рискувало. "Това е много малка територия, но гъсто населена. Ако нахлуе високотехнологичната им армия, ще има много човешки жертви, това ще се стовари имиджово върху Израел и САЩ. Израелците се изтеглиха от Газа, ново нахлуване ще постави въпрос колко време ще останат. Мечтата за стабилизация в Близкия Изток или ще изчезне, или много ще се забави. Много са и въпросите пред Нетаняху", смята екс министърката.

 Това е много тежък психологически удар по Израел, посочи тя във връзка с последните терористични атентати.