Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски Кадър:Фейсбук
Володимир Зеленски Кадър:Фейсбук

Темите, които украинския президент Володимир Зеленски възнамерява да обсъди с американския си колега Джо Байдън в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, може да включват освен приемането на Украйна за член на алианса и въпроси като оръжейните доставки, икономическата помощ за страната и стратегията за победа във войната с Русия. Това каза през украинското Радио "Свобода" съветникът на Зеленски Михайло Подоляк, цитирани от Укринформ.

"В допълнение към темата за НАТО на дневен ред стои въпросът за по-бързата доставка на оръжие. Виждаме, че имаме нужда от допълнителни боеприпаси за операциите по контранастъплението, в това число самолетни части и далекобойни ракети. Това е втората тема за обсъждане. Третата е победата над Русия. Това е въпрос дори на философия, на доктрина - защо Русия трябва на всяка цена да бъде победена и защо това е от полза на целия демократичен свят, а също така и как би трябвало да изглежда победената Русия и защо ние не трябва да се плашим от този момент. И защо не трябва да се страхуваме по принцип. Путин няма контрол над Русия, той не е силен президент. Въпросът е защо на Украйна е нужна помощ, за да довърши по-бързо съществуването на Русия във вида, в който я виждаме днес".

Подоляк каза това в отговор на въпроса какво Зеленски би желал да обсъди с американския лидер във Вилнюс.

Президентският съветник обърна внимание също така на икономическата подкрепа, която би трябвало да залегне като тема в разговорите между двамата.

Михайло Подоляк добави, че по негово мнение е необходимо да се дискутира "какъв вид държавна рамка на модерна Украйна трябва да функционира, като се вземе предвид въпросът за справедливостта", т. е. правораздаването, съдебната система и антикорупционната политика.

"Има толкова много теми, които да се обсъдят с президента на САЩ", каза още Подоляк, цитиран от БТА. 

Той добави, че още много двустранни срещи могат да бъдат проведени в кулоарите на срещата на върха на НАТО, но те не са предварително обявени от съображения за сигурност.

Укринформ припомня, че по-рано Белият дом официално обяви, че американският президент Байдън ще се срещне със Зеленски в кулоарите на форума във Вилнюс. Срещата на върха на НАТО се провежда в рамките на два дни - днес и утре, в литовската столица.